Hyppää pääsisältöön

Ruma ja aggressiivinen voitto

Etusivun toimittaja ja paatunut punkkari Juhani Kenttämaa näkee Pertti Kurikan Nimipäivien nousun Euroviisuihin vuosituhannen punkeimpana ilmiönä.

Juhani Kenttämaa on Etusivun toimittaja.

Oikea punkkari ei todellakaan lähtisi tavoittelemaan Euroviisu-voittoa tai edes osallistuisi UMK-kilpailuun. Silti Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen päätyminen Suomen edustajaksi Wieniin on erittäin punk juttu.

Turha väittää, että PKN pääsi läpi mahtavalla sävellyksellä. Aina mun pitää ei ole kummoinen kappale. Tarttuva ehkä, hyvä tuskin.

Sen sijaan nelikon ulosannista löytyy kaikkea sitä, mistä punkissa on parhaimmillaan kyse. Se jyrää energisyydellään, iskee sanomallaan ja hurmaa vilpittömyydellään. Kokonaisuus on paketoitu neljän hyvin rujon keski-ikäisen kehitysvammaisen ulosantiin. Mitään näin epäseksikästä ei ole musiikillinen valtavirta saanut kokea pitkään aikaan. Ja hyvä niin.

Hykerryttää jo pelkkä ajatuskin siitä, miten PKN loksauttaa montut euroopanlaajuisesti auki. Tämä nelikko kun tipahtaa glittersukkahousuja, minihameita ja erilaisia tukkalaitteita vilisevän spektakkelin sekaan, on kontrasti samaa luokkaa jos PKN-jätkät esiintyisivät itse glitterin kuorruttamina.

Tärkeintä ja punkeinta voitossa on tietenkin Pertti Kurikan Nimipäivien kantaaottavuus. Bändin viestiä ei kukaan Euroviisu-edustaja ole ikinä aikaisemmin nostanut esiin. Kehareiden karu todellisuus konkretisoituu viisuhistorian lyhimpään kappaleeseen täydellisesti. Läpi elämänsä ohjailua ja käskytystä kokeneen ihmisen turhautuminen on sitä luokkaa, että kaikki maailman kappaleet eivät voi sitä poistaa.

Rumalla ja aggressiivisella musiikilla voi olla myös parantavia vaikutuksia. Bändissä soittaminen on helpottanut kitaristi Pertin änkytystä ja auttanut basisti Samin muistia.

Jos näiden perustelujen jälkeen et voi vieläkään ymmärtää, kuinka pystyimme lähettämään PKN:n edustamaan kansakuntaamme kansainvälisessä laulukilpailuissa, niin sitä tyytyväisempi olen, ettei sinun äänesi voittanut. Punkin tarkoitus ei ole miellyttää, vaan saada sovinnaisuuteen tottuneet ihmiset kihisemään raivosta, herättämään keskustelua ja muuttamaan asenteita. Shokkiarvo on täydellinen, kun edustuksesta vastaavat kaiken lisäksi kehitysvammaiset, jotka eivät ymmärrä pysyä karsinassaan. Erään punkkarikaverini lakonista facebook-kommenttia lainatakseni, “pääasia, että juntteja vi**ttaa!”

Pertti Kurikan Nimipäivien menestys on minun MM-95 ja -11 -voittoni samassa paketissa. Uskallan sanoa sen rinta rottingilla, vaikka fanittaminen, hypettäminen ja kansallishengen korostaminen ei kovin punkia olekaan.

Katso Pertti Kurikan Nimipäivistä kertova dokumentti Kovasikajuttu alta.

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.