Hyppää pääsisältöön

Sukupuolivalistus voitti dox@netin klikkaussodan

Pillua aloittelijoille
Pillua aloittelijoille dox@net

Kuukauden kestänyt dox@net-lyhytdokumenttien KLIKkaussota on päättynyt. Voittajadokumentti Pillua aloittelijoille sai yli 189 000 katsojaa, ja se herätti kiinnostusta myös ulkomailla. Elokuvassa kerrotaan kiertelemättä sukupuolielinten toiminnasta seksin aikana.

KLIKkaussodassa viisi lyhyttä dokumenttielokuvaa kilpaili katsojista - ja kaikki keinot olivat sallittuja. Projektin tarkoituksena oli tutkia, miten nettijulkisuus toimii sekä millaiset aiheet ja toteutustavat saavat huomiota.

Kilpailun ylivoimaiseksi voittajaksi osoittautui Reetta Aallon animoitu sukupuolivalistus Pillua aloittelijoille, joka sai 189274 klikkausta. Se herätti kiinnostusta myös ulkomailla. Elokuvassa kerrotaan kiertelemättä sukupuolielinten toiminnasta seksin aikana.

- Olen halunnut tehdä tämän elokuvan jo yli kymmenen vuotta, mutta jotenkin se on aina jäänyt sinne pöytälaatikkoon. Onneksi se tuli nyt KLIKkaussodan myötä toteutettua, kertoo voittaja Aalto.

- Minua ihan toden teolla ilahduttaa kuinka paljon elokuvamme on saanut katsojia. Toivottavasti sitä klikataan reippaasti jatkossakin, kyseessä on kuitenkin varsin ajaton ja universaali aihe.

Kakkoseksi ylsi Markus Kåhren elokuva Valtaoja paljastaa, joka turvautui ovelaan konstiin: elokuva näyttää menevän keskeltä katki juuri kun Esko Valtaoja on kertomassa jonkin suuren totuuden. Katsoja luulee kyseessä olevan nettiongelman ja lataa videon uudelleen. Näin saadaan toinen klikkaus ja ehkä kolmas ja neljäskin. Sekä höynäytetyiltä katsojilta tulikivenkatkuista palautetta.

Katsoja luulee kyseessä olevan nettiongelman ja lataa videon uudelleen.

Yle Areenan katsojaluku näyttää, moneltako tietokoneelta ohjelmaa on katsottu. Jos siis sama henkilö katsoo videon uudelleen, Areenan laskuri ei rekisteröi sitä. KLIKkaussotaa varten kehitelty erikoislaskuri taas laskee jokaisen klikkauksen erikseen. Yllättävää kyllä Valtaoja-elokuvalla näiden kahden mittarin suhde on kaikkein pienin: jokainen Areena-katsoja on ladannut elokuvan viidesti. Muiden elokuvien katsojat ovat ladanneet elokuvan uudelleen hieman useammin vapaaehtoisesti - ilman huijausta.

Kolmanneksi tullut Wille Hyvösen Meemini-elokuva sai näitä uusintakatsoja Ylen palveluissa peräti kahdeksan kertaa. Samalla sen klikkauksista tuli Youtubessa suurempi osa kuin muilla elokuvilla. Kokonaisklikkauksia Meemini sai 23542.

Nelossijalle tuli Iris Olssonin Sotasuunnitelma 14864 klikkauksella ja hiuksenhienolla erolla viimeiseksi Salla Sorrin Tourette-karaoke 14570 klikkauksella.

Kaikki KLIKkaussota-elokuvat ovat katsottavissa Ylen dox@net-sivuilla ja Yle Areenassa elokuuhun asti. KLIKkaussota Facebookissa.

 • Sukupuolivalistus voitti dox@netin klikkaussodan

  Klikkaussodan voitti sukupuolivalistus.

  Kuukauden kestänyt dox@net-lyhytdokumenttien KLIKkaussota on päättynyt. Voittajadokumentti Pillua aloittelijoille sai yli 189 000 katsojaa, ja se herätti kiinnostusta myös ulkomailla. Elokuvassa kerrotaan kiertelemättä sukupuolielinten toiminnasta seksin aikana.

 • Mannerheim 2/5

  Tämäkään ei ole fiktiota. Ratsastajapatsaan suunnitteluun osallistui koko Suomi. Kansallissankarin kuvaaminen on nostanut tunteet pintaan jo 65 vuotta.

 • Ohjaaja: uusia näkökulmia kansallissankariin

  Ohjaaja Katja Lautamatti kertoo: "Mannerheimit-sarjan valmistuttua päällimmäinen kokemukseni on ihmetys siitä, miten laajaa ja kirjavaa aineistoa kansallissankarista löytyy. Jouduin jättämään monta hyvää tarinaa viiden dokumenttielokuvan kokonaisuudesta pois, ja Suomesta löytyisi aineksia vielä vaikka kuinka moneen Mannerheim-lyhytelokuvaan."

Lue myös - yle.fi:stä poimittua