Hyppää pääsisältöön

Äänioikeus vai kiva koru - mistä naistenpäivässä alunperin oli kyse?

Kansainvälinen naistenpäivä on vajaan vuosisadan aikana lipunut kauas historiallisista juuristaan. Ruusupuskien, suklaarasioiden ja krääsän keskellä unohtuu helposti, miksi naistenpäivää alettiin alun perin viettää.

Venäjällä naistenpäivän mielenosoitus oli alkusoitto maaliskuun vallankumoukselle. // Kuva: Vladimir Mashatin / EPA

Kimppu ruusuja, kiva koru ja aamupala sänkyyn - siinä 2000-luvun naistenpäivän resepti.

Tiedotusvälineiden mukaan naiset haluavat naistenpäivänä esimerkiksi romantiikkaa, huomiota, yhteistä aikaa ja hemmottelua. Sellainen ei kiinnostanut sosialistista naisliikettä, joka aloitti naistenpäivän perinteen Yhdysvalloissa vuonna 1911. He halusivat äänioikeuden, viranhoito-oikeuden ja oikeuden omaan työhön ja ammattikoulutukseen. Naisliike vaati työsyrjinnän lopettamista ja protestoi ensimmäistä maailmansotaa vastaan.

Sosialistinen naisliike halusi äänioikeuden, viranhoito-oikeuden ja oikeuden omaan työhön ja ammattikoulutukseen.

Venäjällä puolestaan naistenpäivän mielenosoitus leivän ja rauhan puolesta vuonna 1917 oli alkusoitto maaliskuun vallankumoukselle. Nykyään poliittinen kiihko on lieventynyt. Venäjällä naistenpäivä on kansallinen vapaapäivä, jolloin naisia muistetaan kukilla ja kuohujuomalla.

Naistenpäivän historialliset juuret ulottuvat pitkälle. Erään version mukaan naistenpäivä sai alkunsa 1800-luvulla New Yorkin vaatetehtaissa työskennelleiden naisten protesteista. Lakkomielenosoituksiessa tavoiteltiin parempia - tai edes inhimillisiä - työoloja. Työajat olivat tehtaissa järjettömiä ja palkat pieniä.

Nykyään naistenpäivä on kansallinen vapaapäivä muun muassa Guinea-Bissaussa, Laosissa ja Kiinassa.

On kuitenkin vaikea tyhjentävästi sanoa, mistä naistenpäivä lopulta sai alkunsa. Nykyään naistenpäivä on kansallinen vapaapäivä muun muassa Guinea-Bissaussa, Laosissa ja Kiinassa.

Jäähyväiset politiikalle

Naistenpäivän poliittinen agenda on hiipunut vähitellen 2000-luvulle tultaessa. YK kyllä otti naistenpäivän teemapäiviensä listalle vuonna 1975, mutta nimesi sen joitakin vuosia myöhemmin naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päiväksi, mikä vähensi sen poliittisuutta.

Maailman tasa-arvoisimmissa maissa voi hyvällä omallatunnolla keskittyä nauttimaan suklaasta ja huomionosoituksista.

Maailman tasa-arvoisimmissa maissa voikin hyvällä omallatunnolla keskittyä tänään nauttimaan suklaasta ja huomionosoituksista, mutta länsimaiden ulkopuolella naistenpäivä on edelleen tärkeä tapahtuma, jonka avulla yritetään kiinnittää huomio naisten oikeuksiin ja yhteiskunnalliseen epäoikeudenmukaisuuteen. Viime vuosina eniten huomiota ovat herättäneet esimerkiksi naisten joukkoraiskaukset Intiassa, tyttöjen sukupuolielinten silpomiset ja parisuhdeväkivalta.

Kaikkien maailman naisten ongelmia tuskin ratkaistaan yhtenä juhlapäivänä, mutta kansainvälinen naistenpäivä on järjestöille hyvä tilaisuus tuoda ilmi eri ongelmia. Ehkä tulevaisuudessa entistä useampi nainen voi toivoa naistenpäivältä vain aamupalaa sänkyyn.

Hyvää naistenpäivää!

Lue myös: Ylistysbiisit naisille: Kuuntele naistenpäivän voimalaulut