Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Katso silmiin kun tervehdit!

Kaukasia 30 päivässä -kuvitusta, tervehtiminen
Kaukasia 30 päivässä -kuvitusta, tervehtiminen kaukasia 30 päivässä

Harvoissa paikoissa maailmassa elää yhtä pienellä alueella yhtä monta kansaa, kieltä ja kulttuuria kuin Kaukasiassa. Mustaltamereltä Kaspianmerelle on alle 600 kilometriä, mutta tälle välille mahtuu yli 40 eri kieltä ja kansaa. Ja sitäkin suurempi määrä on erilaisia kulttuurisia tapoja, jotka ohjaavat ihmisten käyttäytymistä ja asenteita.

Kaukasialaisessa elämänmenossa korostuvat vahvat perinteet ja tapakulttuuri, joiden juuret löytyvät syvältä historiasta. Ehkä juuri siksi ne ovat säilyneetkin vahvoina myös globalisoituvassa maailmassa ja antaneet tukea ja turvaa oman kansallisidentiteetin ylläpidossa.

Kaukasialaisissa kulttuureissa on, monista kansallisuuksista riippumatta, paljon yhteisiä piirteitä. Kaukasialainen vieraanvaraisuus on jo käsite, mutta myös ihmisen lämmin kohtaaminen ja huomioiminen on vahva Kaukasian kansoja yhdistävä piirre. Ei ole samantekevää, kuinka tervehdit ja puhuttelet ihmisiä. Sinun tulee olla aidosti läsnä.

Perinteisesti ikä ja asema ovat tärkeitä tekijöitä tervehtiessä; nuorempi tekee yleensä aloitteen. Eri kansoilla on toki erilaisia käytäntöjä, joihin myös uskonto suuresti vaikuttaa. Musliminaiset eivät yleensä kättele, ja siksi erityisesti miehet odottavat ojentaako nainen ensin kätensä. Miehet tervehtivät toisiaan kädenpuristuksella, mutta läheisiä ystäviä suudellaan kerran toiselle poskelle. Naiset yleisesti halaavat toisiaan ja suutelevat hekin kerran, vasemmalle poskelle. Tällaisiin tapoihin törmää esimerkiksi Azerbaidzhanissa, Abhasiassa, Tšetšeniassa ja Georgiassa.

On myös kohteliasta, että huoneeseen tultaessa ja sieltä poistuttaessa tervehditään jokainen läsnäolija, aloittaen iältään tai arvoltaan vanhimmasta. Pääasia on, että kaikki tulevat huomioiduksi. On myös hyvä muistaa, että tervehdittäessä ja muutenkin keskusteltaessa katsotaan seuralaisia silmiin. Sitä pidetään rehellisyyden merkkinä.

Perimmäinen vaatimus on toisen huomioiminen ja kunnioittaminen. Kaukasiassa jokainen ihminen on myös aina yksilö.

Georgialaissyntyinen, nykyisin Helsingissä asuva Bidzina Chkhutiajhvili kertoo esimerkin sikäläisestä tervehtimiskulttuurista, ja tavasta suhtautua toiseen ihmiseen:
”Jos sinulla on ollut auto korjattavana ja menet hakemaan sitä autokorjaamolta, varaa siihen aikaa. On nimittäin tärkeää, että kysyt rauhassa ja laajasti korjaajan kuulumiset ja voinnin, mukaan lukien perheen ja vanhempien kuulumiset. Älä mene heti asiaan, sillä jos heti kysyt onko autosi saatu korjattua ja mitä se maksoi, voi hinta nopeasti nousta aiottua suuremmaksi. Kun olet kohtelias ja huomaavainen, maksat vähemmän.”

Kommentit
 • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

 • Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

 • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

 • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua