Hyppää pääsisältöön

Satulanostajan muistilista

Satulansovitusta
Satulansovitusta Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Onko etsinnässä uusi penkki? Ota perusasiat haltuun ja voit huoletta suunnata ostoksille!

1. Paljonko satulaan kannattaa satsata?

Hyvän käytetyn satulan saa tuhannella eurolla. Rasvanahkaiset satulat ovat jo neljän tuhannen molemmin puolin ja parhaimmillaan satulaan saa laitettua pienen henkilöauton verran rahaa. Ajattele realistisesti omaa budjettiasi äläkä ylenkatso käytettyä satulaa.

Käytettynä ostetun satulan arvo voi parhaassa tapauksessa jopa nousta. Uutena ostetun satulan hinta laskee heti ostohetkestä ja asettuu suhteellisen vakioksi jos nahkaan ei tule isoja kulumia.Käytettynä ostetun satulan edelleen myynnistä voi saada jopa tuottoa, koska satuloiden hinnat ovat yleisesti nousussa. Hinnannousu johtuu nahan kohonneesta hinnasta, mikä taas johtuu kasvaneesta kysynnästä. Luksusnahkalle on nykyään tilausta myös Aasiassa.

Kannattaa myös muistaa, että yli tuhannella eurolla ei välttämättä saa paremmin istuvaa satulaa. Materiaalit ja laatu kyllä nousevat tuhatlappusten lisääntyessä.

2. Osta satula oikeaan käyttötarkoitukseen, ja oikean värisenä!

Satuloita
Satuloita Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Koulutuupparille koulupenkki, hyppääjälle estesatula. Jos kiinnostusta on molempiin lajeihin, kannattaa suosia yleissatulaa esimerkiksi koulu- tai estepainotuksin. Arvioi itse tarvitsetko erillistä estesatulaa jos hyppääminen painottuu matalille esteille.

Värivalintaa ei kuitenkaan tule aliarvioida. Jos sopivat suitset löytyvät jo ruskeana, osta ehdottomasti ruskea satula! Muuten katselet jo parin viikon päästä uusia suitsia ja suojia minkä jälkeen satulan hinta onkin noussut salakavalasti monella satasella.

3. Mieti tarvitsetko apua ammattilaiselta

Satulansovitusta
Satulansovitusta Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen
Satulansovitusta
Satulansovitusta Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Satulaa voi hyvin etsiä omin päin netin myyntipalstoilta mutta ammattisovittaja tai satulakauppias nopeuttaa prosessia huimasti. Ammattilainen näkee välittömästi minkälaista penkkiä etsitään ja pystyy todennäköisesti tarjoamaan helposti huokeampaa tai laadukkaampaa mallia. Liikkeestä ostettaessa myös kuluttajansuoja turvaa ostajaa paremmin.

Ammattilaisten käyttämä tekniikka voi myös olla avuksi vaikeissa tapauksissa. Esimerkiksi Hipposport käyttää Medilogic-järjestelmää jossa hevosen ja satulan väliin asetetaan paineantureilla täytetty huopa. Tietokoneen ruudulta voidaan reaaliajassa seurata painon jakautumista satulassa kaikissa askellajeissa ja hypyissä.

4. Kiinnitä huomiota nahkaan

Hyvän nahan tunnusmerkit ovat kestävyys ja pehmeys. Laadukkaan rasvanahan tekee kalliiksi sen valmistustapa jossa nahka läpivärjätään. Valmistus kestää 14 kuukautta minkä aikana nahkaa öljytään ja käännetään kerta toisensa jälkeen. Normaali pintanahka on värjätty vain päältä kasviväreillä kahdessa viikossa.

Käytetyn satulan vastinhihnat kannattaa syynätä ostossa tarkkaan. Halkeillet hihnat ovat aina turvallisuusriski ja kaipaavat välitöntä vaihtoa, tingi siis hinnasta jos huomaat kulumia.

Pienet pintanaarmuthan eivät käyttöä haittaa ja jokaisen on itse punnittava ovatko naarmut käytettynä ostetussa satulassa ongelma. Satuloita voi toki paikatakin oston jälkeen, mutta esimerkiksi istuinosan vaihtaminen vaatii yleensä satulan lähetystä tehtaalle asti.

5. Syötä merkki hakukoneeseen

Pelkkä ”tää on tosi hyvä saksalainen merkki” myyjän suusta ei vielä riitä laadun takuudeksi. Erityisesti yksityiseltä myyjältä ostettaessa satulan merkki kannattaa aina syöttää hakukoneeseen ja katsoa löytyykö valmistajalta omia nettisivuja. Jos merkkiä on ainoastaan myynnissä muilla myyntipalstoilla voit odottaa että kyse ei ole enää aktiivisesti toimivasta yrityksestä merkin takana. Ota huomioon että toimintansa lopettaneelta yritykseltä ei ole saatavissa apua jos satulan kanssa tulee ongelmia.

Jenna Tiihonen ja Rubin III
Jenna Tiihonen ja Rubin III Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Ja eikun ostoksille!

Muista myös juttu satulan sovituksesta.
Juttuun haastateltu satulansovituksen asiantuntija Atte Martikaista, Hipposport
Kuvissa Rubin III ja Jenna Tiihonen

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.