Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Semantiikkaa tiedon valtatietyömaalla

Ipad kouolussa
Hyvän ja pahan tiedon puun hedelmä Ipad kouolussa Kuva: Shutterstock lisenssi Andrey Popov/Kuningaskuluttaja e-koulu

Ei omena kauas puusta putoa, sanoo vanha kansa – vaikka omenanviljely tiettävästi tulikin maahamme vasta vuonna 1539, kun Etelä-Suomen laamanni Erik Fleming hankki omenapuiden taimia tiluksilleen Paraisille Tallinnasta.

Vain neljä vuotta myöhemmin Mikael Agricola julkaisi Abckiriansa, josta suomen kirjakieli lähti syntymään. Luomiskertomuksessa omena on hyvän ja pahan tiedon puun hedelmä. Suomeen hyvä ja paha tieto tuli kirjakielen mukana samaan aikaan omenan kanssa. Vertauskuvallinen yhteensattuma!

Sanonnassa piilee kuitenkin vankka totuuden siemen perimän ja ympäristön vaikutuksesta ihmisen elämään. Niinpä onkin aivan luonnollista, että brittiläinen aviopari Mary Lee Woods ja Conway Berners-Lee työskentelivät 1940- ja 50-luvuilla Englannissa maailman ensimmäisen kaupallisesti myytävän tietokoneen nimeltään Ferranti Mark 1:n parissa ja saivat neljä lasta, joista yksi tunnetaan nykyään tietokoneilla toimivat internetin tunnetuimman sovellutuksen, world wide webin keksijänä.

Tim Berners-Leen oppi sähkötekniikan ymmärryksensä pienoisrautateiden parissa ja hän oli innokas junabongari. Ehkä hän jo teininä näki, miten tieto voisi liikkua niin kuin junat ja tietoa kuljettavat langat voisivat muodostaa tietoverkon rataverkon tapaan.

Mutta miksi www on niin raivostuttavan toope? Kun yritän hakukoneella etsiä vaikkapa erästä Suomen nerokkainta internettutkijaa, tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla palkittua Eero Hyvöstä, hakukone on aivan metsässä. Professori Eero Hyvönen kertokoon, miksi web on tyhmä ja miten web saataisiin älykkäämmäksi? Eli sanalla sanoen: mikä on semanttinen web.

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

  • Avaruusromua: Ajatuksista tekoihin!

    20-vuotias DiN-merkki on elektronisen musiikin merkkituote.

    Ian Boddy istuskelee pubissa. Istuu, miettii ja puhuu. Miettii ja puhuu lisää. Ollaan Newcastlessa Iso-Britanniassa. Eletään 1990-luvun loppua. Ian Boddylla on idea. Se on jännittävä, mutta samalla hieman vaarallinen ajatus. Hän aikoo perustaa levymerkin. "OIen ehkä vähän hullu", hän sanoo virne naamallaan. Nyt 20 vuotta myöhemmin hänen luotsaamansa DiN-merkki on kokeellisen ja elektronisen musiikin kansainvälinen merkkituote. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Avaruusromua: Se on vain hieman muuttunut

    Laurie Anderson teki omituisen laulun.

    1980-luvun alussa New Yorkin downtownissa elettiin jännittäviä aikoja. Performanssitaide ja monenlaiset poikkitaiteelliset kokeilut olivat alkaneet kerätä yhä suurempia yleisöjä, ja saada myös taiteellista tunnustusta. Eräs nuorista poikkitaiteilijoista oli Laurie Anderson. 1980-luvun alussa hän teki erään omituisen laulun, joka elää edelleen, hieman muotoaan muuttaneena. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri