Hyppää pääsisältöön

Asfalttisotureita – Teemalauantai 14.3.

Mel Gibson elokuvassa Mad Max
Mel Gibson on Mad Max. Mel Gibson elokuvassa Mad Max Teemalauantai,mel gibson

"Jossain tulevaisuuden hylätyillä maanteillä..." Kahden kulttifilmin bensankatkuinen double bill.
Mad Max uusitaan tiistaina 17.3. klo 23.05.

Lauantai-ilta kuljetaan kahden kulttielokuvan matkassa 1970-luvun lopusta sen alkuun. Teemaillan tinkimättömät road moviet ovat George Millerin Mad Max ja Richard C. Sarafianin Vanishing Point.

Televisiossa aiemmin esittämätön ensimmäinen Mad Max -elokuva kertoo energiakriisiin ja anarkiaan hajoavasta maailmasta "muutama vuosi tästä eteenpäin". George Millerin vuonna 1979 ohjaaman road movien pääosassa, australialaisena maantiepoliisi Maxina nähdään nuori Mel Gibson debyyttiroolissaan.

Karun väkivaltainen dystopia sadistisen moottoripyöräjengin terrorisoimista "tulevaisuuden hylätyistä maanteistä" teki Gibsonista tähden ja lääkärinä siihen asti toimineesta Milleristä kuuman ohjaajanimen. Mad Maxista tuli myös kaikkien aikojen tuottoisimpia elokuvia: pikkubudjetilla tehty toimintafilmi toi kulunsa monisatakertaisesti takaisin. Elokuvan mahtipontisen ja pahaenteisen musiikin teki Brian May (ei Queenin jäsen vaan australialainen elokuvasäveltäjä).

Mel Gibsonin lisäksi tässä genressä on syytä mainita Mad Maxin automerkit: ne ovat Australian Fordin mallistoa, vuoden 1974 keltainen Ford Falcon XB sedan ja vuoden 1973 musta Ford XB Falcon GT351.

Mad Maxin jatko-osat Mad Max 2 – asfalttisoturi ja Mad Max – ukkosmyrsky tehtiin paljon suuremmalla budjetilla ja tuotantoarvoilla sekä sijoitettiin ydintuhon jälkeiseen aikaan, mutta ensimmäisen elokuvan tylyn nihilististä tunnelmaa ne eivät ylittäneet.

Mad Maxin tarina on saamassa jatkoa vuosikymmenten tauon jälkeen: toukokuussa 2015 tulee ensi-iltaan Mad Max: Fury Road, jossa nimiosaa esittää Tom Hardy.

Teemaillan toinen elokuva on Vanishing Point – Nasta laudassa, vuonna 1971 valmistunut road movie ja Amerikan ahdistuneen ajan hengen kuvaus. Se kertoo miehestä, joka yrittää ajaa auton 15 tunnissa Coloradosta Kaliforniaan ja saa kaahatessaan eri osavaltioiden poliisit kannoilleen. Pääosaa, entistä poliisia, kilpa-ajajaa ja Vietnam-veteraania Kowalskia esittää Barry Newman. Hänen autonsa on vuoden 1970 valkoinen Dodge Challenger R/T 440 Magnum.

Vanishing Point - Nasta laudassa, 1971
Vanishing Point. Vanishing Point - Nasta laudassa, 1971 nasta laudassa,Teemalauantai

Sokea dj Super Soul (Cleavon Little) rakentaa radioshow'ssaan "Amerikan viimeisen sankarin" Kowalskin matkasta vastakulttuurihappeningin, ja Kowalskin matkaa alkavat seurata poliisien lisäksi erilaiset marginaalihahmot. Elokuvan soundtrackilla soivat muun muassa Delaney & Bonnie & Friends (joka myös esiintyy elokuvassa nimellä J' Hovah's Singers), Jerry Reed, Mountain, Big Mama Thornton ja Kim Carnes.

Vietnamin sodan väsyttämän Amerikan pessimistisiä tuntoja heijastavan elokuvan ohjasi Richard C. Sarafian, ja Amerikan maanteiden komeankarut maisemat kuvasi John A. Alonzo. Matka Denveristä San Franciscoon on myös kertomus vapauden rajoista, mystiikalla ja eksistentialismilla höystettynä. Sarafian totesi muutama vuosi sitten aitoon jälkihippihenkeen, ettei tiellä ole loppua: "Me kaikki kuljemme tämän ulottuvuuden läpi omalla nopeudellamme, toiselle tasolle."

Teemalauantai 14.3.

 • Klo 21.00 Mad Max (16), Australia 1979. Ohjaus George Miller. Pääosissa Mel Gibson, Hugh Keays-Byrne, Steve Bisley, Tim Burns, Roger Ward, Joanne Samuel.
 • Klo 22.30 Vanishing Point – Nasta laudassa (16) (Vanishing Point), USA 1971. Ohjaus Richard C. Sarafian. Pääosissa Barry Newman, Dean Jagger, Cleavon Little.

Teemalauantai on osa Teeman road movie -kulttielokuvaviikkoa, jonka varaslähdön ottivat Calamari Union ja Leningrad Cowboys go America (7.3.) ja johon kuuluvat myös Hullu Pierrot (10.3.), Taistelukala (12.3.) ja Repo Man (13.3.).

Mad Maxin traileri:

Vanishing Pointin traileri:

Kommentit
 • Aleksei German kuvasi Neuvostoliiton kipeitä aikakausia

  Venäläisen elokuvaohjaaja Aleksei Germanin syntymästä tulee

  Venäläisen elokuvaohjaaja Aleksei Germanin syntymästä tulee kuluneeksi 80 vuotta 20.7. Teema julkaisee tuona päivänä Areenaan neljä Germanin ohjaamaa elokuvaa: Seitsemäs kiertolainen, Teiden vartiointi, Kaksikymmentä päivää ilman sotaa ja Ystäväni Ivan Lapshin ja näistä elokuvista Teiden vartiointi saa myös tv-esityksen Teemalla torstain Kino Klassikossa 26.7.

 • Maailman vanhin ratsastuskilpailu on elävää historiaa ja siekailematonta korruptiota

  Historiallinen Palio on Sienan kaupungin sydän

  Kahdesti vuodessa Italian Sienan kaupungissa käydään maailman vanhin ratsastuskilpailu – Palio. Cosima Spenderin dokumentti paljastaa tapahtuman juonittelun, korruption ja ratsastajien valmistautumiset strategioineen. Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 1.7. klo 12.00. Areenassa 60 päivää Koko Sienan kansa on saapunut keskiaikaisen kaupungin torille seuraamaan suurta hevoskilpailua.

 • Ingmar Bergman 100 vuotta Yle Teemalla ja Femillä

  2018 on ruotsalaisen mestariohjaajan juhlavuosi

  Ingmar Bergmanin juhlavuotta 2018 vietetään sekä Teemalla että Femillä elokuvien, dokumenttien ja keskustelujen merkeissä. Juhlavuoden vietto alkaa heinäkuussa.

 • Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

  Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

  Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen. Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

Yle Teema