Hyppää pääsisältöön

Asfalttisotureita – Teemalauantai 14.3.

Mel Gibson elokuvassa Mad Max
Mel Gibson on Mad Max. Mel Gibson elokuvassa Mad Max Teemalauantai,mel gibson

"Jossain tulevaisuuden hylätyillä maanteillä..." Kahden kulttifilmin bensankatkuinen double bill.
Mad Max uusitaan tiistaina 17.3. klo 23.05.

Lauantai-ilta kuljetaan kahden kulttielokuvan matkassa 1970-luvun lopusta sen alkuun. Teemaillan tinkimättömät road moviet ovat George Millerin Mad Max ja Richard C. Sarafianin Vanishing Point.

Televisiossa aiemmin esittämätön ensimmäinen Mad Max -elokuva kertoo energiakriisiin ja anarkiaan hajoavasta maailmasta "muutama vuosi tästä eteenpäin". George Millerin vuonna 1979 ohjaaman road movien pääosassa, australialaisena maantiepoliisi Maxina nähdään nuori Mel Gibson debyyttiroolissaan.

Karun väkivaltainen dystopia sadistisen moottoripyöräjengin terrorisoimista "tulevaisuuden hylätyistä maanteistä" teki Gibsonista tähden ja lääkärinä siihen asti toimineesta Milleristä kuuman ohjaajanimen. Mad Maxista tuli myös kaikkien aikojen tuottoisimpia elokuvia: pikkubudjetilla tehty toimintafilmi toi kulunsa monisatakertaisesti takaisin. Elokuvan mahtipontisen ja pahaenteisen musiikin teki Brian May (ei Queenin jäsen vaan australialainen elokuvasäveltäjä).

Mel Gibsonin lisäksi tässä genressä on syytä mainita Mad Maxin automerkit: ne ovat Australian Fordin mallistoa, vuoden 1974 keltainen Ford Falcon XB sedan ja vuoden 1973 musta Ford XB Falcon GT351.

Mad Maxin jatko-osat Mad Max 2 – asfalttisoturi ja Mad Max – ukkosmyrsky tehtiin paljon suuremmalla budjetilla ja tuotantoarvoilla sekä sijoitettiin ydintuhon jälkeiseen aikaan, mutta ensimmäisen elokuvan tylyn nihilististä tunnelmaa ne eivät ylittäneet.

Mad Maxin tarina on saamassa jatkoa vuosikymmenten tauon jälkeen: toukokuussa 2015 tulee ensi-iltaan Mad Max: Fury Road, jossa nimiosaa esittää Tom Hardy.

Teemaillan toinen elokuva on Vanishing Point – Nasta laudassa, vuonna 1971 valmistunut road movie ja Amerikan ahdistuneen ajan hengen kuvaus. Se kertoo miehestä, joka yrittää ajaa auton 15 tunnissa Coloradosta Kaliforniaan ja saa kaahatessaan eri osavaltioiden poliisit kannoilleen. Pääosaa, entistä poliisia, kilpa-ajajaa ja Vietnam-veteraania Kowalskia esittää Barry Newman. Hänen autonsa on vuoden 1970 valkoinen Dodge Challenger R/T 440 Magnum.

Vanishing Point - Nasta laudassa, 1971
Vanishing Point. Vanishing Point - Nasta laudassa, 1971 nasta laudassa,Teemalauantai

Sokea dj Super Soul (Cleavon Little) rakentaa radioshow'ssaan "Amerikan viimeisen sankarin" Kowalskin matkasta vastakulttuurihappeningin, ja Kowalskin matkaa alkavat seurata poliisien lisäksi erilaiset marginaalihahmot. Elokuvan soundtrackilla soivat muun muassa Delaney & Bonnie & Friends (joka myös esiintyy elokuvassa nimellä J' Hovah's Singers), Jerry Reed, Mountain, Big Mama Thornton ja Kim Carnes.

Vietnamin sodan väsyttämän Amerikan pessimistisiä tuntoja heijastavan elokuvan ohjasi Richard C. Sarafian, ja Amerikan maanteiden komeankarut maisemat kuvasi John A. Alonzo. Matka Denveristä San Franciscoon on myös kertomus vapauden rajoista, mystiikalla ja eksistentialismilla höystettynä. Sarafian totesi muutama vuosi sitten aitoon jälkihippihenkeen, ettei tiellä ole loppua: "Me kaikki kuljemme tämän ulottuvuuden läpi omalla nopeudellamme, toiselle tasolle."

Teemalauantai 14.3.

 • Klo 21.00 Mad Max (16), Australia 1979. Ohjaus George Miller. Pääosissa Mel Gibson, Hugh Keays-Byrne, Steve Bisley, Tim Burns, Roger Ward, Joanne Samuel.
 • Klo 22.30 Vanishing Point – Nasta laudassa (16) (Vanishing Point), USA 1971. Ohjaus Richard C. Sarafian. Pääosissa Barry Newman, Dean Jagger, Cleavon Little.

Teemalauantai on osa Teeman road movie -kulttielokuvaviikkoa, jonka varaslähdön ottivat Calamari Union ja Leningrad Cowboys go America (7.3.) ja johon kuuluvat myös Hullu Pierrot (10.3.), Taistelukala (12.3.) ja Repo Man (13.3.).

Mad Maxin traileri:

Vanishing Pointin traileri:

Kommentit
 • Pelso muistetaan verisestä vankilapaosta – kirja ja karja auttavat vankeja eteenpäin

  Suomen viimeisessä korpivankilassa on hyvä kirjasto.

  85 kilometriä Oulusta ja 95 kilometriä Kajaanista. Vaalan kunnassa Kainuussa sijaitsee Suomen viimeisen korpivankilan mainetta kantava Pelson vankila. Lyhytdokumentti Kirja ja karja, vankila uskoo sivistykseen kuuluu Yle Areenan Kirjastotarinoita -sarjaan. Pelson vankilassa uskotaan vankeusajan sivistykseen.

 • Neljän kirjailijan herkät hetket kirjastossa – Millainen on sinun kirjastotarinasi?

  Jos rakastat kirjastoa, jaa #kirjastotarina!

  Kirjastoilla on suuri merkitys suomalaisten elämässä! Leena Lehtolainen, Koko Hubara, Juha Itkonen ja Aleksi Delikouras käynnistävät kirjastotarinoiden keräyksen. Jaa sinäkin oma tarinasi hastagillä #kirjastotarina tai artikkelin lopussa olevalla lomakkeella. Artikkelin opusta löytyy koottuna monta sataa kirjastotarinaa. Nyt on kultainen hetki pitää kirjastoista meteliä ja kerätä tarinoita.

 • Iso D toi show'n Suomeen

  Teemalauantaissa dokumenttielokuva ja arkistojen aarteita.

  Teemalauantain tähti on Iso D, Suomi-viihteen jättiläinen, Mr. Tähtitehdas Danny eli Ilkka Lipsanen – mies joka toi show’n Suomeen. Danny-dokumenttielokuvan ensiesityksen lisäksi kaivellaan arkistojen aarteita.

Yle Teema

 • Sting! Pitkä ilta Gordon Sumnerin seurassa

  Uusi dokumentti ja konsertti sekä kulttielokuva Dyyni.

  Pyhäinpäivän ilta vietetään Teemalla Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva, viimeisimmältä kiertueelta taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

 • Janis: Little Girl Blue

  Dokumenttielokuva ainutlaatuisesta Janis Joplinista

  Janis Joplin eli lyhyen, uhmakkaan ja säkenöivän elämän. Hän mursi rajoja niin esiintyjänä kuin naisena: rakasti täysillä, eli täysillä ja lauloi täysillä. Amy J. Bergin dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!