Hyppää pääsisältöön

B-vitamiineilla ehkäisemään masennusta ja kohonnutta verenpainetta?

Appelsiini lähikuvassa
B-ryhmän vitamiineja saa esimerkiksi täysjyväviljasta, lihasta, kalasta, kasviksista, hedelmistä, marjoista, siemenistä ja pähkinöistä. Appelsiini lähikuvassa Kuva: Yle, Akuutti b-vitamiinit

B-ryhmän vitamiinien ja erityisesti B12-vitamiinin, folaatin ja foolihapon merkitys terveydelle on noussut viime aikojen tutkimuksissa esiin. Liian alhainen foolihapon ja B12-vitamiinin saanti saattaa olla yhteydessä jopa masennukseen.

B-ryhmän vitamiineja tarvitaan kehon aineenvaihdunnassa ja energiantuotannossa, tunnetaanpa ne myös eräänlaisina ’hermovitamiineinakin’. B-vitamiineista erityisesti folaattia suomalaiset saavat suosituksiin nähden niukasti.

B-vitamiinit ja masennus

Itä-Suomen yliopistossa (2012) lääketieteen tohtori Jussi Seppälän väitöstutkimuksen mukaan vähäinen foolihapon ja B12-vitamiinin saanti lisää riskiä melankolisiin masennusoireisiin kuten mielialan laskuun.

Ei-melankolisiin masennusoireisiin kuten ahdistukseen, huolestuneisuuteen ja itsetunnon heikkouteen tutkimuksessa sen sijaan havaittiin liittyvän kohonnut riski metaboliseen oireyhtymään.

Melankolisten oireiden riski väheni lähes puolella niillä, jotka saivat eniten foolihappoa kun heitä verrattiin ryhmään, jolla foolihapon saanti oli pienintä. Foolihappo on ravinnosta saatavan folaatin synteettinen muoto, ja sitä on täydennetyissä elintarvikkeissa ja ravintovalmisteissa.

B12-vitamiinin kohdalla ero oli vielä selvempi. Korkeimman B12-vitamiinipitoisuuden ryhmässä melankolisten oireiden riski oli lähes kolme kertaa pienempi matalimpaan nähden, kun melankolista ryhmää verrattiin niihin, joilla ei todettu masennuksen oireita.

Ravitsemusterapeutti Tarja Himberg Kuntoutuskeskus Petreasta kertoo, että folaatin yhteyttä masennukseen on tutkittu jo pitkään.

Ravitsemusterapeutti Tarja Himberg haastattelukuvassa.
Ravitsemusterapeutti Tarja Himberg. Ravitsemusterapeutti Tarja Himberg haastattelukuvassa. Kuva: Yle, Akuutti tarja himberg

– On näyttöä siitä, että masennuspotilailla veren folaattitasot olisivat matalammat kuin terveillä. Erityisesti tällainen yhteys on havaittu nuorilla ja miehillä. Jopa masennuksen Käypä hoito -suosituksessakin suositellaan, että folaattitasot tarkistettaisiin kun masennusta diagnosoidaan. Viitteitä on myös siitä, että masennushoidon teho ei olisi niin suuri, jos folaattitasot ovat matalilla.

B-ryhmän vitamiinien puute ei ole tavallinen terveysongelma, sillä näitä vitamiineja saadaan useista tavallisista elintarvikkeista kuten täysjyväviljasta, lihasta, kalasta, kasviksista, hedelmistä, marjoista, siemenistä ja pähkinöistä.

B12-vitamiinia on vain eläinperäisessä ruuassa ja sen tärkeimpiä lähteitä ovat liha- ja maitotaloustuotteet sekä maksa. Iäkkäillä B12-vitamiinista voi olla puutetta johtuen imeytymisen häiriöstä, jonka voi aiheuttaa surkastuttava mahalaukun tulehdus eli atrofinen gastriitti.

Nuorilla B12-vitamiinin puute on harvinaista paitsi tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavilla vegaaneilla. Heille suositellaan B12:ta vitamiinilisänä purkista.

B-vitamiini saattaa laskea verenpainetta

Verenpaineen kannalta B-vitamiineja ei ole pidetty erityisen tärkeinä. Vuonna 2012 Circulation-lehdessä julkaistu tutkimus osoitti kuitenkin yllättävästi, että B-vitamiinit saattavat alentaa verenpainetta. Tässä suhteessa tärkeässä roolissa ovat ainakin B1- ja B2-vitamiinit sekä foolihappo. Verenpaine laski, kun näiden vitamiinien pitoisuus suureni.

Lisäksi fosfori, magnesium ja rauta liittyivät alhaisempaan verenpaineeseen, mikä on havaittu myös aiemmin. B-vitamiinien verenpainevaikutus näyttäisi tulevan lähinnä ravinnosta, ei niinkään ravintolisistä.

– Se on sopusoinnussa yleisen suosituksemme kanssa, että kasvisvoittoinen ruokavalio olisi verenpaineen kannalta hyödyllistä, Himberg toteaa.

Pureeko B-vitamiini migreeniin?

B2-vitamiinilla samoin kuin myös B12:lla voi olla roolinsa migreenikohtausten estämisessä.

– Migreenitutkimusten haaste on, että oikullinen päänsärky reagoi myös lumelääkkeisiin eli joissakin tutkimuksissa B2-vitamiinista on saatu hyötyä migreenin kannalta, joissakin taas ei. Migreenin Käypä hoito -suosituksessa ehdotetaan, että estolääkkeenä voisi käyttää B2-vitamiinia. Siellä on mainittu myös koenstyymi Q10, jota voisi käyttää estolääkityksenä, pohtii Himberg.

Raskautta suunnitteleville foolihappoa

Niukka folaatin saanti raskauden alkuviikkoina suurentaa riskiä synnyttää lapsi, jolla on hermostoputken sulkeutumishäiriö eli selkärankahalkio. Vaurio syntyy jo raskauden ensimmäisten viikkojen aikana eikä riskiin voida enää vaikuttaa lisäämällä folaatin saantia raskauden kestäessä. Siksi folaattia on tärkeää saada, kun vasta suunnittelee raskautta.

– Siihen pitäisi kiinnittää jo siinä vaiheessa huomiota ruokavaliolla tai mahdollisella foolihappolisällä. Ensimmäiset 12 raskausviikkoa ovat merkityksellisiä sikiön kehityksen kannalta ja siihen täytyisi foolihappolisä tai folaatin täsmäsaanti ulottaa, sanoo Himberg.

Vesiliukoiset B-vitamiinit eivät muodosta elimistössä suuria varastoja, vaan ylimäärä poistuu elimistöstä munuaisten kautta virtsan mukana. Poikkeuksena on varastoituva B12.

Yliannostuksen vaaraa ei B-vitamiineista ainakaan ravinnon mukana nautittuna ole.

Tosin B6-vitamiinin on suurina annoksina todettu aiheuttavan hermosto-oireita kuten vaikeita tuntohäiriöitä. Tämän vitamiinin annosten ei tulisi ylittää saantisuositusta yli 20-kertaisesti. Tällaisia suuria annoksia on joskus suositeltu kuukautisia edeltävän turvotuksen tai raskaudenaikaisen pahoinvoinnin hoitoon.

Parsakaali lähikuvassa.
Parsakaali lähikuvassa. Kuva: Yle, Akuutti parsakaali

– Lähtökohta on, että kaikki tarvittavat ravintoaineet saadaan ravinnosta. Ne ovat siellä omassa luonnollisessa ympäristössään ja todennäköisesti hyvin imeytyvässä muodossa, suosittelee Tarja Himberg.

Lue lisää:

Väitöstutkimus: Jussi Seppälä, Depressive Symptoms, Metabolic Syndrome and Diet.
B-vitamiinit ja verenpaine, Circulation 2012.
Duodecim, Terveyskirjasto. B12-vitamiinin tai foolihapon puutos.

Asiantuntija: TARJA HIMBERG, laillistettu ravitsemusterapeutti, Kuntoutuskeskus Petrea, Turku

Lisää ohjelmasta

Mikko Penttilä laulaa ja Risto Laitila kuuntelee vieressä.
Mikko Penttilä laulaa ja Risto Laitila kuuntelee vieressä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Ari Heinilä haastattelukuvassa
Ari Heinilä haastattelukuvassa Kuva: Yle, Akuutti ari heinilä
Ari Heinilä
Ari Heinilä Kuva: Yle, Akuutti ari heinilä
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit