Hyppää pääsisältöön

Omalääkäri vastaa

Mikko Penttilä laulaa ja Risto Laitila kuuntelee vieressä.
Mikko Penttilä laulaa ja Risto Laitila kuuntelee vieressä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Puuttuva kilpirauhanen ja lisäkilpirauhaset

”Minulta puuttuu synnynnäisesti kilpirauhanen, käytän siksi Thyroxinia. Tarkoittaako tämä sitä, että myös lisäkilpirauhaset puuttuvat?”

Ei onneksi tarkoita. Kilpirauhanen ja lisäkilpirauhaset ovat erillisiä elimiä ja kehittyvät eri reittiä. Lisäkilpirauhasethan – joita on kaikkiaan neljä – säätelevät kalkin aineenvaihduntaa, joka on hyvin tärkeä koko elimistölle. Lisäkilpirauhasten puute olisi kyllä huomattu, niin korvaamattomia ne ovat.

Kynsisienilääkkeet vaarallisia?

”Miksi suun kautta nautittava kynsisienilääke on niin vaarallinen? Itse meinasin kuolla siihen 90-luvulla, monia se on kuulemma tappanutkin. Miten sellainen valmiste saa edes olla markkinoilla?”

Kynsisienilääke on eräänlainen kouluesimerkki siitä, miten lääkkeitten yhteisvaikutukset voivat olla yllättävänkin voimakkaita. Itsessään kynsisienilääke ei ole vaarallinen – se on kyllä todistettu – mutta yhteiskäyttö toisen lääkkeen kanssa saattaa tuottaa ongelmia. Jos lääkkeet poistuvat elimistöstä samaa reittiä pitkin, saattaa toisen lääkkeen pitoisuus nousta hurjasti. Sienilääke sitoutuu hajottavaan entsyymiin, siihen porttiin, jota pitkin lääkkeet poistuvat, jolloin toinen lääke jää odottamaan poistumistaan ja sen pitoisuus siksi nousee. Näin myrkyksi muodostuva lääke voi olla itse asiassa aivan toinen kuin tuo sienilääke. Siksi lääkkeiden yhteisvaikutusten kanssa pitää olla aina huolellinen. Lääkärien pitää muistaa tämä, apteekeissa asia pitäisi huomata ja potilaan on syytä olla tarkkana itsekin.

Tupakointi, laulaminen ja äänen käheys

”Olen laulanut monta vuotta väärällä tekniikalla ja tupakoin. Pikku hiljaa puheääneni on madaltunut ja muuttunut hyvin käheäksi. Voiko tämä altistaa vaikka keuhkoahtaumalle?”

Tupakointihan tässä on toki se ykköshuoli, se totta kai altistaa keuhkoahtaumalle. Laulaminen ei sitä tee, mutta huonolla tekniikalla saa kyllä äänihuulensa tulehdutettua ja kyhmyjäkin voi tulla. Lääkäriin kannattaa siis mennä, ehkä suoraan foniatrille, joka voi vaikka videokuvata äänihuulet ja selvittää mistä tarkkaan ottaen on kyse. Tupakoinnista siis pitäisi päästä eroon, ja sitten korjata tuota laulutekniikkaa vaikka puheterapeutin avulla.

Soija ja estrogeenitasot

”Olen innostunut syömään soijaa noin joka toinen viikko sen loistavien ravintoarvojen takia. Olen kuitenkin lukenut, että se nostaa estrogeenitasoa ja haluankin kuulla ammattilaisen vastauksen siihen, että pitääkö miehen pelätä soijan syömistä ja kuinka paljon on liikaa? Ja onko jo pienellä käytöllä haitallisia vaikutuksia miehen fyysisiin ominaisuuksiin? Netistä löysin yhden luotettavan kuuloisen artikkelin, jossa päivittäin soijamaitoa juovan miehen estrogeenitaso oli noussut 8-kertaiseksi normaaliin verrattuna ja hänelle oli tullut selviä fyysisiä oireita.”

Syö vain. Tapausselostus on kyllä olemassa miehestä, joka joi kolme litraa soijamaitoa päivässä puolen vuoden ajan ja rinnat rupesivat kasvamaan. Muuta estrogeeniin reagoivaa kudosta ei miehillä oikein olekaan. Mutta soija on kasviestrogeeni, siis naishormonin kaltainen kasvikunnan tuote, joka toimii elimistössä aika heikosti. Monet naiset haluavat helpottaa vaihdevuosioireitaan luonnonmukaisesti ja käyttävät soijatuotteita, vaikka tieteellinen näyttö niiden tehosta puuttuukin.

Jos ajatellaan vaikka japanilaisia miehiä, jotka käyttävät paljon soijaa, niin ei sieltä ole kantautunut sellaisia uutisia, että he olisivat muuttuneet jotenkin naismaiseksi. Itse asiassa, jos meillä miehillä testosteronitasot laskisivat ja eturauhanen kutistuisi soijan käytön seurauksena, niin voisimme käyttää sitä kenties eturauhasen liikakasvun hillitsemiseen. Huoli pois siis.

Kommentit