Hyppää pääsisältöön

Repo Man

Harry Dean Stanton ja Emilio Estevez elokuvassa Repo Man
Bud (Harry Dean Stanton) tarjoaa Ottolle (Emilio Estevez) pientä keikkaa, josta avautuu uusi ura perintämiehenä. Harry Dean Stanton ja Emilio Estevez elokuvassa Repo Man harry dean stanton

Alex Coxin omalaatuinen punk-scifi-komedia nuorukaisesta, joka löytää kutsumuksensa perintämiehenä, on 1980-luvun keskeinen kulttielokuva. Lisäksi Teemalauantaissa seuraavana päivänä Mad Max ja Vanishing Point.

Repo Manin nimihenkilö on takaisinperintämies, joka perii maksamatta jääneiden autolainojen vakuutena olevia ajoneuvoja velkojille, jotka maksavat hänelle provisiota. Se on rankkaa työtä, tavallaan laillisuuden rajamailla liikkuvaa autovarkautta.

Chevrolet Malibu on melko tavallinen auto. Vähän paranneltu versio keskikokoisesta perheautosta, johon saa lisävarusteena keinonahkaiset istuimet. Miksi siis joku tarjoaa 20 000 dollarin palkkion vuosimallin 1964 Malibusta, jossa istuinpäällisetkin ovat kangasta?

Ja mihin kaikki Etelä-Amerikassa vuosittain "katoavat" tuhannet ja taas tuhannet ihmiset oikein menevät?

Tracey Walter ja Emilio Estevez elokuvassa Repo Man
"Ei lentävän lautasen ja aikakoneen välillä ole mitään eroa. Jos takertuu yksityiskohtiin, ei näe kokonaisuutta." Tracey Walter ja Emilio Estevez elokuvassa Repo Man repo man

Vuonna 1984 valmistunut Repo Man on vuosikymmenen kulttielokuvia. Post-punk-aikakaudella on vieraannuttu jo fysikaalisestakin todellisuudesta. Väsyneet hipit ovat lysähtäneet sohvalle ja keskiluokkaiset, valkoihoiset lähiöiden kakarat ovat ikävystyneen anomian vallassa. Poliittisesti infantilisoitunut kansa uskoo salaliittoteorioihin, ufoihin ja toinen toistaan moraalittomampiin saarnaajiin. Yksi joustamaton todellisuuden taso on vielä voimassa: raha, velka ja ulosotto. Autolaina on maksettava takaisin, sillä velka on yhteiskunnan ja järjestyksen perusta.

Emilio Estevez ja Dick Rude elokuvassa Repo Man
"Valot himmenevät. Rikollinen elämäni saa surkean lopun. Kuitenkin syytän yhteiskuntaa. Yhteiskunta teki minusta sen, mikä olen." "Älä puhu paskaa. Olet valkoinen lähiökakara niin kuin minäkin." Emilio Estevez ja Dick Rude elokuvassa Repo Man repo man

Outsiders-elokuvassa pari vuotta aiemmin läpimurtonsa tehnyt Emilio Estevez on Otto, joka työkseen pinoaa säilykepurkkeja kaupassa ja jonka vanhempien säästöt ovat kadonneet tv-evankelistan kirstuun. Kun merkillinen autojen takaisinperintämies tarjoaa Ottolle keikkaa ja palkan käteisenä, hänestäkin tulee repo man. Repo manilla on sentään oma kunniasäännöstönsä, mitä ei enää kovin monesta ihmisestä voi sanoa. Ja repo manin elämä on aina intensiivistä. Varsinkin kun etsinnän kohteena on mainittu hyvin salaperäinen vuoden 1964 Malibu.

Otton mentorina nähdään Harry Dean Stanton, pitkän linjan näyttelijä, joka on onnistunut pitämään linjansa niin puhtaana, että hänen nimensä riittää tuomaan taiteellista uskottavuutta mille tahansa elokuvalle. Repo Manin valmistumisvuonna Stanton esiintyi myös toisessa uransa keskeisessä roolissa Wim Wendersin elokuvassa Paris, Texas.

Elokuvan soundtrackillä esiintyvät mm. Iggy Pop, Black Flag ja Suicidal Tendencies.

  • Repo Man, USA 1984. O: Alex Cox. N: Emilio Estevez, Harry Dean Stanton.
Helikopteri seuraa autoa elokuvassa Vanishing Point
Helikopteri seuraa autoa elokuvassa Vanishing Point Teemalauantai,vanishing point

Kulttielokuva- ja road movie -viikonloppu jatkuu 14.3. asfalttisoturien Teemalauantailla . Illan elokuvat ovat Mad Max ja Vanishing Point.

Lisää ohjelmasta

  • Älä luota keneenkään! Paranoidit klassikkoelokuvat Teemalla

    Salaliitot uhkaavat Kino Klassikon sarjassa.

    Kino Klassikon tammi–helmikuun teemana on paranoia eli vainoharhaisuus. Tieto on vaarallista, musta on valkoista ja vihollinen on keskuudessamme, kun kommunistien, kapitalistien ja ulkoavaruuden olentojen salaliitot uhkaavat perusturvallisuutta. Torstaisin 16.1.–20.2.2020.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa