Hyppää pääsisältöön

Kiekkolegendat esittelevät Suomen Jääkiekkomuseon

Suomalaisen jääkiekon "Grand Old Man" Aarne Honkavaara oli pelaaja- ja valmentajauransa jälkeen perustamassa Suomen Jääkiekkomuseota 1979. Vuosina 1983–96 Honkavaara toimi myös museon puheenjohtajana. Vuonna 1985 kuvatussa museoesittelyssä on mukana myös Honkavaaraa puheenjohtajana seurannut Unto Wiitala.

Unto Wiitala seurasi Aarne Honkavaaraa Jääkiekkomuseon puheenjohtajana.
Unto Wiitala seurasi Aarne Honkavaaraa Jääkiekkomuseon puheenjohtajana. Unto Wiitala seurasi Aarne Honkavaaraa Jääkiekkomuseon puheenjohtajana. Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto

Suomen Jääkiekkomuseo on yksi maailman kuudesta jääkiekon historiaan erikoistuneesta museosta. Alun perin museo avattiin Hakametsän jäähallin yhteyteen vuonna 1979, jossa se toimi vuoteen 2000 asti. Museo muutti tuolloin museokeskus Vapriikkiin Tampereelle.

Honkavaara oli järjestyksessään jääkiekkomuseon toinen puheenjohtaja. Hänet aateloitiin vuonna 1985 ensimmäisten joukossa Suomen kymmenenneksi Jääkiekkoleijonaksi. Puheenjohtajana Honkavaara toimi vuoteen 1996, jolloin vetovastuu siirtyi kiekkoleijona Unto Wiitalalle. Wiitala valittiin vuonna 2003 kansainvälisen jääkiekkoliiton Hall of Fameen tämän erotuomariuran kunniaksi.

Vuonna 1986 oli jääkiekon juhlavuosi. Lajin laskettiin täyttäneen tuolloin jo 100 vuotta. Suomessa ensimmäinen jääkiekkopeli pelattiin vuonna 1928. Jääkiekkomuseossa huomioitiin lajin juhlavuosi ja ohjelmassa haastateltiin Suomen kaikkien aikojen ensimmäisen kiekkopelin veteraania Jaakko Tiitolaa.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto