Hyppää pääsisältöön

Kiekkolegendat esittelevät Suomen Jääkiekkomuseon

Suomalaisen jääkiekon "Grand Old Man" Aarne Honkavaara oli pelaaja- ja valmentajauransa jälkeen perustamassa Suomen Jääkiekkomuseota 1979. Vuosina 1983–96 Honkavaara toimi myös museon puheenjohtajana. Vuonna 1985 kuvatussa museoesittelyssä on mukana myös Honkavaaraa puheenjohtajana seurannut Unto Wiitala.

Unto Wiitala seurasi Aarne Honkavaaraa Jääkiekkomuseon puheenjohtajana.
Unto Wiitala seurasi Aarne Honkavaaraa Jääkiekkomuseon puheenjohtajana. Unto Wiitala seurasi Aarne Honkavaaraa Jääkiekkomuseon puheenjohtajana. Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto

Suomen Jääkiekkomuseo on yksi maailman kuudesta jääkiekon historiaan erikoistuneesta museosta. Alun perin museo avattiin Hakametsän jäähallin yhteyteen vuonna 1979, jossa se toimi vuoteen 2000 asti. Museo muutti tuolloin museokeskus Vapriikkiin Tampereelle.

Honkavaara oli järjestyksessään jääkiekkomuseon toinen puheenjohtaja. Hänet aateloitiin vuonna 1985 ensimmäisten joukossa Suomen kymmenenneksi Jääkiekkoleijonaksi. Puheenjohtajana Honkavaara toimi vuoteen 1996, jolloin vetovastuu siirtyi kiekkoleijona Unto Wiitalalle. Wiitala valittiin vuonna 2003 kansainvälisen jääkiekkoliiton Hall of Fameen tämän erotuomariuran kunniaksi.

Vuonna 1986 oli jääkiekon juhlavuosi. Lajin laskettiin täyttäneen tuolloin jo 100 vuotta. Suomessa ensimmäinen jääkiekkopeli pelattiin vuonna 1928. Jääkiekkomuseossa huomioitiin lajin juhlavuosi ja ohjelmassa haastateltiin Suomen kaikkien aikojen ensimmäisen kiekkopelin veteraania Jaakko Tiitolaa.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto