Hyppää pääsisältöön

Postiautolla halki kesäisen Keski-Suomen

Posti- ja lennätinlaitoksen kotimaan matkailua esittelevässä sarjassa matkataan tällä kertaa Keski-Suomessa, Tampereelta Jyväskylään ja takaisin. Fennada-filmi juniorin toteuttaman maakuntaesittelyn alussa nähdään myös erittäin harvinaista värikuvaa jääkiekon MM-kisoista vuonna 1965 Tampereella.

Ylen arkistokannan tietojen mukaan oheista värifilmiä on esitetty vuonna 1968. Kuitenkin filmin alkupään tapahtumat ajoittavat sen kuvatuksi ainakin osittain jo vuoden 1965 aikana. Jääkiekon MM-kisojen lisäksi filmin alussa nähdään katsaus saman vuoden Salpausselän kisoista.

Matkailun edistämistarpeen filmikatsauksessa täyttää kesäisen Keski-Suomen kauneimpien kohteiden esittely. Vierailemme Jyväskylässä, jossa näemme myös tulevia puhelinasentajia koulun penkillä. Ruovedellä piipahdetaan Runebergin lähteen törmällä ja käväistään taidemaalari Akseli Gallen-Kallelan erämaamökissä, jossa tämän kerrotaan maalanneen kuuluisat Kalevala-kuvituksensa.

Kauneudessa eivät häviölle jää niin ikään Muroleen kanava taikka Vänrikki Stoolin tuvan ulkoilmamuseo. Pyynikin kesäteatterissa esitetään Tuntematonta sotilasta ja Riihimäellä puhalletaan lasia. Nuutajärven tehtaan ikonisia lasiteoksia on lisäksi panoroitu kuvanauhalle taidokkaasti.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto