Hyppää pääsisältöön

Postiautolla halki kesäisen Keski-Suomen

Posti- ja lennätinlaitoksen kotimaan matkailua esittelevässä sarjassa matkataan tällä kertaa Keski-Suomessa, Tampereelta Jyväskylään ja takaisin. Fennada-filmi juniorin toteuttaman maakuntaesittelyn alussa nähdään myös erittäin harvinaista värikuvaa jääkiekon MM-kisoista vuonna 1965 Tampereella.

Ylen arkistokannan tietojen mukaan oheista värifilmiä on esitetty vuonna 1968. Kuitenkin filmin alkupään tapahtumat ajoittavat sen kuvatuksi ainakin osittain jo vuoden 1965 aikana. Jääkiekon MM-kisojen lisäksi filmin alussa nähdään katsaus saman vuoden Salpausselän kisoista.

Matkailun edistämistarpeen filmikatsauksessa täyttää kesäisen Keski-Suomen kauneimpien kohteiden esittely. Vierailemme Jyväskylässä, jossa näemme myös tulevia puhelinasentajia koulun penkillä. Ruovedellä piipahdetaan Runebergin lähteen törmällä ja käväistään taidemaalari Akseli Gallen-Kallelan erämaamökissä, jossa tämän kerrotaan maalanneen kuuluisat Kalevala-kuvituksensa.

Kauneudessa eivät häviölle jää niin ikään Muroleen kanava taikka Vänrikki Stoolin tuvan ulkoilmamuseo. Pyynikin kesäteatterissa esitetään Tuntematonta sotilasta ja Riihimäellä puhalletaan lasia. Nuutajärven tehtaan ikonisia lasiteoksia on lisäksi panoroitu kuvanauhalle taidokkaasti.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto