Hyppää pääsisältöön

Ylen vuosi 2014: panostuksia urheiluun, draamaan ja lastenohjelmiin

Sarjan näyttelijät
Draamasarja Syke kuului Ylen suosittuihin sisältöihin vuonna 2014. Sarjan näyttelijät syke

Ylen vuoden 2014 ohjelmiston mittavinta tarjontaa olivat isot urheilutapahtumat, muun muassa Sotshin talviolympialaiset ja MM-jalkapallo, sekä kotimaiset draamat, kuten televisiosarjat Syke ja Tellus sekä radioon sovitettu Tuntematon sotilas.

Ohjelmistossa ja yhdessä lapsiperheiden kanssa juhlittiin myös television lastenohjelmien 50-vuotistaivalta. Docventuresin ja #lovemillan kaltaisilla sosiaalisen median alueella toimivilla ohjelmakonsepteilla Yle tavoitti uusia käyttäjäryhmiä.

Yle TV1 oli edelleen katsotuin tv-kanava ja Yle Radio Suomi kuunnelluin radiokanava. Yle Areena valittiin jo toistamiseen arvostetuimmaksi kotimaiseksi verkkobrändiksi. Uutisvahti puolestaan valittiin vuoden parhaaksi mobiilipalveluksi. Tämä personoitava uutissovellus on edelläkävijä Euroopankin mittakaavassa.

“Vaikka tuomme lisää sisältöä verkkoon, haluamme yhtä lailla pitää huolta myös perinteisistä tv- ja radioyleisöistämme”, sanoo toimitusjohtaja Lauri Kivinen. Hän muistuttaa, että television katselu kasvoi vuonna 2014 kotimaassa yleisesti ja eritoten Ylen kanavilla.

“Teimme viime vuonna hyvää yhteistyötä tekijänoikeusjärjestöjen kanssa. Sen ansiosta voimme nyt avata arkistoistamme lisää yleisön toivomia aarteita, myös monia musiikkiohjelmien helmiä”, Lauri Kivinen kertoo.

Yhä enemmän sisältöjä mobiililaitteille ja HD-televisioihin

Vuonna 2014 Yle Areenassa tehtiin video- ja audiokäynnistyksiä joka päivä keskimäärin lähes miljoona. Kesäkuusta lähtien käynnistyksiä tuli jo enemmän älypuhelimilta ja tableteilta kuin desktop-laitteilta.

Verkkopanostukset ovat edellyttäneet muutoksia toimintamalleihin ja tehtäviin. Näiden rakenteellisten uudistusten ja säästöjen vuoksi Ylessä käytiin syksyllä yhteistoimintaneuvottelut, joiden tuloksena työvoimaa vähennetään 160 henkilötyövuodella loppukevääseen 2015 mennessä. Vakituisia työsuhteita päättyi 67.

Ylen tv-kanavat tulivat alkuvuonna tarjolle HD-muotoisina kaikille suomalaisille jakelijoille. Yle haluaa siten edistää teräväpiirron käyttöönottoa Suomessa. HD-jakelu on kuitenkin vasta kehitysvaiheessa, eikä ole vielä osa Ylen julkista palvelua.

Yle jatkoi Pasilan televisiostudioiden uudistamista teräväpiirtostudioiksi. Koko tuotantoprosessi on tarkoitus muuttaa HD-laatuiseksi kahden seuraavan vuoden aikana.

Yhteistyöstä hyvinvointia koko Suomelle

Hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson näkee, että julkisen palvelun rahaa tulee käyttää luovan alan edistämiseen, yhteistyöhön ja tienavaukseen myös uusille mediatuotteille.

“Yle on investoinut edelleen mediakampushankkeisiin, kuten Mediapolikseen Tampereella, ja lisännyt hankintoja riippumattomilta tuotantoyhtiöiltä. Myös tämänkaltaisten kumppanuuksien avulla Ylen kautta leviää sekä taloudellista että henkistä hyvinvointia koko Suomeen”, Wilhelmsson sanoo.

Yle on ollut aktiivinen media-alan toimijoiden yhteisten Teevee.fi- ja Radiot.fi -palvelujen käynnistämisessä. Palvelut tarjoavat helppokäyttöisen ja kattavan kotimaisen vaihtoehdon verkossa. Radiot.fi-palvelu alkoi syksyllä 2014, ja se kokoaa yli 70 kotimaista radiokanavaa käytettäväksi mobiililaitteissa.

Taloudellinen tulos suunnitelman mukainen

Ylen tuotot olivat yhteensä 475,5 miljoonaa, jossa on lisäystä edelliseen vuoteen 6,4 miljoonaa euroa. Yle-veron osuus kokonaistuotoista oli 97,1 prosenttia eli 461,8 miljoonaa euroa.

Yhtiön kulut ja poistot olivat yhteensä 480,0 miljoonaa euroa. Suurin kuluerä olivat henkilöstökulut 236,5 miljoonaa euroa. Esityskorvaukset olivat 85,6 miljoonaa euroa, jossa on lisäystä edelliseen vuoteen 9,3 miljoonaa euroa. Yle käytti kotimaisten ohjelmien esitysoikeuksiin 25,0 miljoonaa euroa ja maksoi sen lisäksi musiikin esityskorvauksia ja muita ohjelmien oikeusmaksuja yhteensä 31,3 miljoonaa euroa.

Tilikauden tappio oli -4,7 miljoonaa euroa. Hallintoneuvoston linjausten mukaisesti yhtiön tulos voi suurten urheilu- ja muiden tapahtumien vuoksi vaihdella 5:n ja -5:n miljoonan euron välillä.

Vuonna 2014 kuukausipalkkaisen vakituisen ja määräaikaisen henkilöstön keskimääräinen lukumäärä vuoden aikana oli 3 586, mikä on 17 vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Hallitus hyväksyi yhtiön tilinpäätöksen kokouksessaan 26.2.2015. Yleisradion hallintoneuvosto käsittelee tilinpäätöstä kokouksessaan 28.4.2015. Hallintoneuvosto antaa huhtikuun loppuun mennessä kertomuksen eduskunnalle yhtiön toiminnasta vuodelta 2014.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Lauri Kivinen, p. 09 1480 5003
Hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson, p. 050 301 9305

Ylen tilinpäätös 2014 sekä selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä on julkaistu internetissä 27.2.2015. Tilinpäätös sisältää myös hallituksen toimintakertomuksen.

Lisää yhtiösivuilla:
Mihin Yle käyttää rahansa?

Linkit:
Ylen tilinpäätös 2014 (pdf)
Tilintarkastuskertomus (pdf)
Selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä (pdf)