Hyppää pääsisältöön

Kevättalvella Ajassa soi vierailee nykymusiikkikonserteissa Sveitsissä

Cernierin Grange aux Concerts -konserttisali
Cernierin Grange aux Concerts -konserttisali Cernierin Grange aux Concerts -konserttisali Kuva: Les Jardins Musicaux cernier

Ajassa soi -ohjelmassa tutustutaan maalis-huhtikuussa nykymusiikkikonsertteihin Cernierissä, Zürichissä, Lausannessa ja Baselissa. Ohjelmissa on kansainvälisiä säveltäjänimiä ja esiintyjiä 1900-luvun klassikoista kuten Luigi Nonosta ja Gérard Griseystä nuoremman polven eurooppalais- ja amerikkalaissäveltäjiin.

Les Jardins Musicaux, Musiikilliset puutarhat Neuchâtelin kantonissa Sveitsissä, on festivaali, joka mainostaa kohtauksia luonnon, erilaisten akustisten ja visuaalisten tilojen, yleisön ja esittäjien kesken. Aikamme musiikkiin keskittyvän festivaalin pääpaikkoja on Cernierissä sijaitseva vanhaan maatalousrakennukseen tehty Grange aux Concerts. Maaliskuun 11. Ajassa soi teoksia kahdesta Grange aux Concerts’n konsertista viime elokuun lopulta.

Vuonna 1992 perustettu lauluyhtye Schola Heidelberg esittää ranskalaisen Gérard Griseyn suurteoksen Les Chants de l’amour 12 laulajalle ja nauhalle. Vuonna 1946 syntynyt ja 1998 valtimon repeämään menehtynyt Grisey sävelsi 35-minuuttisen vokaaliteoksen 1980-luvun alussa Xavier Rodet’n ja Yves Potardin IRCAM:lla kehittämän tietokoneohjelman "Song” eli "Laulu" inspiroimana.

Säveltäjä Felix Baumann
Säveltäjä Felix Baumann säveltäjä felix baumann
Toisena teoksena Grange aux Concerts'n konserteista kuullaan Luzernissa opiskelleen ja nykyisin Zürichissä opettavan Felix Baumannin An vorbei, teos harmonikalle ja jousikvartetille. Sen esittävät harmonikkataiteilija Stéphane Chapuis sekä Asasello-jousikvartetti, joka on vieraillut Suomessakin osin sellistinsä Teemu Myöhäsen myötävaikutuksella.

Griseyn suurteosta inspiroi ihmisääntä simuloivan tietokoneohjelman lisäksi renessanssipolyfonian mestareiden, Guillaume Dufayn ja Johannes Ockeghemin teosten ankarat rakenteet, ja Dufayn teosten sovituksia kuullaan kaksi viikkoa myöhemmin, maaliskuun 25. Ajassa soissa saksalaisen Isabel Mundryn sovituksina. Sitä ennen, maaliskuun 18. nautitaan 1900-luvun klassikkosäveltäjien Luigi Nonon ja Giacinto Scelsin teoksista Zürichin Tonhallesta Zürichin Collegium Novum -yhtyeen sekä Lounais-Saksan radion kokeilustudion äänisuunnittelijoiden tulkitsemana.

Lopulta huhtikuun puolella, Ajassa soi vielä Eunoia-kvintetti, joka esittää itselleen vuosina 2013-14 sävellettyjä, vokaalien soinneista inspiroituneita teoksia, säveltäjinä Isabel Mundry, Mike Svoboda, Sidney Corbett ja Roland Moser.

Ajassa soi nykymusiikkia Sveitsistä:

Lauluyhtye Schola Heidelberg
Lauluyhtye Schola Heidelberg Kuva: Schola Heidelberg lauluyhtye schola heidelberg
Musiikkia viime syksyn Jardins Musicaux de Cernier -festivaalilta Sveitsistä
Ke 11.3.2015 klo 22:05-23:05

Gérard Griseyn ja Felix Baumannin teoksia esittävät Schola Heidelberg -lauluyhtye, Stéphane Chapuis, haitari, ja Asasello Quartet.

Teokset on äänitetty Grange aux Concerts -salissa Cernier'ssä konserteissa 28. ja 30.8.2015.

Säveltäjä Luigi Nono
Säveltäjä Luigi Nono Kuva: Anefo/Fernando Pereira säveltäjä luigi nono
Musiikkia Zürichin festivaalilta viime kesältä
Ke 18.3.2015 klo 22:05-23:05

Zürichin Tonhallen Pienessä salissa viime kesäkuussa äänitetyn konsertin ohjelmassa on teoksia italialaisen avant garden klassikoilta, Luigi Nonolta ja Giacinto Scelsiltä, esittäjinä muun muassa Zürichin Collegium Novum -yhtye sekä Lounais-Saksan radion kokeilustudion äänisuunnittelijat.

Konsertti on äänitetty Zürichin Tonhallen Pienessä salissa 27.6.2014.

Renesanssisäveltäjät Dufay ja Binchois
Renesanssisäveltäjät Dufay ja Binchois Kuva: Wikipedia/Public domain binchois
Dufay Arrangements
Ke 25.3.2015 klo 22:05-23:05

Ensemble La Sestina ja Nouvel Ensemble Contemporain, johtajanaan Pierre-Alain Monot, esittävät moderneja tutkielmia 1400- ja 1500-lukujen renessanssimusiikista, säveltäjinä Isabel Mundry sekä Victor Cordero.

Konsertti on äänitetty Lausannen konservatorion Salle Utopia I -salissa 8.12.2014.

Eunoia Quintett -yhtye
Eunoia Quintett -yhtye Kuva: Michael Fritschi yhtye eunoia quintett
Eunoia-kvintetti Baselin Gare du Nordilla
Ke 8.4.2015 klo 22:05-23:05

Eunoia-kvintetti esittää itselleen vuosina 2013-14 sävellettyjä, vokaalien soinneista inspiroituneita teoksia, säveltäjinä Isabel Mundry, Mike Svoboda, Sidney Corbett ja Roland Moser.

Konsertti on äänitetty Baselin kokeellisen musiikin Gare du Nord -keskuksessa 6.11.2014.

Ohjelmat toimittaa Ville Komppa ja ne ovat kuunneltavissa Yle Areenassa 30 päivän ajan.

 • Riemastuttava oopperalöytö!

  Levyarvio

  Provinsiaalisen uran tehneen sveitsiläisen kapellimestarin, säveltäjän ja opettajan Richard Fluryn ensimmäinen ooppera, yksinäytöksinen ”Firenzeläinen tragedia” valmistui vuonna 1928 ja sai kantaesityksessään Solothurnissa Pohjois-Sveitsissä seuraavana keväänä varsin myönteisen vastaanoton lehdistöltä. Eipä ihme: hieman yli kolmekymmenvuotiaan paikallisen säveltämäksi se on suorastaan nerokas vetäen vertaansa selvästi esikuvallisen Richard Straussin Salome-oopperalle – Oscar Wilden tekstiin sekin. Vajaan kolmen vartin kestävä yksikohtauksinen nostatus sisältää niin wildemaisia lausahduksia kuin taiten verhoiltua sosiopoliittista debatointia.

 • Erika Foxin improvisatorinen välittömyys

  Levyarvio

  On sanottu että säveltäminen ja improvisaatio olisivat hyvin lähellä toisiaan, ja että hyvät sävellykset ovat vain hyvien improvisoijien ylöskirjoituksia. Riippuu varmaankin keneltä kysytään – mutta englantilaisen Erika Foxin musiikissa improvisatorinen välittömyys on kiehtovasti läsnä jokaisessa nuotissa osana jotain sellaista josta rakentuu kokonaisuuksia, vapaata muotoa.

 • Pianistin tarinointia rauhallisesti ja liioittelematta

  Levyarvio

  Tällä vuosikymmenellä vuoden 2010 Kuningatar Elisabeth -pianokilvan voiton jälkeen paikkansa kysytyimpien konserttipianistien joukossa vakiinnuttanut Denis Kozhuhin on tänä syksynä ihastuttanut levyjulkaisuja seuraavia miellyttävästi soivalla ja hyvin soitetulla albumilla valikoimasta Felix Mendelssohnin Sanattomia lauluja ja Edvarg Griegin Lyyrisiä kappaleita. Se sopii olohuoneisiin mitä parhaiten, erityisesti nyt iltojen pimetessä kynttilänvalolle sopivasti lämpöä antamaan. Lyyrisyyden lisäksi minua kuulijana miellyttää myös Kozhuhin tapa tarinoida rauhallisesti ja liioittelematta.