Hyppää pääsisältöön

Kipusisko: Suu suppuun!

kipusisko
kipusisko syke

Oletetaan, että hoitaja kävelee huoneeseen, joka on selittämättömästi mutta oikeastaan melko kuvauksellisesti aivan täynnä ulostetta. Saako tapauksesta kertoa kavereille? Entä jos hoitaja tutustuu työssään potilaaseen, jonka poikkeuksellisen traaginen tarina jää kiusaamaan mieltä iltakausiksi – saako hoitaja keventää mieltään kotiväelle?

No ei saa.

Lain mukaan terveydenhuollon ammattihenkilö ei saa ”sivulliselle luvatta ilmaista yksityisen tai perheen salaisuutta, josta hän asemansa tai tehtävänsä perusteella on saanut tiedon”. Salassapitovelvollisuus säilyy myös ammatinharjoittamisen päättymisen jälkeen.

Kakkaa tulee ja menee, mutta oleskellessaan tuottajansa välittömässä lähiympäristössä se kuuluu yksityisen alueelle. Murheellinen henkilöhistoria puolestaan voi aina olla tunnistettavissa, vaikka yksityiskohtia kuinka häivyttäisi.

Syke-sarjan alkupuolella viiltää ikävästi korvaa, kun Johanna kertoo kotonaan nelivuotiaan tyttärensä kuullen psyykkisesti sairaan potilaan halusta irrottaa toinen alaraaja. Miten tuleekin mieleen purkaa tuollainen asia, vieläpä lapsen läsnäollessa?

Hoitajakoulutuksessa ja tilapäisen työvoiman perehdytyksessä lain salassapitomääräys on ollut tapana tiivistää niin, että hoitajan ei pidä puhua yhtään mistään, minkä on saanut työn vuoksi tietoonsa. Tätä on harmi kyllä tulkittu siten, että sairaalan asioista puhuminen kuuluu tiedottajille tai korkeintaan ylilääkärille. Sairaalan pikkupiiat voivat pitää vähäpätöiset havaintonsa ominaan.

Jos hoitajien suut tukitaan myös yleisellä tasolla, jää paljon yhteiskunnallisesti tärkeää kertomatta.

Elleivät terveydenhuollon työntekijät voisi puhua siitä, mitä näkevät työssään, miten muut saisivat koskaan tietää, mikä järjestelmää kuormittaa tai mikä ei kerta kaikkiaan toimi?

Emme kuulisi, millaisessa kunnossa vanhukset passitetaan sairaalasta kotiinsa.
Emme aavistaisi, millaista pahoinvointia ja suoranaista väkivaltaa hoitajat joutuvat kohtaamaan työssään.
Emme ehkä edes tulisi rakentaneeksi uusia sairaaloita rapistuvien, homehtuneiden ja sairaalakäyttöön kaikin puolin sopimattomien tilalle.

Julkisuudessa törmää jatkuvasti väitteisiin, joiden mukaan hoitajia kielletään puhumasta ongelmista medialle tai päättäjille. Jokainen voi tykönään arvioida, miksi näin tapahtuu. En minäkään ole halunnut kirjoittaa tätä blogia omalla nimelläni.

Julkisuuteen voi kuitenkin tulla ilmaisematta kenenkään yksityisen tai perheen salaisuutta. Jos hoitajien suut tukitaan myös yleisellä tasolla, jää paljon yhteiskunnallisesti tärkeää kertomatta. Ja siksi Sykkeen tarjoamat kertomukset hoitotyön ajoittain raadollisesta arjesta ovat fiktiivisinäkin äärettömän painavia, tärkeitä puheenvuoroja.

Lisää ohjelmasta

Kommentit