Tukholman design-viikkoja pidetään skandinaavisen designin isoimpana kohtauspaikkana. Helmikuun alussa järjestetyn tapahtuman WE LIVE HERE –oheistapahtumassa kohtasivat suomalainen ja islantilainen design yksityisasunnossa Tukholman keskustassa.
Tapahtuma esitteli yli 70 design-nimeä - suunnittelijoita ja muotoiluyrityksiä Suomesta ja Islannista, sekä Ruotsista. Asunnossa pidetyt työpajat tarjosivat niin kalanruotomuotoilua, vaateprinttien suunnittelua kuin yhteisöllisen ryijyn solmimista.
Islantilaisten erikoisuus oli vaihtoehto legoille, eli Hugdetta-leikkisetti, jolla voi rakennella kalan luista ja ruodoista omia hahmoja, rakennelmia tai vaikka korun. Kalanruodot on puhdistettu kalatehtaassa Pohjois-Islannissa ja niistä on luotu suunnittelu- ja rakennuspakkaus, jossa on kalanruotoja, liimaa ja maaleja.

- Herätämme ihmiset ajattelemaan mistä materiaalit tulevat – miksi muovileluja pitää rahdata tänne maailman toiselta puolelta, jos leluja voi tehdä itse luonnonmateriaaleista, sanoi suunnittelija Róshildur Jónsdóttir.
- Lelut eivät ole enää kovin luovia, joten ideana on tehdä itse parempia ja inspiroivimpia.
Uudelleenmuotoilun ja hulluttelevan designin parissa liikkui myös suomalainen kuvataiteilija Teemu Keisteri. Keisterin työpajassa sai toteuttaa oman t-paidan Keisterin Ukkeli-hahmon maailmoissa.
Ukkeli-hahmon kautta Keisteri käsittelee huumorilla kulttuuri-ilmiöitä, suomalaista elämäntyyliä ja kulutuskulttuuria. Keisteri keksi Ukkeli hahmon halutessaan paeta työttömyyttä. Nyt hän yhdistää designia, muotia ja taidetta ja tekee omia uniikkeja massatuotteita: tauluja, vaatteita ja asusteita.
Muotoilulla on tarve uudistua
We Live Here -projektissa Suomesta nousi esiin vahvasti myös kokeellisuus ja hulluus.
- Muotoilu haluaa löytää itsensä uudelleen, korostaa näyttelyn islantilainen kuraattori Hlín Helga Gudlaugsdóttir.
Islantilaiset suhtautuvat metsään fantasiana, koska meillä ei sitä ole.
Islantilaisten ja suomalaisten muotoilijoiden välillä löytyi yhteyksiä, näistä vaikuttavimpina luonnon elementit ja perinteiden sekä käsitöiden arvostus.
Toisaalta islantilainen muotoilukenttä on vielä uusi, kun taas Suomessa on jo useita vahvoja muotoilutaloja ja brändejä.

Gudlaugsdóttir nostaa kokeellisen designin tämän päivän megatrendiksi.
- Islannissa se on lähes pakollista, koska meillä ei ole huonekaluteollisuutta eikä kaikkea materiaalia tarjolla, se pakottaa meidät luomaan uutta. Suomalaiset ovat realistisia, puun käytöllä on pitkät perinteet – islantilaiset taas suhtautuvat metsään fantasiana, koska meillä ei sitä ole.
Näyttely nosti vahvasti esille myös hyvinvoinnin ja hyvän elämän sekä hyvät arvot eli vastuullisen tuotannon ja kuluttamisen, sekä muotoilun laadun.
Tämän päivän suunnittelijat haluavat tehdä monialaisesti töitä ja tehdä yhteistyötä perinteisten tekijöiden kanssa eli uudistaa nykymuotoilun avulla perinnetuotteita.
Kiinnostavina suunnannäyttäjinä Hlin Helga Gudlaugsdóttir pitää suomalaista suunnittelijakaksikkoa Aamu Songia ja Johan Olinia.
Viivi Lehtonen, toimittaja, Kuningaskuluttaja
Päivitetty 24.3.15: Korjattu kirjoitusvirheitä.