Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Leluja kalanruodoista ja Ukkeleita - pohjoismainen design kohtasi Tukholmassa

Kalanruotoleluja
Kalanruotoleluja Kuva: Hugdetta luut

Tukholman design-viikkoja pidetään skandinaavisen designin isoimpana kohtauspaikkana. Helmikuun alussa järjestetyn tapahtuman WE LIVE HERE –oheistapahtumassa kohtasivat suomalainen ja islantilainen design yksityisasunnossa Tukholman keskustassa.

Tapahtuma esitteli yli 70 design-nimeä - suunnittelijoita ja muotoiluyrityksiä Suomesta ja Islannista, sekä Ruotsista. Asunnossa pidetyt työpajat tarjosivat niin kalanruotomuotoilua, vaateprinttien suunnittelua kuin yhteisöllisen ryijyn solmimista.

Islantilaisten erikoisuus oli vaihtoehto legoille, eli Hugdetta-leikkisetti, jolla voi rakennella kalan luista ja ruodoista omia hahmoja, rakennelmia tai vaikka korun. Kalanruodot on puhdistettu kalatehtaassa Pohjois-Islannissa ja niistä on luotu suunnittelu- ja rakennuspakkaus, jossa on kalanruotoja, liimaa ja maaleja.

Kalanruototyöpaja Tukholman design-viikoilla.
Kalanruodoista tehtiin mm. lohikäärmeitä. Kalanruototyöpaja Tukholman design-viikoilla. Kuva: Yle/Bengt Jägerskog työppaja

- Herätämme ihmiset ajattelemaan mistä materiaalit tulevat – miksi muovileluja pitää rahdata tänne maailman toiselta puolelta, jos leluja voi tehdä itse luonnonmateriaaleista, sanoi suunnittelija Róshildur Jónsdóttir.

- Lelut eivät ole enää kovin luovia, joten ideana on tehdä itse parempia ja inspiroivimpia.

Uudelleenmuotoilun ja hulluttelevan designin parissa liikkui myös suomalainen kuvataiteilija Teemu Keisteri. Keisterin työpajassa sai toteuttaa oman t-paidan Keisterin Ukkeli-hahmon maailmoissa.

Ukkeli-hahmon kautta Keisteri käsittelee huumorilla kulttuuri-ilmiöitä, suomalaista elämäntyyliä ja kulutuskulttuuria. Keisteri keksi Ukkeli hahmon halutessaan paeta työttömyyttä. Nyt hän yhdistää designia, muotia ja taidetta ja tekee omia uniikkeja massatuotteita: tauluja, vaatteita ja asusteita.

Muotoilulla on tarve uudistua

We Live Here -projektissa Suomesta nousi esiin vahvasti myös kokeellisuus ja hulluus.

- Muotoilu haluaa löytää itsensä uudelleen, korostaa näyttelyn islantilainen kuraattori Hlín Helga Gudlaugsdóttir.

Islantilaiset suhtautuvat metsään fantasiana, koska meillä ei sitä ole.― kuraattori Hlin Helga Gudlaugsdóttir

Islantilaisten ja suomalaisten muotoilijoiden välillä löytyi yhteyksiä, näistä vaikuttavimpina luonnon elementit ja perinteiden sekä käsitöiden arvostus.

Toisaalta islantilainen muotoilukenttä on vielä uusi, kun taas Suomessa on jo useita vahvoja muotoilutaloja ja brändejä.

Seinä Tukholman design-viikoilla.
"Shamaaniseinälle" eri maiden muotoilu kohtasi. Seinä Tukholman design-viikoilla. Kuva: Yle/Bengt Jägerskog muotoilu

Gudlaugsdóttir nostaa kokeellisen designin tämän päivän megatrendiksi.

- Islannissa se on lähes pakollista, koska meillä ei ole huonekaluteollisuutta eikä kaikkea materiaalia tarjolla, se pakottaa meidät luomaan uutta. Suomalaiset ovat realistisia, puun käytöllä on pitkät perinteet – islantilaiset taas suhtautuvat metsään fantasiana, koska meillä ei sitä ole.

Näyttely nosti vahvasti esille myös hyvinvoinnin ja hyvän elämän sekä hyvät arvot eli vastuullisen tuotannon ja kuluttamisen, sekä muotoilun laadun.

Tämän päivän suunnittelijat haluavat tehdä monialaisesti töitä ja tehdä yhteistyötä perinteisten tekijöiden kanssa eli uudistaa nykymuotoilun avulla perinnetuotteita.

Kiinnostavina suunnannäyttäjinä Hlin Helga Gudlaugsdóttir pitää suomalaista suunnittelijakaksikkoa Aamu Songia ja Johan Olinia.

Viivi Lehtonen, toimittaja, Kuningaskuluttaja

Päivitetty 24.3.15: Korjattu kirjoitusvirheitä.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.