Hyppää pääsisältöön

Millanen ol' Viipuri? Muistoja ja kuvia vanhasta Viipurista

Viipurin pyöreä torni ja torikauppaa 1930-luvulla
Viipurin pyöreä torni ja torikauppaa 1930-luvulla Kuva: Yle Arkisto / Heinrich Iffland (1897–1944) tori

Keväällä 2015 tulee kuluneeksi 75 vuotta, kun suomalaiset joutuivat luopumaan tarunhohtoisesta Vanhasta Viipurista.

Jatkosodan aikana suomalaiset valtasivat Viipurin vielä takaisin, mutta kaupunki oli kuitenkin jo silloin sodissa vakavasti vaurioitunut, eikä ollut enää ennallaan.

Luovutettu Karjala ja varsinkin sen pääkaupunki Viipuri elää kuitenkin suomalaisten muistoissa. Nykysukupolvelle Viipuri esittäytyy venäläisenä kaupunkina, mutta myös tarinoiden ja iskelmien kaihoisana vakioaiheena.

Mutta millaisena vanhan suomalaisen Viipurin muistavat siellä syntyneet? Millaista elämä vanhassa Viipurissa oli? Ja miltä tuntui sieltä lähteminen?

Allaolevassa kahdessa radio-ohjelmassa vanhaa Viipuria muistelevat Anneli Vuorikoski, Unto Meronen ja Ossi Runne.

Ensimmäisessä ohjelmassa muistellaan Viipurin ilmapiiriä ja toisessa osassa keskitytään muistoja herättäviin paikkoihin ja Viipurista lähtemiseen.

Ohjelmissa vanhojen viipurilaisten muistoja siivittävät myös Yleisradion arkiston autenttiset radio-ohjelmat Viipurista 1930 ja - 40-luvuilta. Toimittajana on Seppo Heikkinen.

Elävässä arkistossa lisää muistoja Viipurista

Ohjelmissa kuultavat arkistopätkät ovat vain lyhyitä katkelmia ohjelmista.

Autenttiset ohjelmat ilman editointia ajalta ennen sotaa ovat kuunneltavissa Elävässä arkistossa Elävässä arkistossa.

Samoin siellä on kokonaan kuunneltavissa Vili Raaskan reportaasit takaisin vallatusta Viipurista syyskuun lopusta 1941.

Vanha Viipuri ajalta ennen sotia elää paitsi muistoissa myös vanhoissa valokuvissa. Allaolevaan valokuvagalleriaan on kerätty Museoviraston historian kuvakokoelmasta kerättyjä valokuvia sekä muutamia kuvia SA-kuvista talvisodan aikaisesta Viipurista.


Lisämateriaaleja:

Tampereen ammattikorkeakoulu Tamk on tehnyt VirtuaaliViipuri1939-sivuston, ja esittelee Viipuria sellaisena kuin se oli syyskuussa 1939 suomalaisena kaupunkina. Sivustolta löytyy mm. interaktiivinen vanhan Viipurin kartta ja katsaus Viipurin historiaan.

Tampereen ammattikorkeakoulu on myös tuottanut videon vanhan Viipurin kaupunkikuvasta. Se pohjautuu Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa olevaan pienoismalliin.

Lisää ohjelmasta

Kommentit