Hyppää pääsisältöön

Opintotukea karsitaan – kansanedustaja: Älä ota papereita ulos, jos haluat toisen tutkinnon

Mahdollisuus saada opintotukea kahden eri korkeakoulututkinnon suorittamiseen on poistumassa.

Opintuen leikkaamisella säästetään 10,5 miljoonaa euroa vuodessa. // Kuva: Yle

Eduskunta äänestää perjantaina 13. maaliskuuta toisen kerran siitä, myönnetäänkö opintukea enää jatkossa kahden eri korkeakoulututkinnon opiskeluun. Eduskunta äänesti tuen leikkaamisen puolesta ensimmäisen kerran tiistaina.

Esimerkiksi Opiskelijajärjestöt ovat sanoneet, että toinen korkeakoulututkinto suoritetaan yleensä sen takia, että opiskelija ei valmistuttuaan saakaan työtä alalta, jolle hän on valmistunut. Sen takia olisi tärkeää säilyttää kahden eri tutkinnon valtion tuki.

SDP:n kansanedustaja, Eeva-Johanna Eloranta, oli yksi 95 kansanedustajasta, jotka äänestivät tiistaina opintotuen leikkaamisen puolesta. Hän myöntää, että tilanteessa on pieni ristiriita, kun yhteiskunta haluaa samaan aikaan monipuolisia osaajia työmarkkinoille.

- Mutta eihän tämä nyt sitä estä, Eeva-Johanna Eloranta sanoo YleX Etusivun haastattelussa.

Hän lisää, että jos opiskelija jättää valmistumatta, hän voi aloittaa toisen tutkinnon opiskelut samalla opintotuella.

- Jos et ole ottanut papereita ulos, niin sä voit käyttää sen opintotuen haluamallasi tavalla, hän jatkaa.

Opintotuen kanssa kikkailusta on kirjoittanut aiemmin Uusi Suomi, joka siteerasi asiassa Vihreän liiton poliitikko Ozan Yanaria. Käytännössä kikkailu tarkoittaa Yanarin mukaan sitä, että opiskelija hakee kesken edellisen tutkinnon toiseen kouluun ja pystyy näin nauttimaan sen opintotukikuukausista uuteen tutkintoon johtavasssa opiskelussaan.

"Onhan se pieni säästö"

Opintuen leikkaamisella säästetään 10,5 miljoonaa euroa vuodessa. Se tuntuu hyvin pieneltä summalta, kun ajatellaan koko Suomen taloutta.

- No onhan se pieni säästö, mutta pienistä puroista ne säästöt on koottava, Eeva-Johanna Eloranta sanoo.

Kansanedustajan mukaan säästökohteita on vaikea löytää, mutta leikkauksia on pakko tehdä.

- Jos me kaikista säästöpäätöksistä sanotaan, että ei tämä ole kiva, niin ei me sitten lopulta voida tehdä mitään, Eloranta sanoo.

Hän haluaa muistuttaa siitä, että valtio kuluttaa jatkuvasti 8-10 miljardia enemmän rahaa kuin mitä sillä on tuloja.

Lisäksi hän ottaa esille, miten harvinaislaatuinen maa Suomi on kansainvälisesti mitattuna.

- Meillä opiskelu on ihan maksutonta. Meillä ei peritä mitään lukukausimaksuja, mikä on tosi hieno juttu ja todella iso kädenojennus, Eloranta sanoo.

Kuuntele haastattelu kohdasta 1:12:47.

YleX:n Etusivu on Suomen ainoa nuorille suunnattu asiaohjelma valtakunnallisella radiokanavalla. Ohjelma pureutuu kriittisesti päivän merkittävimpiin uutisiin ja puheenaiheisiin. Etusivu selvittää, kyseenalaistaa ja viihdyttää.

Lähteet: YleX Etusivu