Hyppää pääsisältöön

Rockin klassikkolevyt: Simon & Garfunkel

Rockin klassikkolevyt: Simon and Garfunkel
Rockin klassikkolevyt: Simon and Garfunkel Kuva: Yle Kuvapalvelu rockin klassikkolevyt

Bridge Over Troubled Water -albumin tarina: hienoja musiikillisia muistoja, äänitysstudion magiaa sekä kertomus ystävyydestä, harmoniasta ja suurten muutosten ajasta.

Rockin klassikkolevyt -nimen alla esitettävä The Harmony Game: The Making of Bridge Over Troubled Water on dokumenttielokuva siitä, miten tehtiin yksi popmusiikin suurista klassikoista. Paul Simonin ja Art Garfunkelin viimeinen yhteinen albumi Bridge Over Troubled Water ilmestyi tammikuussa 1970. Hienojen musiikillisten muistojen lisäksi luvassa on tarinaa ystävyydestä ja Amerikan suurten muutosten ajasta.

Bridge Over Troubled Water -leyn teon aikaan Simon & Garfunkel oli duona hajoamassa. Albumilla on paljon ystävyyteen, lähtemiseen ja jäähyväisiin liittyviä lauluja, mutta Paul Simonin mukaan teema ei ollut tietoisesti mietitty. Art Garfunkel puolestaan sanoo ettei halua lähteä halvan sentimentaalisuuden tielle eikä puhua suhteestaan Simoniin kameran edessä, koska se on "hyvin syvä, hyvin yksityinen ja täynnä rakkautta".

Tämä on dokumentinkin perusvire: syvät tunteet, keskinäinen kunnioitus ja näiden tunteiden hienovarainen ilmaisu leimaavat niin levyä, josta puhutaan, kuin siitä puhujia. Se on hyvin kaunista ja erittäin liikuttavaa.

Simon, Garfunkel ja levyn teossa keskeisessä roolissa ollut äänittäjä Roy Halee kertovat klassikkoalbumin tekoon liittyneistä teknisistä oivalluksista ja yhteispelin sujumisesta. Kuulemme muun muassa kiehtovan tarinan siitä, miten The Boxerin rumpusoundi saatiin aikaan. Tai mistä syntyi Cecilian jännittävä rytmimaailma.

Haastateltavina ovat myös levyllä soittaneet rumpali Hal Blaine ja basisti Joe Osborn, jotka kuuluivat The Wrecking Crew -nimellä tunnettuun legendaariseen kalifornialaisten studiomuusikoiden joukkoon.

Rockin klassikkolevyt. Simon & Garfunkel
Rockin klassikkolevyt. Simon & Garfunkel the harmony game

Dokumentissa on runsaasti aiemmin esittämätöntä arkistomateriaalia. Tekijät pohtivat albuminsa merkitystä myös 40 vuoden perspektiivissä. Kuohuvan 1960-luvun päätteeksi syntyneeseen levyyn tarttui runsaasti ajan henkeä.

Simon ja Garfunkel tekivät vuonna 1969 myös tunnin mittaisen tv-spesiaalin Songs of America, joka ei kelvannut sen alkuperäiselle sponsorille ohjelman propagoiman "humanistisen ideologian" vuoksi, kuten ohjelman ohjannut näyttelijä ja tv-juontaja Charles Grodin muistelee! Humanismi, liberalismi, sodanvastaisuus ja rotujen välinen tasa-arvo eivät olleetkaan kaikkien jakamia arvoja, Simon ja Garfunkel joutuivat hämmästyneinä huomaamaan.

Albumi sisältää nimikappaleen, The Boxerin ja Cecilian lisäksi niin ikään klassikoiksi nousseet laulut The Only Living Boy in New York, So Long Frank Lloyd Wright, Song for the Asking, El Condor Pasa sekä Everly Brothers -kunnianosoituksen Bye Bye Love.

  • Rockin klassikkolevyt: Simon & Garfunkel (The Harmony Game: The Making of Bridge Over Troubled Water), USA 2011. Dokumenttielokuva, ohjaus Jennifer Lebeau.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa