Hyppää pääsisältöön

Suomi-filmien kadonneet tähdet

Kuka on kuvan lapsinäyttelijä
Kuka on kuvassa oleva tyttö, joka näytteli Ne 45000 -elokuvassa? Kuka on kuvan lapsinäyttelijä elokuvahistoria

Mustavalkoisten elokuvien aikakaudella suuri osa näyttelijöiden nimistä jätettiin mainitsematta lopputeksteissä, eikä heidän tietojaan aina muutenkaan kirjattu ylös. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) ja Puoli seitsemän lähtivät selvittämään, keitä olivat nämä unohtuneet näyttelijät.

Kaikki tunnistavat Katariina ja Munkkiniemen kreivi -elokuvan tähden Leif Wagerin. Keitä sen sijaan olivat italialaisia palvelijoita esittäneet näyttelijät, joilla oli kohtauksessa muutama repliikkikin italiaksi?

KAVI:n tutkija Juha Seitajärvi
KAVI:n tutkija Juha Seitajärvi seitajärvi

Juha Seitajärvi työskentelee Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa eli entisessä Suomen elokuva-arkistossa. Hän etsii henkilöitä, jotka ovat olleet mukana elokuvassa, mutta joiden nimiä ei koskaan kirjattu ylös. Aikoinaan lopputeksteihinkin päätyi vain pieni osa elokuvan tuotantoryhmästä.

Puoli seitsemän päätti avustaa tutkijaa tässä työssä. Keräsimme potpureiksi juuri niitä kohtauksia, joissa on tuntemattomaksi jääneitä näyttelijöitä. Kaiken kukkuraksi löysimme heistä yhden.

Vesa Saarinen näytteli pienenä poikana elokuvassa. Hänen koulussaan kuvattiin elokuvaa ja innokas nuorimies napattiin sivurooliin opettajan suosituksesta. Koska kyseinen elokuva oli lapsilta kielletty, hän ei koskaan nähnyt elokuvaa. Ensi-illan aikoihin hän oli liian nuori ja iän kartuttua filmi oli poistunut elokuvateattereiden ohjelmistosta. Me etsimme käsiimme kyseisen elokuva ja näytimme hänelle oman roolisuorituksensa 60 vuotta filmausten jälkeen.

.

Tutkijan mukaan on tärkeää selvittää, keitä olivat nimettömiksi jääneet sivuosien esittäjät. Aikoinaan elokuvan tuotannossa saattoi olla mukana nuoria, joista myöhemmin tuli tunnettuja elokuva-alan ammattilaisia: näyttelijöitä, ohjaajia, tuottajia, kuvaajia.

Ihmisiä poimittiin filmeihin ainakin harrastajateattereista, mutta usein kuvauksiin päätyi myös filmiryhmän sukulaisia, tuttavia tai naapurin lapsia. Sopiva henkilö saatettiin napata jopa suoraan kaduilta.

Jos näet potpureissa tutun henkilön, ilmoita tietosi Juha Seitajärvelle.
sähköposti: juha.seitajarvi@kavi.fi
puhelin: 09-6154 0217 tai 045-657 7383

HUOM! Ilmoita tiedot vain niistä roolihahmoista, joita kysytään. Kuvissa olevien muiden näyttelijöiden henkilöllisyys on jo tiedossa.

Lisää katsottavaa Kavin omilta nettisivuilta osoitteesta: www.elonet.fi/tiedonkeruu

Jos et tunnista ketään, se ei haittaa. Vanhat elokuvakohtaukset ovat itsessään viihdyttävää katsottavaa.

Antoisia katseluhetkiä!

1920-LUVUN FILMIPOTPURI

1930-LUVUN FILMIPOTPURI

1940-LUVUN FILMIPOTPURI

1950-70 -LUVUN FILMIPOTPURI

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.