Hyppää pääsisältöön

Kätteleminen on toisen ihmisen hajujen nuuskimista

Hämmästy maailmasta
Hämmästy maailmasta Kuva: Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta vihreä versio

Kättely ei ole pelkkää toisen fyysistä tunnustelua. Tutkimuksen mukaan sitä käytetään toisen ihmisen hajumolekyylien tutkailuun.

Kätteleminen on sosiaalinen tapa, jonka voimakkuudesta tai intensiivisyydestä tehdään aina päätelmiä toisen ihmisen ominaisuuksista, kuten varautuneisuudesta, itsevarmuudesta tai arvoasemasta.

Mutta israelilaisessa Weizmanin instituutissa tehty uusi tutkimus osoittaa, että kysymys on muustakin, Sen avulla tiedostamatta haistelemme toista ihmistä konkreettisesti.

Kokeessa tarkkailtiin 280 ihmistä, jotka tervehtivät kaikki toisiaan sekä ilman kättelyä että kättelyiden kera. Ensimmäinen tutkijoiden huomio oli, että ihmiset yleensäkin haistelivat käsiään melko usein. Koehenkilöiden kädet kävivät nenän luona nuuskintatäisyydellä peräti 22 prosenttia ajasta.

ihmisellä on yhä tiedostamattomana käytössä samanlaiset käyttäytymismenetelmät lajitoverien ”tunnustelussa” kuin muillakin nisäkkäillä

Mutta toinen havainto oli, että heti kättelyn jälkeen oikean käden haistaminen tapahtui melkein välittömästi ja huomattavasti useammin kuin muuten. Ja tämä tapahtui samaa sukupuolta olevaa käteltäessä, ei vastakkaisen sukupuolen kohdalla. Tutkimuksessa mitattiin myös nenän ilmavirtauksia ja huomattiin, että käden käydessä nenän lähellä, sieraimista sisään menevä ilmavirtaus kaksinkertaistui - mikä siis käytännössä tarkoittaa haistamista.

Tutkijoiden mukaan tämä kertoo siitä, että ihmisellä on yhä tiedostamattomana käytössä samanlaiset käyttäytymismenetelmät lajitoverien ”tunnustelussa” kuin muillakin nisäkkäillä.

Linkit:

Artikkeli tutkimuksesta
Tutkimus verkkojulkaisuna

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede