Hyppää pääsisältöön

Nyt puhuu vaalitentissä dadaillut Hansi Harjunharja: Suomi tarvitsi tempaustani

Hansi Harjunharjan vaaligalleriavideota on katsottu torstai-iltapäivään mennessä yli 60 000 kertaa. Vaaligallerian toiseksi katsotuinta videota, Seppo Papusen haastattelua, on katsottu noin 17 000 kertaa.

- Sanoisin ennemmin, että meissä jokaisessa asuu ihminen ja hiiri.

Näin Piraattipuolueen eduskuntavaaliehdokas Hansi Harjunharja vastaa Ylen Vaaligalleriassa kysymykseen siitä, mitä mieltä hän on statuksettomista saamelaisista.

Hansi Harjunharja

31-vuotias Hansi Harjunharja asuu Inarissa. Hän on yksi Piraattipuolueen viidestä Lapin vaalipiirin ehdokkaasta. Ammatiltaan hän on esiintyvä taiteilija, pääpainonaan on sirkus ja improvisaatioteatteri. Vuoden 2011 eduskuntavaaleihin hän pyrki vasemmistoliiton Varsinais-Suomen ehdokkaana. Hän sai 347 ääntä eli 0,1 prosenttia vaalipiirin äänistä. Tuolloinkin Harjunharja aiheutti kohua, sillä hän ilmoitti blogissaan jääneensä kiinni kannabiksen kotikasvattamisesta.

Neljän minuutin vaalitentin aikana Harjunharja ei anna yhteenkään kysymykseen asiallista vastausta. Omasta mielestään hän ei pelleillyt, vaan esiintyi.

- Jos olisin vastannut yhteenkin kysymykseen, niin olisin antanut mandaattini sille, että tämä hommahan toimii ja että olen valmis vastaamaan näihin kysymyksiin, joilla ei ole mitään merkitystä katsojan näkökulmasta, Harjunharja kertoo YleX:lle.

Ei mitään merkitystä? Eikö vaalitentin pointti ole juuri tuoda omia ajatuksia ja näkemyksiä esille, jotta äänestäjät saavat kuvan ehdokkaasta ja voivat päättää, äänestääkö häntä vai ei?

Harjunharjan mukaan omien ajatusten esille tuominen asiallisella tavalla on turhaa.

- Vaalitentissä oli neljä minuuttia aikaa vastata kysymyksiin, joita ei ennalta tiedetä ja niitä tulee aivan hirveä määrä. Kukaan ei pysty siinä ajassa antamaan sellaisia oikeita vastauksia, jotka vakuuttavat kuulijat niin, että he voisivat ajatella uudelleen mielipiteitään esille nousseisiin kysymyksiin, Harjunharja sanoo.

Hyvä on. Neljä minuuttia on rajallinen aika tuoda mielipiteitään esille. Juuri tässä piilee Harjunharjan pointti: muistaako kukaan yhtä tasapaksua ehdokasta lähes 1 800 ehdokkaan joukosta?

Harjunharja väittää, ettei hän esiintynyt vaalitentissä persoonallisella tavalla itsensä vuoksi. Hänen mukaansa tempausta tarvitsi Suomi ja sen demokratia.

Pienpuolueiden medianäkyvyys on rajattua.

- Pienpuolueiden medianäkyvyys on rajattua. Etyjin (Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö) vaalitarkkailijat ovat havainneet, että Suomessa on epätasa-arvoinen mediahuomio pienpuolueiden ja suurpuolueiden välillä. Jos tämän neljän minuutin jälkeen ei tule muuta näkyvyyttä, niin median on erittäin helppo jättää puolue huomiotta kokonaan, Harjunharja sanoo.

Kyseessä oli siis Harjunharjan tapa yrittää tehdä omien sanojensa mukaan "demokraattisen valtion demokraattitista vaaleista oikeasti demokraattiset."

"Haluan eduskuntaan, ehdottomasti"

Harjunharja kertoo, ettei olisi asettunut ehdokkaaksi, jos ei oikeasti haluaisi eduskuntaan. Hän uskoo saavansa vaalitenttivideonsa vuoksi huomattavasti enemmän ääniä verrattuna siihen, jos hän olisi vastannut kysymyksiin asiallisesti. Lapin vaalipiirissä ehdolla oleva Harjunharja epäilee jopa haastavansa Paavo Väyrysen alueen äänikuninkaana.

Mikäli Harjunharja valitaan eduskuntaan, hän aikoo "pääasiallisesti olla tavallinen oma itsensä".

- Voin kuitenkin vannoa, että tämä ei jää viimeiseksi poliittiseksi mielenilmaisukseni, jos niitä tullaan vielä tarvitsemaan. Tarpeen vaatiessa tulen olemaan juuri sellainen kuin tilanne vaatii – vaikka Kiinan keisarin vieressä tai marsilaisten saapuessa maahan, Harjunharja sanoo.

Tarpeen vaatiessa tulen olemaan juuri sellainen kuin tilanne vaatii.

Näkyvyyttä Harjunharjan tempaus on ainakin saanut. Hänen vaalitenttivideotaan on katsottu torstai-iltapäivään mennessä yli 62 000 kertaa. Katsojamäärä on yli kolme kertaa suurempi kuin toiseksi katsotuimmalla vaalitenttivideolla.

Harjunharjan mukaan 95 prosenttia Piraattipuolueen jäsenistä suhtautuu hänen tempauksensa positiivisesti.

Oliko performanssi kuitenkaan tarpeellinen? Keskustelupalstoilla Harjunharjan videolle joko naureskellaan tai siitä ollaan nyreissään. Ottaako kukaan Harjunharjaa enää vakavasti – tai Piraattipuolueen jäseniä yleensä?

- Näkyvyyttä kaivataan – se on ensisijaista, Harjunharja sanoo.

 Lue myös:

Helpotusta pinnallisten vaalipaineeseen – tindermäinen sovellus auttaa ehdokkaan valinnassa: "Tämä lähti vitsistä"

Ylen vaaligalleria ja vaalikone ovat auki – katso ehdokkaiden videotentit