Hyppää pääsisältöön

”Pelkkää Klamydiaa, riitaa Cheekistä” – Näin Liigajoukkueet kertovat pukukoppimusiikistaan

Räppi ja dance ovat tulleet rockin rinnalle pukukoppeihin ja jääkiekkolegendat kääntyvät haudoissaan, sanoo yksi pelaaja. Joku voi osoittaa mieltään kuulosuojaimet päässä, kun musiikki ei iske. Kokeneet pelaajat kertovat avoimesti, kuka päättää ja miten sitten käy.

YleX:n pukukoppimusiikki-kysymyksiin vastasivat muun muassa joukkueiden kapteenit tai erikseen valitut musiikkivastaavat. // Kuva: Yle / Arja Lento

Jääkiekkojoukkueessa pelaa yleensä neljä kentällistä ja maalivahdit, joten yhteensä pukukopissa saattaa olla yli 20 erilaista musiikkimakua. YleX kysyi Liigajoukkueiden pelaajilta, millaista musiikkia pukukopeissa kuunnellaan ja millaisia ristiriitoja pari- ja kolmekymppisten pelaajien musiikkimakujen välillä voi olla. Noin puolessa 14 joukkueen vastauksissa kerrotaan, että musiikki aiheuttaa joskus kuittailua ja kiistoja. Erimielisyyksiä voidaan kuitenkin käsitellä myös huumorilla.

- Vanhemmista pelaajista Hämäläisen Ville tuli kerran viime kaudella ennen peliä koppiin –  isot kuulosuojaimet korvissa, SaiPan 26-vuotias hyökkääjä Tommi Jokinen kertoo YleX:lle.

Liigan pistepörssin kärjessä tällä kaudella olleen Jyväskylän JYPin kapteenin ja hyökkääjän, 39-vuotiaan Eric Perrinin, mukaan ristiriidat musiikissa voivat johtua tyylistä ja vuorokauden ajasta. Kapteeni vinoilee, ettei joukkueen kaikkia pelaajia päästetä soittamaan musiikkia.

- Totta kai meillä on riitoja musiikista, mutta tärkeintä meille on pitää Mikko Luoma poissa iPadilta. Heavy metal ei sovi kaikille heti aamusta, Perrin kertoo.

Helsingin IFK:ssa kukaan ei ole saanut porttikieltoa musiikkikoneelle. Puolustaja Toni Söderholmin (36) mukaan soittolistan ääressä pitää kuitenkin olla tarkkana. Joskus pelikaverit ovat musiikin suhteen erittäin tarkkoja.

- Jos lähtee kokeilemaan uutta musiikkia, niin kannattaa ehkä odottaa, että kopissa ei ole ihan kaikki koolla, Söderholm sanoo.

”Ongelmaa ei ole koska vanhemmat päättää”

YleX:n pukukoppimusiikki-kysymyksiin vastasivat muun muassa joukkueiden kapteenit tai erikseen valitut musiikkivastaavat. Nuoremmat pelaajat olivat varovaisempia vastauksissaan, kun taas vanhempien pelaajien vastauksissa näkyi varmuus omasta asemasta joukkueen sisällä.

Maailman arvostetuimpiin kuuluvan mestaruuden, NHL:n Stanley Cupin, urallaan voittanut Rauman Lukossa kiekkoileva 37-vuotias hyökkääjä Ville Nieminen vastaa suorasukaisesti.

- Erimielisyyksiä ei ole. Perussääntönä on, ettei nuoriso-osasto koske soittimiin, Lukon Nieminen sanoo.

Oulun Kärppien puolustaja Ari Vallin taas kertoo pyrkivänsä soittamaan monipuolista musiikkia, josta mahdollisimman moni pitäisi. Hän on esimerkiksi joutunut ottamaan soittoon enemmän ulkomaista musiikkia, kun joukkueeseen on tullut lisää muun maalaisia pelaajia.

- Kun vanhin soittaa biisejä, niin nuoremmat ei ole suuta louskuttamassa. Se on meillä päin niin. Pitää myös olla aika paksunahkainen. Toiveita kuunnellaan, vaikka niitä ei aina toteutetakaan, Kärppien Vallin sanoo.

Nuoremmista pelaajista rohkeimmin vastaa Tapparan 26-vuotias hyökkääjä Olli Palola. Hän kertoo, että sukupolvien välinen ero näkyy pukukopissa, mutta rockin soittaminen on yleensä turvallista. Palolan mukaan nuoremmat pelaajat voivat pitää Cheekistä, joka ei taas uppoa vanhempiin. Yleensä 24-vuotias hyökkääjä Pekka Jormakka laittaa stadionräppärin musiikkia soittolistalle, ja saa siitä huomautuksia Slipknotista pitävästä, 34-vuotiaalta puolustaja Markus Kankaanperältä.

Tapparan pukukopissa vedotaan joskus perinteeseen musiikin takia.

- Osa äijistä on sitä mieltä, että jääkiekkolegendat kääntyisivät haudoissaan, jos ne kuulisivat, millaista musiikkia pukukopissa nykyään soitetaan. Itse tykkään suomalaisesta ja koitan aina silloin tällöin lyödä väliin Klamydiaa. Siitä tulee yleensä sanomista,  Palola kertoo.

Musiikkityyleihin kuitenkin sopeudutaan. Lappeenrannan SaiPassa musiikkivastaavan tehtävät itselleen saanut Tommi Jokinen kertoo soittavansa lähinnä tanssimusiikkia laidasta laitaan. Ensin joukkuetoverit eivät syttyneet musiikkilinjaan, mutta nyt jopa jutun alussa mainittu Ville Hämäläinen on jättänyt kuulosuojaimet kotiin.

”Yhtenä päivänä kuussa kuunnellaan vain Klamydiaa”

Vaikuttaa siltä, että paikallisuus on joillekin joukkueille erityisen tärkeää pukukoppimusiikissa. Ilveksen listalta löytyy Petri Nygårdin ja Jonne Aaronin lisäksi esimerkiksi Peteonkeisari feat. MC Läppäpytty & Moukari -niminen artisti ja tämän alle 10 000 kertaa YouTubessa kuunneltu Nokia gangsta.

- Jo legendaksi muodostuneen Nokia gangstan saa soittaa kopissa viiden euron lisämaksusta ja se soi useasti, kertoo Ilveksen Atte Pentikäinen.

Nokia gangstan lisäksi Ilveksen soittolistalla on kiekkoräppeihin erikoistuneen BB Salbyn musiikkia. Joukkueella ja räppärillä onkin kytkös: BB Salbyn ökyilyä kuvaavalla Missit, mallit ja miljonäärit -videolla ovat mukana Ilves-pelaajat Jesse Niinimäki, Martti Järventie sekä uransa lopettanut maalivahti Vesa Toskala.

Myös Lahden Pelicansin listalta on poimittavissa erikoista ja paikallista. 27-vuotias hyökkääjä Vili Sopanen nostaa esille kopissa soivan Raaka-aine-yhtyeen, joka on vuonna 1995 perustettu lahtelainen rockbändi. Joukkueella on myös musiikissa yksi erikoispäivä kuukaudessa.

- Yhtenä päivänä kuussa kuunnellaan Jan Latvalan kunniaksi vain Klamydiaa. Mies on bändin suuri ja vankkumaton fani, Sopanen sanoo.

Puolustaja Jan Latvala on 42-vuotias Liiga-ikoni, joka jatkaa edelleen uraansa ja on pelannut jo yli 1000 ottelua Suomen pääsarjassa.

Nämä bändit ja artistit mainittiin Liigajoukkueiden vastauksissa:

Rap: Cheek JVG, Brädi, Tippa-T, Petri Nygård, Peteonkeisari feat. MC Läppäpytty & Moukari ja BB Salby.

Dance: Scooter, David Guetta, Martin Garrix ja AronChupa.

Rock ja metalli: AC/DC, Amaranthe, Airbourne, Bullet for my Valentine, Metallica, Apulanta, Klamydia, Danko Jones, Hardcore Superstar, Nomy, The Poodles ja Fire Inc.

Iskelmä: Paula Koivuniemi, Martti Servo ja Jonne Aaron.

Kantri: Toby Keith.

Reggae: Stick Figure.

YleX selvitti sähköpostikyselyllä ja puhelinhaastatteluilla, mitä musiikkia suomalaisten huippujääkiekkojoukkueiden pukukopeissa kuunnellaan. Lyhimmillään vastaukset olivat parin rivin mittaisia ja pisimmillään vastaukset olivat hyvin kattavia.