Hyppää pääsisältöön

Pöntöt kuntoon, pian se alkaa

Mies puhdistaa kepillä linnunpönttöä edellisvuoden roskista.
Mies puhdistaa kepillä linnunpönttöä edellisvuoden roskista. Kuva: Hilla Salovaara linnunpöntön puhdistus

Ennen kololintujen pesinnän alkua on syytä puhdistaa pöntöt viime kesän jäljiltä. Jos pönttöjä ei ole puhdistettu vuosiin, ne voivat olla lähes lentoaukkoon asti täynnä vanhaa pesäainesta. Ja siinä töhnässä viihtyvät myös monenlaiset loiset.

vanhaa pesämateriaalia linnunpöntön lentoaukossa
Linnunpöntön lentoaukossa näkyy vanhaa pesämateriaalia. vanhaa pesämateriaalia linnunpöntön lentoaukossa Kuva: Risto Salovaara linnunpönttö lentoaukko
Varhaisimmilla linnuilla pesänrakennus on jo aluillaan tai peräti käynnissä. Osa pesii jo. Korpit kantavat keppejä risulinnoihinsa, tiaiset kurkistelevat jo pönttöihin.

Kololintujenkin täytyy rakentaa pesä – ja mieluusti puhtaalle alustalle.

Pöntön tyhjennys kannattaa tehdä silloin, kun mittari näyttää pikku pakkasta. Muussa tapauksessa hihansuusta tai housunkauluksesta saattaa illalla löytyä pieniä nyppyjä, lintukirpun puremia.

sinitiainen tarkastelee linnunpönttöä aukon sivulla
Sinitiainen tarkastelee linnunpönttöä. sinitiainen tarkastelee linnunpönttöä aukon sivulla Kuva: Risto Salovaara maaliskuu

Turvallinen pönttö

Joskus pesintä epäonnistuu täysin ja pönttöön jää kuolleita poikasia. Ne on syytä poistaa, sillä raadot ovat oiva alusta pöpöille ja haitta kuoriutuville uusille poikasille.

Myös pöntön kiinnitys kannattaa varmistaa. Aurinko haurastuttaa tukevankin narun muutamassa vuodessa, ja rautalanka ruostuu ja pureutuu rungon sisään puun kasvaessa.

Kesän 2014 monen linnun pesintä epäonnistui kolean alkukesän vuoksi. Kuolleita talitiaisen poikasia pöntön nostettuna pöntön katolle.
Pesintä on epäonnistunut kolean alkukesän vuoksi. Kesän 2014 monen linnun pesintä epäonnistui kolean alkukesän vuoksi. Kuolleita talitiaisen poikasia pöntön nostettuna pöntön katolle. Kuva: Risto Salovaara kuolleita talitiaisen poikasia pöntön katolla

Risuja ja myyriä

Orava kurkistaa pöllönpöntöstä, johon se on tehnyt talvipesänsä. Risuja näkyy lentoaukosta.
Orava kurkistaa pöllönpöntöstä, johon se on tehnyt talvipesänsä. Risuja näkyy lentoaukosta. Orava kurkistaa pöllönpöntöstä, johon se on tehnyt talvipesänsä. Risuja näkyy lentoaukosta. Kuva: Risto Salovaara orava pöllönpöntössä

Myös isot telkän- ja pöllönpöntöt kaipaavat tyhjennystä. Isoreikäisissä pöntöissä voi olla pöllöjen mahdollisia talvivarastoja, esimerkiksi myyränraatoja, jotka pitää poistaa.

Näiden pönttöjen pohjalle vaihdetaan puhtaat kuivikkeet pehmikkeeksi. Esimerkiksi oksasilppurin lastun karkeus on sopivaa. Telkkä pehmustaa pesäalustan lisäksi untuvillaan, mutta pöllöt pyöräyttävät munansa suoraan pöntön pohjalle.

talitiainen on yöpymässä varpuspöllön pöntössä, johon pöllö on varastoinut kuolleita myyriä talveksi.
Talitiainen on yöpymässä varpuspöllön pöntössä, johon pöllö on varastoinut kuolleita myyriä talveksi. talitiainen on yöpymässä varpuspöllön pöntössä, johon pöllö on varastoinut kuolleita myyriä talveksi. Kuva: Yle / Risto Salovaara talitiainen ja kuolleita metsämyyriä linnunpöntössä

Lisää pönttöjä

Kolopesijöille pönttöjä ei ole koskaan liikaa. Viimeisetkin vapaat kelpaavat vielä toukokuussa vaikkapa kirjosiepolle ja leppälinnulle.edit 2021: Kuvatekstit lisätty, Risuja ja myyriä -kappaletta täsmennetty, toimimaton linkki poistettu ja uusia lisätty.
edit 2018: Muokatessa juttua on päivitetty vuoden 2015 tiedoilla.

Kommentit