Hyppää pääsisältöön

Tunne hevosesi

tyttö tunnustelee hevosen jalkoja
tyttö tunnustelee hevosen jalkoja Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Hevosen omistamiseen kuuluu paljon muutakin kuin ratsastamista. Hevosenomistajan pitää osata lukea hevosta niin, että tietää, onko sillä kaikki hyvin. Parhaassa tapauksessa vaivat huomataan ajoissa ja ne voidaan ennaltaehkäistä. Eläinlääkäri Liisa Harmo kertoo, mitä jokaisen hevosenomistajan tulee tietää hevosen perusterveydenhoidosta.

Tarkista jalat päivittäin

Aina harjauksen yhteydessä jalat kannattaa pyyhkäistä läpi.
- Tarkista harjauksen yhteydessä, onko jaloissa haavoja, lämpöä tai turvotusta. Kavioiden puhdistamisen yhteydessä tarkista, onko kavioissa lämpötilaeroja.

Huonolla kengityksellä voi saada paljon peruuttamattomia vahinkoja aikaan.
Jos jalat tarkistaa joka päivä, pienet muutokset huomaa helpommin.
- Hipelöinnillä oppii tuntemaan oman hevosen.

Kengitys on hevosen jalkojen hyvinvoinnissa kaiken a ja o.
- Kengitys on ihan ekstratärkeää! Huonolla kengityksellä voi saada paljon peruuttamattomia vahinkoja aikaan.

Liisa suosittelee kengitysväliksi 6-8 viikkoa. Kengitys olisi hyvä pitää säännöllisenä, eikä niin, että hevonen on välillä pitkässä kaviossa ja välillä kaviot on vuoltu selvästi lyhyemmiksi.

tyttö katsoo hevosen kavioita
tyttö katsoo hevosen kavioita Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Jalkojen kylmäystä ei tarvitse tehdä, jos hevosen jaloissa ei ole mitään vikaa. Sen sijaan jos jaloissa on jotain vikaa, niin kovan työn jälkeen jalka/jalat kannattaa kylmätä.
- Kylmäys pitäisi olla aina 15 minuuttia per jalka. Kylmäys on hyvä tehdä vedellä, koska se myös hieroo jalkaa.

tyttö kylmää hevosen jalkaa
tyttö kylmää hevosen jalkaa Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Jalan turvotus on aina oire jostain, mutta Liisan mukaan pienestä turvotuksesta ei kannata heti olla kovin huolissaan. Välillä hevosen jalat turpoavat. Syitä on monia.
- Jos hevosen ontumiseen ei ole mitään selkeää syytä, anna viikko lepoa ja katso sen jälkeen, miten hevonen liikkuu. Jos jalka on vähän parempi, mutta ei täysin puhdas, anna toinen viikko lepoa. Jos ontuminen ei ole vähentynyt yhtään, pyydä eläinlääkäri tutkimaan.

Osa turvotuksista kertookin vakavammista oireista. Pahin on jännevamma, mutta myös kavio-ongelmat turvottavat helposti koko jalkaa.

Tunne normaalilämpö

hevosen kuumemittari
hevosen kuumemittari Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Liisan mukaan hevosen lämpöä ei tarvitse mitata, ellei hevosella ole muuta oireita. Jos hevonen ei syö tai vaikuttaa apealta, kannattaa lämpö tarkistaa.

Hevosen lämpöä kannattaa kuitenkin tarkkailla sen verran, että tietää, mikä oman hevosen peruslämpö on.

- Mittaa aina välillä hevosen lämpöä, eri vuorokauden aikoina, että tiedät hevosen peruslämmön. Hevosellakin ruumiinlämpö vaihtelee. Normaali on 37,5-38,5 astetta.

Tunnista oireet

Ähky oireilee monin tavoin, mutta tyypillisimpiä oireita ovat hikoilu, kipuilu, hevonen ei ulosta, hevonen on haluton liikkumaan ja hevonen pyrkii makuulle tai piehtaroimaan.

Liisa neuvoo ähkytapauksissa lukemaan tilannetta.
- Jos hevonen on yleisilmeeltään pirteä, eikä sillä näytä olevan kipuja ja se liikkuu mielellään, pistä satula selkään ja mene reippaalle maastolenkille. Tarkista myös, että suolistoäänet kuuluvat!
Lievät ähkyt voivat helpottaa sillä, että hevonen liikkuu reippaasti. Myös hevosen juottaminen on tärkeää.

Jos hevonen on apea, haluton liikkumaan, se menee väkisin makuulle ja piehtaroi, voi ähky olla jo paha. Tällöin tarvitaan pikaisesti eläinlääkäriä. Paras tapa välttää ähky on hevosen säännöllinen liikunta ja säännöllinen ruokinta.

Hevosenomistajan pitäisi tunnistaa myös, jos hevosella on yskä.
- Yskä on aina oire jostakin. Syy voi olla esimerkiksi se, että tallin heinä on huonoa, ilmanlaatu tallissa on huono tai hevonen on saanut jonkin viruksen.

Selän tutkimus ammattilaiselle

Jos ei ole syytä epäillä, että selässä on jotain vikana, ei ole syytä sen kummemmin painella tai tutkia. Liisan mukaan ammattilaisen pitäisi aina tehdä selän tutkimus.
- Yksittäisestä selän painalluksesta ei voi päätellä mitään. Jos painaa oikeasta kohtaa, niin jokainen hevonen niiaa selällä, eikä se välttämättä tarkoita, että selkä on kipeä tai jumissa.

Vuosihoitojakin tarvitaan

tyttö katsoo hevosen hampaita
tyttö katsoo hevosen hampaita Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen
Hevosen hampaat pitää raspata tasaisin väliajoin, jotta suuhun ei pääsisi muodostumaan kivuliaita piikkejä. Raspaus tehdään normaalisti 1-2 vuodessa kertaa. Raspauksen tarpeen huomaa, jos hevosen ratsastettavuus tai syöminen muuttuu.
- Raspaus pitäisi tehdä mieluiten ennen kuin hevonen oireilee.

Madotuksen ajankohta riippuu paljon tallin madotusrytmistä. Jokaisen tallin pitää tehdä oma loishäätösuunnitelma, joka pitää sisällään tutkimuksen ja loishäädön. Hevonen pitäisi madottaa kuitenkin vähintään kerran vuodessa.

Rokotukset hoitaa aina eläinlääkäri. Jokaisen hevosenomistajan pitäisi huolehtia siitä, että hevonen on saanut ainakin jäykkäkouristus- ja influenssarokotuksen. Jotkut hevoset rokotetaan myös herpestä vastaan. Erityisesti kilpahevosilla pitää tarkistaa, että rokotukset ovat kunnossa kisakaudella.

Perusasiat kuntoon

Katso, että hevonen syö, sontii ja liikkuu normaalisti.
Terveen hevosen perusta on mahdollisimman luonnonmukainen ja lajityypillinen ympäristö.
- Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hevonen saa olla laumassa sekä ulkoilla ja liikkua paljon.

Jokaisen omistajan pitäisi päivittäin tarkistaa hevosen yleisolemus.
- Katso, että hevonen syö, sontii ja liikkuu normaalisti. Tällä pärjää hevosen omistajana aika pitkälle.

tyttö pyyhkii hevosen päätä
tyttö pyyhkii hevosen päätä Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Teksti: Emmakaisa Jokiniemi

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.