Hyppää pääsisältöön

Vierailu tarkoin varjellussa viinamuseossa

Altian hiivatehtaan ja viinanpolttimon 75-vuotispäivän kunniaksi avattiin Nurmijärven Rajamäelle tehdasmuseo, joka sijoitettiin tehdasalueen tislaamorakennukseen. Viinamuseoon oli sen vuoden 1963 avajaispäivästä lähtien yleisökielto, johtuen Suomen alkoholilainsäädännöstä.

1900-luvun alkupuolella käyttöön otettu absotuloimiskoje on Altian viinamuseon arvokkaimpia esineitä.
1900-luvun alkupuolella käyttöön otettu absolutoimiskoje on viinamuseon arvokkaimpia esineitä. 1900-luvun alkupuolella käyttöön otettu absotuloimiskoje on Altian viinamuseon arvokkaimpia esineitä. Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto

"Yleisökielto on ollut voimassa alusta asti. Säännöstä on poikettu vuosikymmenien aikana vain muutaman kerran Rajamäen kyläjuhlien aikaan. Silloinkin museoon on ollut tiukka 18 vuoden ikäraja", kirjoitti Helsingin Sanomien Nyt-liitteen toimittaja Juho Typpö vuoden 2015 maaliskuussa jutussaan viinamuseosta. Suurelle yleisölle ovet avautuivat vuonna 2017.

Ennen sitä museossa saivat vierailla vain Altian yhteistyökumppanit, elintarvike- ja ravintola-alan opiskelijat sekä Nurmijärven kunnan työntekijät virkistyspäivien kaltaisten tapahtumien yhteydessä. Altian museossa kun on näytillä myös yhtiön tuotteita, ja Suomen alkoholilain mukaan viinan esittely museossa katsotaan sen myynninedistämiseksi.

Yleisradion myöhäisuutiset kuitenkin laskettiin viinatehtaaseen jo sen avajaisten yhteydessä. Uutisraportissa ei yleisökiellosta puhuta, mutta museon harvinaista esineistöä esitellään varsin yksityiskohtaisesti. Raportissa kerrotaan esineistön keräystyön tapahtuneen aivan viimeisellä mahdollisella hetkellä, koska paljon teollisuudenalan historiaan kuuluvaa, arvokasta materiaalia oli jo ehtinyt hävitä.

Nelikerroksinen museo jakautui asetelmallisesti kahteen osaan, joista toinen käsitteli näytteillepanoasetelmia ja toisessa osassa löytyi muun muassa tuolloin vielä täysin käyttökelpoinen Barbell-tislausjärjestelmä.

Sodanaikaisten kotipolttolaitteiden lisäksi museossa oli näytteillä myös suomalaisten oma panssarintorjunta-ase, polttopullo eli Molotovin cocktail.