Hyppää pääsisältöön

Vierailu tarkoin varjellussa viinamuseossa

Altian hiivatehtaan ja viinanpolttimon 75-vuotispäivän kunniaksi avattiin Nurmijärven Rajamäelle tehdasmuseo, joka sijoitettiin tehdasalueen tislaamorakennukseen. Viinamuseoon on ollut sen vuoden 1963 avajaispäivästä lähtien yleisökielto, johtuen Suomen alkoholilainsäädännöstä.

1900-luvun alkupuolella käyttöön otettu absotuloimiskoje on Altian viinamuseon arvokkaimpia esineitä.
1900-luvun alkupuolella käyttöön otettu absolutoimiskoje on viinamuseon arvokkaimpia esineitä. 1900-luvun alkupuolella käyttöön otettu absotuloimiskoje on Altian viinamuseon arvokkaimpia esineitä. Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto

"Yleisökielto on ollut voimassa alusta asti. Säännöstä on poikettu vuosikymmenien aikana vain muutaman kerran Rajamäen kyläjuhlien aikaan. Silloinkin museoon on ollut tiukka 18 vuoden ikäraja", kirjoitti Helsingin Sanomien Nyt-liitteen toimittaja Juho Typpö vuoden 2015 maaliskuussa jutussaan viinamuseosta.

Museossa saavat vierailla vain Altian yhteistyökumppanit, elintarvike- ja ravintola-alan opiskelijat sekä Nurmijärven kunnan työntekijät virkistyspäivien kaltaisten tapahtumien yhteydessä. Altian museossa kun on näytillä myös yhtiön tuotteita, ja Suomen alkoholilain mukaan viinan esittely museossa katsotaan sen myynninedistämiseksi.

Yleisradion myöhäisuutiset kuitenkin laskettiin viinatehtaaseen jo sen avajaisten yhteydessä. Uutisraportissa ei yleisökiellosta puhuta, mutta museon harvinaista esineistöä esitellään varsin yksityiskohtaisesti. Raportissa kerrotaan esineistön keräystyön tapahtuneen aivan viimeisellä mahdollisella hetkellä, koska paljon teollisuudenalan historiaan kuuluvaa, arvokasta materiaalia oli jo ehtinyt hävitä.

Nelikerroksinen museo jakautui asetelmallisesti kahteen osaan, joista toinen käsitteli näytteillepanoasetelmia ja toisessa osassa löytyi muun muassa tuolloin vielä täysin käyttökelpoinen Barbell-tislausjärjestelmä.

Sodanaikaisten kotipolttolaitteiden lisäksi museossa oli näytteillä myös suomalaisten oma panssarintorjunta-ase, polttopullo eli Molotovin cocktail.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.