Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Tehdäänkö terveistäkin jo sairaita?

Kari Tikkinen
Kari Tikkinen haluaa herättää keskustelua ylidiagnosoinnista. Kari Tikkinen Kuva: Yle, Akuutti kari tikkinen

Missä menee terveyden ja sairauden raja? Dosentti ja erikoistuva lääkäri Kari Tikkinen haluaa herättää keskustelua sairauden käsitteestä ja ylidiagnosoinnista. Vakavat sairaudet tulisi löytää ajoissa, mutta erilaisten oireyhtymien nimeäminen sairaudeksi on soppa, josta yllättävän moni taho haluaa hyötyä rahallisesti.

Esimerkkinä Tikkinen kertoo, kuinka hänen omalla alallaan urologiassa luotiin tauti nimeltä yliaktiivinen virtsarakko. Potilailla ilmenee kyllä oireita, joita hoidetaan, mutta mikään yksittäinen sairaus ei aiheuta niitä. Tehdäänkö terveistäkin jo sairaita?

Miksi odottava äiti tupakoi?

Suomessa raskaudenaikainen tupakointi on pysynyt korkealla tasolla 30 viime vuoden aikana, vaikka se muissa Pohjoismaissa on samassa ajassa puolittunut. Raskaana olevan äidin tupakointi altistaa sikiön tuhansille terveyttä haittaaville kemikaaleille ja sen on todettu lisäävän lasten ja nuorten psykiatrista sairastuvuutta sekä psykiatristen lääkkeiden käyttöä.

Rintasyöpä nuorella miehellä

Erik Siekkinen
Erik Siekkinen Kuva: Yle, Akuutti erik siekkinen
Rintasyöpää pidetään pelkästään naisten sairautena, mutta se voi tulla myös miehille. Heinolalainen Erik Siekkinen sairastui rintasyöpään alle 30-vuotiaana. Oikea rinta kipeytyi kuntosaliharjoituksen aikana ja sinne oli ilmestynyt pieni kyhmy. Kun kipu ei mennyt parissa kuukaudessa ohi, meni Erik lääkärin vastaanotolle. Oikea diagnoosi löytyi vasta pitkällisten tutkimusten jälkeen, sillä kukaan ei aluksi osannut epäillä nuoren miehen sairastavan rintasyöpää.

Viisi vinkkiä aitoon kohtaamiseen

Riittääkö ynähdys vastaukseksi? Kaappaammeko toisen aloittaman keskustelun itsellemme ja omille kokemuksillemme? Toisen ihmisen kohtaamisessa on omat kirjoittamattomat sääntönsä, jotka helposti unohtuvat arjen keskellä. Teologian tohtori ja psykoterapeutti Lassi Pruuki antaa Akuutille viisi yksinkertaista ohjetta, joiden avulla jokainen tuntisi itsensä arvostetuksi kohtaamisen hetkellä.

Omalääkärin vastaanotto

Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila laittaa toimittaja Mikko Penttilän muistitestiin. Onko totta, että ihminen muistaa asioita paremmin silmät kiinni? Risto näyttää Mikolle ensin kymmenen kuvaa kymmenen sekunnin ajan ja tämän jälkeen Mikko yrittää muistaa kuvat mahdollisimman hyvin silmät auki. Tämän jälkeen testi toistetaan uusien kuvien kanssa, mutta tällä kertaa Mikko yrittää muistaa kuvat silmät kiinni. Kummalla tavalla Mikko onnistuu paremmin?

Akuutti, TV1 maanantaina 16.3. klo 18.30.

Lisää ohjelmasta

Risto Laitila testaa Mikko Penttilän muistia.
Risto Laitila testaa Mikko Penttilän muistia. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Erik Siekkinen
Erik Siekkinen Kuva: Yle, Akuutti erik siekkinen
Tupakka naisen kädessä.
Tupakka naisen kädessä. Kuva: Yle, Akuutti tupakka
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä