Kirjailija ja esseisti Antti Nylén sai mietittäväkseen pääministeri Alexander Stubbin lauseen taiteen merkityksestä: "Taide tekee sielulle hyvää kuten liikunta keholle." Nylénin ensivaikutelma lauseesta oli, että onpa latteaa, miten tällaisesta edetä mihinkään suuntaan. ”Aika nopeasti keksin kuitenkin tekijän näkökulman taiteen hyödylliseen vaikutukseen”, Nylén sanoo. Esseetä kirjoittaessaan Nylén ei tiennyt kenen lauseesta oli kyse.
Nylén ei siis ole varsinaisesti eri mieltä itse lauseen sisällöstä, mutta hän halusi kirjoittaa asiaproosarunomuotoisen esseen siitä, mitä taide ja taiteen tekeminen merkitsee itse taiteilijalle. Hänen mielestään taide usein ruhjoo tekijänsä, joskus jopa tuhoaa. Tai, samoin kuin rypäleet pitää survoa, jotta saadaan hyvää viiniä, niin on taiteilijankin survouduttava, jotta saadaan hyvää taidetta. Eli Nylénin sanoin, reilun kaupan taidetta ei ole olemassa.
Nylén avaa myös uusia näkökulmia taiteilijamyyttiin muun muassa sanoilla yrittäjyys, apurahataitelija, marttyyri jne. "Taiteilijoiden usuttaminen yrittäjyyteen on ristillä riippuvan Kristuksen pilkkaamista: autahan nyt itseäsi!", Nylén sanoo.
Taidetta täytyy kuitenkin tehdä, jotta se taide voisi sitten tehdä hyvää sielulle.. Mutta Nylén haluaa muistuttaa taiteenharrastajia siitä, mitä siellä taiteen takana saattaa olla, ja että mitä he tekevät ravitessaan itseään taiteella: syövät ihmistä!
Videoon mahtui vain kaksi osaa viisiosaisesta esseestä. Tästä voi lukea Nylénin koko tekstin. Videossa lukijana on näyttelijä Olavi Uusivirta.
Nylén on herättänyt paljon keskustelua kahdella esseekokoelmallaan Vihan ja katkeruuden esseet (2007) ja Halun ja epäluulon esseet (2010).
Videoiden työryhmä: Jouko Salokorpi (ohjaaja), Petteri Lappalainen (kuvaaja), Raisa Kesseli (leikkaaja), Ahti Korhonen (äänittäjä).