Hyppää pääsisältöön

Fantasiakirjailija Terry Pratchett ei koskaan kasvanut kunnolla aikuiseksi

Englantilainen Terry Pratchett oli 1990-luvulla uransa huipulla. Toimittaja Keijo Koivula haastatteli kirjailijaa 1994 Göteborgin kirjamessuilla. Tuottelias kirjailija laski rikastuvansa hiukan koko ajan, jopa istuessaan Ylen haastattelussa.

Haastattelussa Pratchett totesi kirjoittavansa sellaisia kirjoja, joita hän olisi itse halunnut 12-vuotiaana lukea. Vuonna 1983 ilmestynyt Magian värit oli Pratchettin esikoisteos. Kirja esitteli yleisölle Pratchettin mielikuvituksellisen Kiekkomaan (Discworld), johon hänen tunnetuimmat teoksensa sijoittuivat.

Vaikka Pratchettin kirjoja pidettiin erityisesti nuorille pojille suunnattuina fantasiateoksina, oli haastatteluvuonna kirjailijan tiedossa että hänen vanhin lukija-faninsa oli itse asiassa 87-vuotias nainen.

Pratchett aloitti itse lukemisen nuorena poikana ”sattumalta”. Ensimmäiseksi lukemakseen kirjaksi hän paljasti Kenneth Grahamen klassikkotarinan Kaislikossa suhisee (The Wind in the Willows). Haastattelussa kirjailija muistelee lukeneensa lopulta kaiken mitä käsiinsä sai. 1990-luvun nuorista hän tosin oli hieman huolissaan, koska nuorten lukeminen oli käymässä alati harvinaisemmaksi.

Kun sen jakaa 365:llä, tulos on pari tuhatta päivässä. Ei hassumpaa! Tässä istuessanikin rikastun hiukan koko ajan.― Terry Pratchett

Vuoteen 1994 mennessä Pratchett oli kirjoittanut kaikkiaan 27 kirjaa. Näistä 17 sijoittuivat Kiekkomaailman fantasiamiljööseen. Kirjailijan lastenkirja oli edellisenä vuonna noussut Britannian best seller -listalle ja hänen kokonaisvuosimyyntinsä oli noin miljoonan kirjan luokkaa.

Prtachett sairastui vuonna 2007 Alzheimerin tautiin ja hänet tunnettiin viimeisinä vuosinaan myös eutanasian puolestapuhujana. Kirjalijantyötään hän jatkoi kuolemaansa asti. Sir Terence David John ”Terry” Pratchett kuoli 66-vuotiaana 12. maaliskuuta 2015.

  • Miten elämästä selviää hengissä, John Cleese?
  • Lentävä Robin Williams irvaili normeille
  • Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto