Hyppää pääsisältöön

Hyi hemmetti, minusta on tullut ruokahifistelijä!

a quiet dinner with dr.bottles
Levoton nälkä vaanii! a quiet dinner with dr.bottles Kuva: Wikimedia commons syöminen

Minuun iski ruoka-ahdistus. Tuntui, että lähikaupasta ei voi enää ostaa mitään. Kasvikset alkoivat näyttää ankeilta muovikääreissään. Tomaatit kirkuivat punaisina espanjan siirtotyöläisten huonoa asemaa. Omenat kiiltelivät säilytysaineista. Leipä ei maistunut enää leivältä vaan kuivahtaneilta yksittäisviipaleilta ja puolalaiselta viljalta.

Eniten kuitenkin ahdisti liha. Suojakaasuun pakattujen jauhelihapakkausten päivämäärä oli hämmentävän kaukana tulevaisuudessa. Epämääräiseen teollisuusmarinadiin upotetut porsaan picnic-paistit eivät enää millään hypänneet kaupan hyllyltä ostoskoriini, vaikka kuinka olisin niitä käskenyt. Broilerinsyönnin lopetin kokonaan, mutta kasvissyöjäksi en halunnut ryhtyä.

Täällä on korkeintaan automarketin tuoretiski. Sen valikoimasta löytyvästä lihasta ei kehtaa ottaa kuvia Instagramiin.

Luin Facebookista kuinka Helsinkiläiset ystäväni ostivat luomunautansa maatilatoreilta. Asun itse maaseudulla. Täällä ei ole mitään maatilatoreja. Täällä on korkeintaan automarketin tuoretiski. Sen valikoimasta löytyvästä lihasta ei kehtaa ottaa kuvia Instagramiin.

Päätin hankkia lampaita. Onnellisia lampaita. Kesän ne tekisivät harvennustöitä rantapusikossa. Talven ne viettäisivät pakkasessa, lautasella ja lopulta vatsassa ja verenkierrossa, rauhoittaen samalla epäeettisestä lihansyönnistä ahdistunutta mieltäni.

Jo ennen kuin lampaat saapuivat aloin huomata muutosta omissa puheissani. ”Niin siis meillehän tulee nyt lampaita...” Se lausuttiin ihan tietyllä äänensävyllä. ”Ei enää jaksettu ahdistua marketin lihahyllyllä, joten, no, me hoidettiin tää eettisempi lihan syönti näin!”.

Hyi hemmetti! Minusta oli tullut ruokahifistelijä. Onnelliset lampaat pakastimessa tarjosivat mahdollisuuden siihen, että saatoin rakentaa itsestäni statuspäivityksissä ja puheissa paremman ihmisen.

Kolme lammasta laitumella
Kolme lammasta laitumella Kuva: "CNP 3289 (6880891884)" by Chris Paul from England - CNP_3289Uploaded by russavia. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CNP_3289_(6880891884).jpg#/media/File:CNP_3289_(6880891884).jpg lampaat

Modernin ihmisen levoton nälkä

Ajoittain yritän laihduttaa ja syödä terveellisemmin, mutta viikon päästä löydän ostoskärrystäni pakastepitsaa.

Ruoka-ahdistuksestani en ole päässyt mihinkään. Edelleen kaupan hyllyillä tekee mieli ruveta kirkumaan, kun tuntuu ettei mitään voi ostaa ilman jonkinlaista syyllisyyttä. Lampaansyöntiä lukuun ottamatta ahdistus vaikuttaa valintoihini melko vähän.

Häpeän epäterveellisiä ja epäeettisiä eineksiä, mutta ostan niitä. Ajoittain yritän laihduttaa ja syödä terveellisemmin, mutta viikon päästä löydän ostoskärrystäni pakastepitsaa. En ikinä jaksa leipoa, en kerää marjoja ja omenoita, vaikka niitä pihallani kasvaakin.

Tämän ajan ihminen on tuomittu jahtaamaan rauhattomana tyydytystä, jota se ei voi saada. Karin Johannisson puhuu kirjassaan Melankolian huoneet tämän ajan ihmistä riivaavasta levottomasta nälästä. Se on henkinen tila, joka ajaa ihmisiä kohtuuttomuuteen. Ruokaan keskittyminen on yksi tapa, jolla yritämme sammuttaa tätä levotonta nälkää. Onhan se ymmärrettävää, että nälkä yritetään sammuttaa syömällä!

Hyvinvointihehkutus aiheuttaa pahoinvointia

Monelle ruokavalinnat ovat tärkeä avain matkalla henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Valitettavan usein omaan ruokahurahtamiseen liittyy toisten valintojen arvostelemista, jopa tuomitsemista. Jatkuva ruokapuhe ja hyvinvointihehkutus tiedotusvälineissä voi myös aiheuttaa pahoinvointia.

Riittämättömyyden tunne ja voimattomuus vaanivat uhrejaan joka ikinen päivä lähikaupan hyllyjen välissä!

Ruokaharrastaminen ei kerro samaan tapaan rahallisesta varallisuudesta kuin ennen, mutta muunlaista varallisuutta sillä viestitään vahvasti. Jos sinulla on varaa keskittyä ruokaan, sinulla on vähintään aikavarallisuutta ja henkistä varallisuutta. Voit harrastaa slowfoodia tai mennä ravintolaan nauttimaan siitä jonkun muun valmistamana.

Jos aikaa ja rahaa ei ole, saat tyytyä fastfoodiin ja eineksiin. Riittämättömyyden tunne ja voimattomuus vaanivat uhrejaan joka ikinen päivä lähikaupan hyllyjen välissä!

Pulakka syö soppaa
Kaisa Pulakka miettii täyttääkö soppa laatuvaatimukset. Pulakka syö soppaa Kuva: Kaisa Pulakka/Yle syödään ensin!
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri