Hyppää pääsisältöön

Jarkko Aholan pizza

Puoli seitsemän, Ruokamuisto- otsikkokuva, Jarkko Ahola
Puoli seitsemän, Ruokamuisto- otsikkokuva, Jarkko Ahola jarkko ahola

Eletään lauantai-iltaa Pirkanmaalla, Toijalassa. On rauhoituttu viikon tohinoista, saunottu, jännitetään lottoa ja jokainen saa vähän limonadia.

Tosin limsan kanssa ei löträtä, litran pullo jaetaan koko perheen kesken. Limsa on pienelle miehelle hieno juttu, mutta jotain vielä parempaa on tulossa – äiti on tehnyt pizzaa.

- Lauantai-iltoihin liittyi sellaista hyvänolon tunnetta, yhdessäoloa perheen kanssa, kertoo Jarkko Ahola.

- Saunan jälkeen rauhoituttiin ja sai juoda limua ja syödä äidin tekemää pizzaa. Yleensä se oli jauhelihapizzaa.

- Jauheliha oli muutenkin melkein ainoaa lihaa, jota meidän ruokapöydässä näkyi, Jarkko muistelee.

- Joskus oli kanaa ja se olikin minun suurinta herkkuani.

Aholan perheessä ruuan teki äiti.

- Isä kokeili kerran ja päätettiin yhdessä, että äiti tekee jatkossakin, Jarkko vitsailee.

Pizza tuli Suomeen 1960-luvulla. 80-luvulta lähtien pizzan syönti yleistyi nopeasti. Nykyään sitä voi kai pitää yhtenä suomalaisten kansallisherkkuna – jos mitään voi päätellä Suomessa toimivien pizzerioiden määrästä. Pizza käy kaupaksi myös valmisruokamarkkinoilla; jauheliha - ja kinkkupizzat ovat maksalaatikon ohella kaikkein myydyimpiä valmisruokia.

JARKON PIZZA
(pellillinen)

3 dl vettä
nokare hiivaa
5-8 dl vehnäjauhoja
oliiviöljyä
suolaa
paistettua jauhelihaa
tomaattimurskaa
paistettua jauhelihaa
ananasta
juustoraastetta
oreganoa/pizzamaustetta

Sekoita hiiva ja suola lämpimään veteen.

Lisää vehnäjauhoja, kunnes ”tuntuma” on hyvä.

Lisää joukkoon oliiviöljyä.

Anna taikinan turvota 15 minuuttia.

Kaulitse taikina uunipellille leivinpaperin päällä.

Päällystä tomaattimurskalla, oreganolla ja suolalla maustetulla paistetulla jauhelihalla.

Lisää pinnalle ananaksen paloja. (Älä laita ananasta liikaa, ettei pizzasta tule turhan makeaa.)

Paista 220 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Paistoaika voi vähän vaihdella uunista riippuen.

Puoli seitsemän, Ruokamuisto- kuvituskuva, Jarkko Ahola
Puoli seitsemän, Ruokamuisto- kuvituskuva, Jarkko Ahola jarkko ahola
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän