Hyppää pääsisältöön

Opintotukipäätökseen ei usko kukaan

Etusivun Reetta Rönkä yrittää kovasti ymmärtää, mistä opintotuen ehtojen tiukentamisessa on kyse.

Reetta Rönkä // Kuva: YleX / Teemu Saarinen

Jänskättää. Saako toiseen korkeakoulututkintoon tulevaisuudessa nostaa opintotukea? Tänään eduskunnassa käsitellään toista kertaa opintotuen ehtojen tiukentamista. Jos uudistus menee läpi, toiseen korkeakoulututkintoon ei enää saisi opintotukea. Ei edes siinä tapauksessa, että sitä ei olisi ensimmäiseenkään tutkintoon nostanut. Tällä viikolla eduskunta on jo kerran ehtinyt äänestää opintotuen tiukentamisen puolesta, kuten hallitus on esittänyt ja sivistysvaliokunta puoltanut.

Olen koko viikon yrittänyt ymmärtää. Ihan pinnistellyt. Että mitäs hittoa? Jos näin suuri ja valikoitunut porukka on sitä mieltä, että opiskelua ei kannata tukea, on ajatuksen taustalla oltava joku järki. Koska eihän kukaan lähtisi toteuttamaan uudistusta, jossa ei ole mitään itua? Eihän?

Viikon ymmärtämisurakan jälkeen havaintoni ovat seuraavat:

1. Perustelut eivät pidä.

Opintotuen tiukennuksille on olemassa virallinen perustelu: opintotuen rajoittaminen vain yhteen tutkintoon lyhentää jengin opiskeluaikoja ja tuo heidät aiemmin työelämään veroja maksamaan. Tämän on laskettu tuovan valtiolle 10,5 miljoonan euron säästöt.

Harva suorittaa toisen tutkinnon huvikseen, vaan opintoja vaihdetaan joko väärälle alalle päätymisen tai huonon työtilanteen takia. Eli kaavailtu uudistus joko siirtää vastahakoisia tekemään vääriä töitä tai passittaa työttömiksi kortistoon, toisen (kalliimman) tuen varaan. Suurin osa halunnee suorittaa toisen tutkinnon uudistuksesta huolimatta, koska edellä mainitut syyt. Pysyäkseen elossa heidän pitäisi joko olla sikarikkaita tai tehdä töitä opintojen ohessa. Kun marginaalinen kroisosporukka rajataan pois, mikään näistä skenaarioista ei tue opintotukien tiukentamisen tavoitteita.

2. Perustelujen ei tarvitse pitää!

Sivistysvaliokunta päätti jo viime viikolla puoltaa opintotuen ehtojen tiukennusta. Valiokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok) kertoo puhelimessa, että ei valiokunnassakaan uskota hallituksen pyrkimysten toteutumiseen. Puoltopaperissa esitelläänkin kaikki samat sudenkuopat ja uhkakuvat kuin tiukennusten vastustajien lausunnoissa. Vahasalo haluaa muistuttaa, että valiokunta lisäsi omaan paperiinsa lauselman opintotukijärjestelmän kokonaisuudistuksesta. Velvoittaako lauselma seuraavaa hallitusta? Ei. Miksi valiokunta sitten puolsi esitystä, johon se ei itse usko? Koska muuten se 10,5 miljoonaa euroa olisi pitänyt löytää jostain muualta, Vahasalo kertoo.

3. Isot numerot ovat tärkeitä.

Eli kaikki palautuu reiluun kymmeneen miljoonaan euroon, jonka säästämisestä ei ole juuri mitään takeita (ks. kohta 1). Tiesitkö muuten, että suunnilleen sama summa laitetaan joka kuukausi konkurssi-Talvivaaran hoitoon? On laitettu jo monta kuukautta! Ihan vaan vertailun vuoksi.

4. Hätä ei ole tämän näköinen!

Vaikka nyt nuoresta saattaa tuntua, että hierotaan likaista tiskirättiä naamaan antaumuksella, niin heruu päättäjiltä myös ymmärrystä! YleX Etusivun haastattelussa kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta (sd) kehottaa tukien kanssa tuskastelevia opiskelijoita jättämään suosiolla paperit ottamatta ensimmäisestä tutkinnosta, jos toista halajaa. Eli kepulikonsteja ja kikkailua, ihan kansanedustajan luvalla! Opiskelijan kannalta tylsä kuvio, mutta eihän ne todistukset mitään takaa muutenkaan.

5. Päätösten tekeminen menee kuitenkin kaiken ohi.

Eduskunnassa ollaan nyt siis tekemässä päätöstä, koska joku päätös pitää tehdä. On tärkeää sanoa, että hei me säästetään, vaikka juuri mitään takeita säästöille ei ole. Ei haittaa näyttää keskisormea niille reilulle 3000 opiskelijalle, joiden tulevaisuuden suunnitelmia ollaan laittamassa uusiksi. Eikä sille vielä isommalle porukalle nuoria, joiden paine valita ekalla kerralla oikein on juuri moninkertaistumassa. Koska hei, päätös.

6. En vieläkään ymmärrä.

_Päivitys klo 14.30: Kolumnin julkaisemisen jälkeen opintotuen rajoittaminen on päätetty peruuttaa. Ylen uutinen asiasta täällä._