Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Autoilijan apuvälineet - 4 sovellusta tien päälle

Älypuhelin-auto
Älypuhelin-auto Kuva: Shutterstock/Sashkin auto

Autoilijoille yritetään myydä paljon erilaisia, yhteen käyttötarkoitukseen suunniteltuja laitteita, kuten navigaattoreita ja autokameroita. Moderni älypuhelin taipuu kuitenkin monenlaisiin käyttötarkoituksiin lataamalla siihen sopivan sovelluksen. Tässä neljä potentiaalista sovellusta, jota käyttämällä autoilija voi hyötyä. Esimerkiksi navigaattorikäyttöön on olemassa myös kalliimpia suurten valmistajien sovelluksia, vaikkapa Navigonilta, mutta nyt tarkastelen, mitä halvoista tai kokonaan ilmaisista sovelluksista voi saada irti.

Ryhmätyöllä voitto ruuhkista ja tietöistä?

Waze on maailman suurimpia yhteisöpohjaisesti toimivia sovelluksia, jolla pyritään helpottamaan liikkumista ja navigointia. Sovelluksen avulla käyttäjät voivat jakaa tietoa esim. tietöistä ja liikenneruuhkista, jolloin käyttäjä pääsee määränpäähänsä mahdollisimman nopeasti.

Ilmaisen Wazen sisältö tulee sataprosenttisesti käyttäjiltä, joten sovellus toimii vain juuri niin hyvin kuin sen käyttäjätkin.

waze
Wazen kartta kertoo havainnollisesti reitin varrella olevista ongelmista waze waze

Navigaattoriohjelmien tapaan sovellus hyödyntää visuaalista karttaa (jota käyttäjät moderoivat) sekä käännös-käännökseltä ohjaavaa puhetta. Halutessaan matkan varrelta voi yrittää bongata myös halvinta menovettä tarjoavan huoltoaseman.

Waze haluaa kovasti yhdistää itsensä Facebookiin ja listata sovellukseen sieltä löytyvät kaverisi, mutta itse en löytänyt tälle oikein mitään järkevää hyötyä. Periaatteessa näin voisi katsoa, missä samaan illanistujaisiin saapuvat kaverit ovat tulossa, mutta onko se olennnaista ajoturvallisuuteen ja tehokkuuteen tähtäävässä sovelluksessa?

Wazen käyttöliittymä on yksinkertainen, ja siinä on pikanapit erilaisten poikkeustilanteiden ilmoittamiseen oman reitin varrelta. Tällaisia ovat ruuhka, poliisin ratsia, onnettomuus, nopeuskamera, tiesulku tai jokin muu vaaratilanne, kuten huono sää sekä käyttäjän havaitsema ongelma karttatiedoissa.

Karttojen osalta Wazea ei voi suositella pääasialliseksi navigaattoriksi.

Tietojen lisääminen Wazeen sujuu varsin yksinkertaisesti. Nappia painamalla voi kertoa yhteisölle liikenneruuhkasta, toisella määritellä miten suuresta ruuhkasta on kyse ja kolmannella lähettää se. Halutessaan mukaan voi laittaa lisätietoja ja jopa kuvan.

Kokeilun perusteella Waze tuntui olevan kohtuullisen hyvin ajan tasalla ilmoitustensa suhteen. Tiedot poliiseista, peltipoliiseista ja kolareista olivat sovelluksen parasta antia. Karttojen osalta Wazea ei voi suositella pääasialliseksi navigaattoriksi, koska kartoissa on puutteita, ja reitinmääritys ei aina ole paras mahdollinen. Kokemukset voivat vaihdella alueellisesti paljonkin, koska käyttäjämäärät eivät ole joka puolella yhtä hyvät kuin ruuhka-Suomessa.

iOS, Android, Windows Phone

Älä kaahaa kaaralla kuvaan

camsam
Kamerat löytyvät reaaliaikaisen seurannan lisäksi myös kartalta katsomalla camsam camsam

Peltipoliisit ovat poliiseista niitä ärsyttävimpiä. Ne jaksavat seistä loputtomasti paikallaan ja valvoa liian painavasta kaasujalasta kärsiviä kuljettajia.

Ilmainen CamSam pyrkii auttamaan epätoivoista kuljettajaa tekemällä puhelimesta peltipoliisivaroittimen. Se varoittaa sekä visuaalisesti että äänen kera lähestyvästä peltipoliisista, mikäli se löytyy noin 5 miljoonan käyttäjän ylläpitämästä tietokannasta. CamSamin mukaan tietoa on ainakin 60 000 peltipoliisista ympäri maailmaa. On kuitenkin vaikea sanoa, miten kattavasti niitä kustakin maasta löytyy, koska CamSam ei kerro jakaumaa.

Ulkomailla autoillessa kannattaa ottaa huomioon, että CamSam syö dataa ylläpitääkseen tietojaan.

Sovellus tuntuu olevan kohtuullisesti perillä poliisin kameratolpista, mutta toki puutteita tai vanhentunutta tietoa tällaisista sovelluksista voi löytyä. Sokeasti ei siis kannata tietoihin luottaa, mutta apua CamSamista voi olla erityisesti pidemmillä automatkoilla, jolloin oma huomio saattaa herpaantua.

Android, Windows Phone

Kamera kojelaudalle

Autoihin asennettavat videokamerat tuntuvat kasvattavan suosiotaan jatkuvasti. Tarjolla on myös erillisiä autokameroita, mutta älypuhelimen omistaja voi käyttää luuriaan myös tähän tarkoitukseen. Toki puhelimelle täytyy hankkia sopiva teline, jolla puhelin kiinnitetään tuulilasiin oikeaan kohtaan.

carcampapp
Kameran kuvaan tallentuvat myös kuvausaika ja päivämäärä mahdollista myöhempää todistelua varten carcampapp carcamapp

Yleensähän näitä käytetään kahteen eri tarkoitukseen. Yksi on viihdekäyttö eli hauskojen ja ehkä omituistenkin tapahtumien dokumentointi. Julkisuudessa on vähän ajan sisällä kerrottu muun muassa siitä, miten lento-onnettomuus Taiwanissa tai metoriitin syöksy maahan Venäjällä tallentui autokameraan.

Suomessa on puitu lehdissä hurjastelevien ja vaarallisesti ohittelevien kanssa-autoilijoiden toilailuja. Ja voihan tällaisella sovelluksella kerätä muistoja omista lomamatkoista tai luoda vaikka näyttävät ajo-ohjeet mökille.

Toinen ja tietysti tärkeämpi käyttötapa on mahdollisten onnettomuuksien ja rikkeiden tallentaminen myöhempää todistelua varten. Sovellusvaihtoehtoja on monia, mutta esimerkiksi iPhonelle on tarjolla ilmaiseksi näppärä Car Cam App. Se sisältää yllättävän monenlaisia toimintoja.

Sovelluksella voi tallentaa tavallista videota, time lapse -videota sekä ottaa valokuvia. Materiaaliin tallentuu automaattisesti aika, päivämäärä ja sijaintitiedot, jotka sovellus ottaa puhelimen paikannustiedoista. Myös ääni tulee videoihin mukaan, mitä kaikki autokamerat eivät tee.

Käyttöliittymä on yksinkertainen, mikä helpottaa tallennusta. Ajon aikana tallennuksen saa helposti päälle myös käyttämällä äänikomentoja ”record” videolle tai ”snap” valokuville. Komento pitää huutaa aika lujaa, mutta toimii.

Autokameralla voi luoda vaikka näyttävät ajo-ohjeet mökille.

Sovelluksessa on valmiita tallennusaikoja, joista voi valita 5-30 minuutin välillä, tai yksinkertaisesti tallentaa niin kauan kuin itse haluaa. Time lapse -kuvauksessa voi asettaa kuvausaikavälin sekunnista aina tuntiin. Tallentaa voi puhelimen ollessa joko pysty- tai vaaka-asennossa, mikä helpottaa autopidikkeen ostamista ja sijoittamista.

Kuvanlaatua voi määritellä viiden asetuksen avulla aina 1080p-tarkkuuteen asti. Lopuksi tallennetun materiaalin voi siirtää puhelinta tukkimasta halutessaan Dropboxiin tai omaan Kuvavirtaan.

Yksi puute Car Cam Appissa on, mutta se johtuu lähinnä Applen järjestelmän rajoituksista. Sovelluksella ei voi tallentaa videota muiden ohjelmien taustalla eli Car Cam Appin on oltava tallennuksen aikana jatkuvasti auki.

iOS

Autoilevan ihmisen käyttöliittymä

Puhelinta ei saisi näpelöidä ajon aikana, mutta tosiasia on, että me kaikki niin teemme. Joko on oikeasti tärkeä asia, joka pitää juuri sillä hetkellä hoitaa tai sitten kännykkää näpelöidään ihan muuten vaan tottumuksen takia. Vaikka näpelöiminen onkin laitonta, voi sitä tehdä hieman turvallisemmmaksi käyttämällä sovellusta, joka luo puhelimen ruudulle nimenomaan ajamista helpottamaan tehtyä käyttöliittymää.

cardasdroid
Selkeällä käyttöliittymällä ja isoilla painikkeilla kännyn käyttö autossa saattaa olla turvallisempaa cardasdroid cardashdroid

Yksi tällaisista on Androidille kehitetty Car Dashdroid, jossa on tyylikäs minimalistinen käyttöliittymä kuskeille. Tunnelmaa on selvästi lainattu Android Autosta. Sovelluksen päänäkymään on integroitu karttatoiminnot, äänikomennot, musiikki ja yhteystiedot eli kaikki mikä helpottaa käyttöä, soittamista ja perille pääsyä. Näkymässä on myös kellonaika, nopeus, kompassin suunta ja muuta.

Säätömahdollisuuksia toki on paljon. Päänäkymästä vasemmalle pyyhkäisemällä pääsee soittamaan ja saa esiin selkeät numeropainikkeet. Sovellus osaa myös arvata mitä yhteystietoa tarkoitat. Oikealle pyyhkäisemällä taas pääsee käsiksi kahdeksaan isoon pikapainikkeeseen. Näihin voi luoda pikapainikkeeksi esimerkiksi soittaminen tietylle henkilölle, tekstiviestin lähettäminen tai vaikka lempisoittolistan käynnistäminen.

Car Dashdroid osaa myös ohjata käyttöliittymästään useita musiikkisovelluksia, kuten Spotifyta ja Play Musicia. Käyttöliittymän voi määritellä siirtymään Ilta- ja yökäytössä automaattisesti tummempaan ilmeeseen.

Auton bluetooth-yhteyden avulla Car Dashdroidin saa avautumaan ja sulkeutumaan automaattisesti, kun tulee tai lähtee autosta. Tämä tuntui kuitenkin toimivan hieman epämääräisesti.

Car Dashdroid on ilmainen, mutta näyttää mainoksia alalaidassa. Sisäisen oston avulla pääsee mainoksista eroon.

Android

23.4.2015 lisätty aiheeseen liittyviä linkkejä.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.