Hyppää pääsisältöön

Häiritseekö maiskutus ja rouskutus? - Saatat olla nero!

Hämästy maailmasta avaruus
Hämästy maailmasta avaruus Kuva: Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta avaruus

Jos joku rouskuttaa näkkäriä, ryystää mehua, maiskuttaa kalakeittoa tai mässyttää suklaata, suurin osa ihmisistä pitää ääniä lähinnä huvittavana. Mutta joidenkin mielestä äänekkäät syöjät ovat kerta kaikkiaan ärsyttäviä.

Uudessa Northwestern Universityn tutkimuksessa on havaittu, että luovimmilla ihmisillä on usein myös yksi toinen erityispiirre: heillä on vaikeuksia erottaa epäolennaiset äänet olennaisista. Siksi he saattavat kokea esimerkiksi pureskelun äänen todella häiritsevänä, kun suurin osa ihmisistä pystyy sulkemaan koko rouskeen pois ajatuksistaan.

Tutkimuksen mukaan syy tähän on se, että jos ihminen on tietoinen esimerkiksi toisen ihmisen sormien naputtelemisen tuottamista äänistä, se kertoo samalla sen, että hänen mielensä pystyy keskittymään moniin asioihin yhtä aikaa.

Tutkimus sadalla koehenkilöllä ja testitilanteessa linkki luovuuden ja tausta äänien koetun häiritsevyyden välillä oli selvä.

Joten seuraavaksi kun vaikkapa jonkun maiskutus häiritsee, ajattele positiivisesti: saatat olla nero!

Hämmästy maailmasta -palstalla kuratoidaan linkkejä kiinnostaviin tiedeartikkeleihin ja tutkimustuloksiin ympäri maailmaa.

Linkit:

Yhteenveto tutkimuksesta

Telegraph- lehden juttu aiheesta

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede