Hyppää pääsisältöön

Mikä koti-isäkirjoituksessa närkästytti – näkökulma kohuun

Rantaleluja
Rantaleluja Kuva: Freeimages / Marsy koti-isä

Olipa kerran aika, jolloin ajateltiin, että miehet ja naiset ovat erilaisia. Äijien äijä, alfauros, oli kotinsa puolustaja, elannon tuoja, itsevarma perheen pää. Naisen tehtävänä oli olla hoivaava äiti, tunnollinen huolehtija ja hellyydenkipeä vaimo. Tämä oli oman aikansa todellisuus.

Mutta maailma on muuttunut. Enää ei tarvita metsästäviä luolamiehiä, ja naiset ovat siirtyneet kodin ulkopuolelle töihin – vanhat sukupuoliroolit ovat käyneet tarpeettomiksi. Lähdemme kaikki samalta viivalta ja olemme ylpeitä siitä! On jees, että nainen tuo perheeseen elannon ja mies hoitaa lapsia.

Mutta ei vanhoista rooleista niin vaan eroon pääse. Naiset kokevat riittämättömyyttä, kun heidän odotetaan olevan samaan aikaan sekä uraohjuksia että helliä äitihahmoja. Kun ei tiedä, mihin pitäisi revetä ja millä panoksella.

Myös miehet kamppailevat roolien ristitulessa: Miten olla yhtä aikaa sekä herkkä koti-isä että halut herättävä alfauros? Menettääkö mies munansa muskarissa? Onko koti-isyys totaalinen turn off? Nainen tietysti vastaa, että koti-isä on ihana. Mutta onko mies yhtä varma asiasta?

Tie kohti tasa-arvoisempaa Suomea ei ole ollut helppo, ja ehkä juuri sen takia aihe herättää tunteita. Asian herkkyys näkyy niissä reaktioissa, joita viime perjantaina julkaistu kolumni Parasta koti-isyydessä? - Seksi herätti. Miten joku voi kirjoittaa, että mies jäisi kotiin vain seksin takia? Miesten maine on pilattu! Ja miten joku kehtaa sanoa, että nainen tykkää seksistä vähemmän kuin mies?

Kyseinen kirjoitus herätti poikkeuksellisen voimakkaan palauteryöpyn. Onkin kiinnostavaa pohtia, miksi näin kävi. Kommenttien perusteella kirjoituksen kriittisimmät väittämät ovat: mies haluaa seksiä enemmän kuin nainen ja lastenhoito on tylsää. Jos saman tekstin olisi kirjoittanut nainen, olisiko kohu ollut samanlainen? Että peitto heiluu paremmin, kun kotityöt tehdään yhdessä.

Kirjoituksen voi lukea kovin monella tavalla: stereotypioilla leikittelevänä näytelmänä, näkemyksenä siitä, että kotitöiden jakaminen parantaa parisuhdetta ja palautteen perusteella myös seksistisenä kannanottona. Itse näin sen satiirina miehen rooliristiriidasta: lasten hoitaminen kiinnostaa, mutta miehisyyden säilymisestä on pidettävä kiinni. On esitettävä, että seksihän tässä vaan on mielessä: enhän mä muuten, mutta kun seksi.

Tavallaan kirjoituksesta närkästyminen on ymmärrettävää: saavutettuja edistysaskeleita tasa-arvon tiellä ei haluta vaarantaa. Kun ei olla aivan varmoja siitä, mitä on sanottu, ajatellaan pahinta. Koska tottahan se on, että vaikka yhteiskuntamme on kehittynyt oikeaan suuntaan, matkaa on vielä jäljellä. Puistoissa arkipäivisin pyörivä isä on vielä poikkeus, joka jää helposti äitipiirien ulkopuolelle. Muskariin eksyvä isä on jollei kummajainen, niin ainakin selvästi edistyksellinen. Edustaa jotain, mitä useimmat isät eivät.

Miesten ja naisten roolit, odotukset, oikeudet ja ristiriidat. Mielestäni tässä on aihe, joka voisi johtaa hedelmällisempiin keskusteluihin.

Kommentit