Hyppää pääsisältöön

Omalääkäri vastaa

Risto Laitila testaa Mikko Penttilän muistia.
Muistaako Mikko Penttilä näkemänsä kuvat paremmin silmät kiinni? Risto Laitila testaa Mikko Penttilän muistia. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Marevan ja vaihdevuodet

”Olen yli 50-vuotias nainen ja olen vuonna 2008 sairastanut syvän laskimotukoksen, joka hoidettiin liuotushoidolla, puolen vuoden Marevan-hoidolla ja reisisukan tuella. Toisen syvän laskimotukoksen sain tasan vuoden kuluttua edellisestä, jota alettiin hoitaa suoraan Marevanilla, 2 X 5mg päivässä. Nyt kärsin vaihdevuosista, eikä mitään hoitoa suositella. Helpotusta ei tunnu saavan mistään, kun mitään luontaistuotteitakaan ei suositella. Mikä avuksi?”

Kuumat aallot ovat yleisin vaihdevuosioire. Jonkinasteisina niitä kokee jopa 75 prosenttia naisista, mutta vain osa tarvitsee niihin hoitoa. Oireilu kestää tavallisimmin 1–5 vuotta. Tehokkain hoito elämänlaatua haittaaviin kuumiin aaltoihin on estrogeeni. Tässä tilanteessa estrogeenihoitoa pyritään kuitenkin välttämään sen verisuonitukoksia aiheuttavan pienen lisäriskin vuoksi. Jos oireet ovat hankalat, voidaan niiden lievittämiseksi kokeilla paremmin mielialalääkkeinä tunnettuja SSRI- ja SNRI-lääkkeitä, joiden on todettu helpottavan hikoiluoireita osalla potilaista. Säännöllisen liikunnan ja hyvän ruokavalion on niin ikään osoitettu helpottavan vaihdevuosioireita.

Tekonivel murtumaherkkä?

”Olen iäkäs naisihminen ja minulle on vaihdettu molempiin lonkkiin tekonivel. Haluaisin tietää, kuinka kestäviä ne oikeastaan ovat. Niiden hajoaminen pelottaa niin paljon, etten oikein uskalla lähteä lainkaan liikkeelle.”

Kyllä proteesit kestäviä ovat. Suurin huolenaihe tässä on nyt se pelon aiheuttama liikkumattomuus. Monet vanhukset pelkäävät kaatumista, vaikka huimauksen takia, minkä kyllä ymmärtää, voihan siellä taustalla olla pelko vaikka lopullisesta liikuntakyvyn menetyksestä. Nyt tarvitaankin apua koko rintamalta, että liikkeellelähtö tapahtuu. Omaiset, fysioterapeutit, kodinhoitajat ja muut tarvitaan nyt tukemaan, jotta tällaisen pelon takia kysyjämme ei jää paikoilleen. Sen takiahan se keinonivel on laitettu, jotta kipu hellittää ja potilas pääsee taas liikkeelle.

Kystinen fibroosi

”Sairastan kystista fibroosia. Se on perinnöllinen sairaus, ja se todetaan monesti jo alle kouluikäisenä. Minulla se huomattiin kuitenkin vasta aikuisiällä, aina vain todettiin keuhkoputkentulehdus ja annettiin antibiootteja. Milloin pitäisi alkaa tarkemmin tutkia keuhkoja sen varalta, että taustalla olisikin jotain muuta kuin vain vaikka keuhkoputkentulehdus?”

Kystinen fibroosi on perinnöllinen aineenvaihduntasairaus, jossa kloridi-ioni ei pääse kostuttamaan limakalvoja, ja ne kuivuvat. Se johtaa muun muassa juuri hengitystietulehduksiin ja esimerkiksi hedelmättömyyteen, haiman toimintahäiriöön ja vastasyntyneen suolitukoksiin. Kun oireet ovat vaikka keuhkoputkitulehduksia, on tosiaan haasteellista tunnistaa, että nyt voikin olla jokin harvinaisempi sairaus kyseessä – hengitystieoireet kun ovat niin tavallisia miltei kenellä tahansa. Liitännäisoireet voivat johtaa jäljille, samoin kuin se, että tulehdukset ovat toistuvia, huonosti hoituvia ja vakava-asteisia.

Lääkärin kokemus on myös avainasemassa. Kystinen fibroosi on tavalliselle lääkärille harvinainen tautitapaus ja kun kyse on perinnöllisestä viasta, jossa geenivirheitä on liki 2000 erilaista ja oirekuvat vastaavasti vaihtelevat, on ymmärrettävää, että diagnoosi viivästyy. Potilaan kannalta tämä on tietenkin varsin ikävää.

Silmät kiinni muistaa paremmin?

”Onko tosiaan totta, että silmät kiinni muistaa paremmin jotakin, jonka on aiemmin nähnyt? Muistan tällaista jostain lukeneeni, liekö ollut humpuukia koko juttu?”

Tätä mielenkiintoista ilmiötä päätimme kokeilla lyhyellä testillä. Koehenkilölle näytettiin kymmenen kuvan sarja, jota hän sai koettaa painaa mieleensä kymmenen sekunnin ajan. Viiden sekunnin odottelun jälkeen hänen piti luetella mahdollisimman monta näkemäänsä kuvaa koko ajan silmät auki. Tämä jälkeen koe toistettiin uusilla kuvilla. Tällä kertaa muistelu tehtiin silmät kiinni. Silmät auki koehenkilömme muisti kymmenestä kuvasta neljä. Silmät kiinni määrä kohosi kuuteen. Näin pikaisen testin perusteella siis näyttää siltä, että jotain perää tuossa ilmiössä saattaa tosiaan olla ainakin työmuistin osalta. Tätähän voi kokeilla vaikka kaupassa kun koettaa muistella ostoslistaa.

Lisää ohjelmasta

Erik Siekkinen
Erik Siekkinen Kuva: Yle, Akuutti erik siekkinen
Tupakka naisen kädessä.
Tupakka naisen kädessä. Kuva: Yle, Akuutti tupakka
Nainen ja mies halaavat.
Nainen ja mies halaavat. Kuva: Yle, Akuutti halaus
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä