Hyppää pääsisältöön

Oulun Pyrintö juhli maineikasta taivaltaan vuonna 1954

Oulun Pyrintö juhli komeasti 50-vuotistaivaltaan kesällä 1954. Seura järjesti viikon kestäneiden juhlallisuuksien sarjan ja esitteli laajassa urheilunäyttelyssä toimintansa vaiheita.

Oulun Pyrintö perustettiin vuonna 1904 Oulun kauppa-apulaisten urheiluseuraksi. Pyrinnön lajit ovat vuosien saatossa vaihdelleet, mutta vankimmin mukana ovat olleet paini, painonnosto, voimistelu ja yleisurheilu.

Seuran riveistä on noussut monia tunnettua urheilijoita.

Yrjö Saarela toi seuralle mainetta ja kunniaa painimalla olympiakultaa. Tosin hän liittyi Pyrintöön vasta voittojensa jälkeen.

Ville Pörhölä voitti olympiakultaa kuulantyönnössä vuonna 1920 ja hopeaa moukarinheitossa vuonna 1932. Juoksija Niilo Hartikka piti hallussaan 1500 metrin Suomen ennätystä peräti kymmenen vuotta.

Vuonna 1954 Pyrintö oli Pohjois-Suomen suurin urheiluseura. Sillä oli oma toimitalo ja talouskin vankalla pohjalla, oheisessa filmissä kerrotaan.

Oulun Pyrinnön vuosijuhlassa nähtiin ”kavalkadi kautta aikojen” ja esiteltiin monien näytösten kautta seuran kilpaurheilu- ja harrastustoimintaa.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto