Hyppää pääsisältöön

Oulun Pyrintö juhli maineikasta taivaltaan vuonna 1954

Oulun Pyrintö juhli komeasti 50-vuotistaivaltaan kesällä 1954. Seura järjesti viikon kestäneiden juhlallisuuksien sarjan ja esitteli laajassa urheilunäyttelyssä toimintansa vaiheita.

Oulun Pyrintö perustettiin vuonna 1904 Oulun kauppa-apulaisten urheiluseuraksi. Pyrinnön lajit ovat vuosien saatossa vaihdelleet, mutta vankimmin mukana ovat olleet paini, painonnosto, voimistelu ja yleisurheilu.

Seuran riveistä on noussut monia tunnettua urheilijoita.

Yrjö Saarela toi seuralle mainetta ja kunniaa painimalla olympiakultaa. Tosin hän liittyi Pyrintöön vasta voittojensa jälkeen.

Ville Pörhölä voitti olympiakultaa kuulantyönnössä vuonna 1920 ja hopeaa moukarinheitossa vuonna 1932. Juoksija Niilo Hartikka piti hallussaan 1500 metrin Suomen ennätystä peräti kymmenen vuotta.

Vuonna 1954 Pyrintö oli Pohjois-Suomen suurin urheiluseura. Sillä oli oma toimitalo ja talouskin vankalla pohjalla, oheisessa filmissä kerrotaan.

Oulun Pyrinnön vuosijuhlassa nähtiin ”kavalkadi kautta aikojen” ja esiteltiin monien näytösten kautta seuran kilpaurheilu- ja harrastustoimintaa.