Hyppää pääsisältöön

Pelirahojen perässä Maltalle: käsikirjoitus

Miikka Kaihovaara, vedonlyönnin harrastaja:
”Joillain on tämä käsitys, että vedonlyönnillä olisi helppo tehdä nopeasti rahaa. Se on mun mielestä semmoinen yksi ongelma.”

Nurmijärveläinen Miikka Kaihovaara valmistautuu kevään ylioppilaskirjoituksiin, mutta ehtii silti seuraamaan urheilua. Lisäjännitystä peleihin tuo vedonlyönti.

”Oltiin kaverin kanssa kattoon jääkiekko-ottelua ja sit hänellä oli iso pitkävetovoitto lähellä, niin sit se alkoi kiinnostaa muakin se vedonlyönti.”

Jorma Vuoksenmaa on Suomen tunnetuimpia vedonlyönnin ammattilaisia. Hän aloitti vedonlyönnin yli 30 vuotta ennen Miikka Kaihovaaraa.

Jorma Vuoksenmaa, vedonlyönnin ammattilainen:
”Vedonlyönti oli siihen aikaan todella hankalaa, kun se tehtiin puhelimitse tai pelishopissa Lontoossa tai postitse niin kuin meille tehtiin Lontooseen Suomesta.”

”Internetin myötä ensinnäkin pelinjärjestäjien määrä kasvoi räjähdysmäisesti. Samoin sitten pelikohteena olevien tapahtumien määrä.”

Suomen ovet pysyivät kiinni kansainvälisiltä rahapeliyhtiöiltä, kun valtion pelimonopoli läpäisi EU-komission syynin kaksi vuotta sitten. MOT selvittää tässä ohjelmassa, millaisin uusin keinoin ulkomaiset yritykset suomalaisten pelirahoja kalastavat ja mihin rahat virtaavat.

PELIRAHOJEN PERÄSSÄ MALTALLE

Rahapelaajille Suomen tilanne on ihanteellinen. Vaikka ulkomaiset peliyhtiöt eivät saa tarjota ja markkinoida pelejään Suomessa, niiden pelaaminen on täällä sallittu. Ja kaikki on tarjolla netissä.

MOT: ”Montako pelitiliä sinulla on?”

Miikka Kaihovaara: ”On niitä toistakymmentä.”

”Mulla on tässä tämmöinen kerroinvertailusivusto, niin täältä näkee tuota kertoimia eri peliyhtiöiltä, missä on parhaat kertoimet.”

Rahapelaaminen on siirtynyt Suomessa nettiin nopeimmin Euroopassa. Veikkauksen peleistä pelataan jo 40 prosenttia netissä. Ulkomaiset peliyhtiöt haukkasivat Veikkauksen mukaan 130 miljoonan euron tuoton suomalaisten nettipelaamisesta viime vuonna. Se on noin neljäsosa koko netin rahapelipotista Suomessa. Koko rahapelituotosta ulkomaille valuu vajaat 10 prosenttia. Sisäministeriön kansliapäällikön mielestä vuoto ei vielä horjuta monopolia.

Päivi Nerg, kansliapäällikkö, sisäministeriö:
”Mutta jos se kasvaa tästä nimenomaan se ulkomaisten peliyhtiöitten pelaaminen täällä, niin se alkaa horjuttamaan.”

Hallitus on linjannut, että pelimonopolia vahvistetaan. Se voi johtaa rahapelitoimijoiden, Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen ja Fintoton yhdistämiseen.

Päivi Nerg, kansliapäällikkö, sisäministeriö:
”Ett meill on yksi toimija, joka pystyy tuottamaan tehokkaammin ne, ja sitä kautta hoitamaan sen, että kilpailee tämän ulkolaisen toimijan pelitarjonnan kanssa.”

Samalla ulkomaisten peliyhtiöiden Suomeen suunnattu nettimarkkinointi yritetään saada aisoihin.

Päivi Nerg: ”Meidän täytyy pystyä näyttämään, että meidän toimintamalli toimii myöskin tässä digitaalisessa maailmassa.”

Aki Pyysing, pokerinpelaaja:
”Elävä tilanne on kuitenkin se, että tuota internetiä ei voi tukkia ja nää yritykset toimii sijaintimaansa lakien mukaan.”

Suomi on rahapelaamisen ja myös peliongelmien kärkimaita Euroopassa. EU-oikeuden mukaan valtion rahapelimonopoli voidaan sallia pelihaittojen ja -rikollisuuden estämiseksi. Valtiolle kerättävä raha ei oikeuta monopolia, se voi olla vain ”suotuisa sivuseuraus”.

Rahapelimonopoli tuottaa valtion laariin yli miljardin vuodessa.

Rahapelien markkinointi on Suomessa kielletty muilta kuin monopolitoimijoilta.
Jouni Laiho, arpajaishallintopäällikkö, Poliisihallitus:
”Kun tää perinteinen media on ikään kuin suljettu, niin silloin sitä markkinointia on ollut pakko ryhtyä harjoittamaan siellä netin syövereissä, ja kyllä se hyvin yleistä on.”

Poliisihallitus on listannut kuutisenkymmentä ulkomaisten rahapeliyhtiöiden suomenkielistä sivua. Lainvalvoja katsoo, että suomalaisille suomenkielellä suunnattu markkinointi on laitonta, vaikka sen tekee ulkomainen yritys Suomen ulkopuolelta, maassa jonka lain mukaan toiminta on laillista.

Jouni Laiho, arpajaishallintopäällikkö, Poliisihallitus:
”Ei se tulkinnanvarainen ole. Kyllä sen laittoman markkinoinnin tunnistaminen on hyvin yksinkertaista. Ongelmallista on se, että suomalaisella viranomaisella ei ole toimivaltaa Suomen rajojen ulkopuolella.”

Viime syksynä KHL-joukkue Jokereiden vieraspelipaitoihin ilmestyi ruotsalaiseen rahapeliyhtiöön Betssoniin kuuluvan Nordicbetin mainoksia. Tällä kertaa poliisihallitus ei käynyt kiinni peliyhtiöön, vaan lätkäisi helmikuun alussa markkinointikiellon Jokereille ja sen tehosteeksi 100 000 euron uhkasakon.

Jouni Laiho, arpajaishallintopäällikkö, Poliisihallitus:
”Ne mainoslogot oli muuta kuin kyrillisillä kirjaimilla. Jos ne olisi tarkoitettu, niin kuin meille ilmoitettiin, Venäjän markkinoille, olis nyt sitten olettanut, että ne ovat kyrillisillä kirjaimilla eikä näillä meikäläisillä kirjaimilla.”

Jukka Kohonen, toimitusjohtaja, Jokerit:
”Se on viranomaisen tulkinta. Mutta meidän käsityksemme mukaan se Nordicbetin tapauksessa ei pidä paikkaansa, vaan heillä on selkeästi isompi markkina. Me pelataan kansainvälistä sarjaa Euroopassa, Venäjän lisäksi monessa muussakin maassa.”

Jokerit on noudattanut markkinointikieltoa eikä ole valittanut siitä.

Jokereiden tapauksen yhteydessä poliisihallitus asetti markkinointikiellon ja 10 000 euron uhkasakon myös urheilusivustolle Faneille.com. Päätöksen mukaan sivustolla on markkinoitu Betssonin ja siihen kuuluvien Nordicbetin ja Betsafen rahapelisivustoja suomalaisille kuluttajille.

Jukka Kohonen, toimitusjohtaja, Jokerit:
”Mun ymmärtääkseni Nordicbetillä ja Faneille.comilla on yhteistyötä, mutta Faneille.comilla ja Jokereilla voi olla silti yhteistyötä.”

Faneille.com kertoi poliisihallitukselle, että se on irlantilaisen yhtiön omistama ja hallinnoima sivusto, ja yritys toimii Irlannin lakien mukaisesti.

Irlannin kaupparekisterin mukaan Faneille.comin omistavan Low Hanging Fruit Ltd -yhtiön omistajia ovat Betssonin konsultit Juha Kvist, Antti Kippola ja Pasi Karppinen. Kvist kertoi MOT:lle, että he eivät ole enää yhtiön omistajia. Yhtiön omistajaksi on merkitty myös Faneille.comin päätoimittajaksi nimetty Markus Sandelin.

Vedonlyöntiyhtiöitä markkinoivia suomenkielisiä urheilusivustoja on netissä runsaasti.

Jouni Laiho, arpajaishallintopäällikkö, Poliisihallitus:
”Varmaan ehkä alun toistakymmentä asiaa akuutisti nyt, ja niitä tulee koko ajan lisää.”

Tällaiset urheilusaitit ovat usein niin sanottuja affiliaaatti- eli kumppanuusmarkkinointisivustoja, joille rahapeliyhtiöt maksavat asiakkaiden hankkimisesta.

Vedonlyöntiyhtiöt palkitsevat affiliaatteja näiden välittämien asiakkaiden vedonlyöntiyhtiölle tulevasta tulosta. Affiliaatti saa siitä jopa 30-40 prosentin osuuden. Affitulo alkaa juosta, kun uusi asiakas häviää vetojaan ja vedonlyöntiyhtiö saa tästä tuloa.

MOT sai käsiinsä Veikkaussivut-nimisen vedonlyöntiyhtiöiden affisivuston liiketoimintasuunnitelman. Se on tehty opinnäytetyönä suomalaisessa ammattikorkeakoulussa vuonna 2011. Tekijänä on suomalainen yrittäjä, jonka perustama affiyritys on rekisteröity Viroon.

Yrittäjän tavoitteena on saavuttaa Veikkaussivujen avulla tietty tulotaso pienellä työpanoksella, joka mahdollistaa vapaan elämäntavan. (lainaus liiketoimintasuunnitelmasta)

Parhaita asiakkaita ovat henkilöt, jotka aktiivisesti seuraavat urheilua ja lyövät vetoa otteluihin lähinnä tunnepohjalta. Tämänkaltaiset asiakkaat tuovat tuottoja parhaiten, koska he pelaavat vedonlyöntiä tappiollisesti pitkällä aikavälillä. (lainaus liiketoimintasuunnitelmasta)

MOT tutustui kyseisen yrityksen Viron kaupparekisteristä löytyvään tilinpäätökseen vuodelta 2013. Yritys on ollut varsin tuottoisa. Myyntituloa kertyi yli 420 000 euroa ja liikevoittoa lähes 340 000 euroa. Suurin osa myyntitulosta kertyi Maltalta, jossa on paljon kansainvälisiä peliyhtiöitä. Tuotot lienevät usealta affisivulta.

Miikka Kaihovaara, vedonlyönnin harrastaja:
”Katsotaas mitä pelejä tänään on. Täällä on nyt semmoisia, mistä mä en tiedä yhtään mitään. Ehkä NHL:ää. Jos mä saisin jotain vihjeitä jostain, niin voisin lyödä sinne.

MOT:
”Mistä sitten katsot näitä pelivinkkejä?”

Miikka Kaihovaara:
”Esimerkiksi sosiaalisesta mediasta. Mä seuraan niin kuin tämmöisiä hyviä pelaajia, mistä mä tiedän, että he osaa pelata.”

Sosiaalinen media on tuonut vedonlyöntiin uuden ulottuvuuden. Twitterin lyhyt viesti sopii erityisen hyvin tuoreiden tietojen välittämiseen ja kiihkeätempoisten urheilutapahtumien kommentointiin.

Jorma Vuoksenmaa, vedonlyönnin ammattilainen:
”Kaikki informaatio menee erittäin nopeasti, voimakkaasti ja väkivaltaisesti markkinoille.”

Jorma Vuoksenmaa myy vetovihjeitä perustamansa yrityksensä kautta. Matematiikkaa opiskellut mies korostaa kassanhallinnan ja kovan numerotyön merkitystä. Tätä linjaa on haastanut muun muassa paljon seurattu ja isosti vetoa lyövä Aleksi Valavuori. Valavuori on aiemmin myynyt pelivihjeitä perustamansa Veikkaajat.com -sivuston kautta.

MOT:
”Pitääkö olla sosiaalisen median kingi, että nykyään pärjää tässä bisneksessä?”

Jorma Vuoksenmaa:
”Ainakin se auttaa, jos bisneksessä pärjääminen mitataan myynnillä tai asiakashankinnalla, niin se saattaa olla jopa tärkeämpää kuin laatu.”

Miikka Kaihovaara: ”On siellä sit tämmöisiä julkisuuden henkilöitä, joita seurataan tosi paljon.”
”Kyllä nuoret lyö aika paljon niidenkin perusteella.”

Vedonlyöntiyhtiöt ovat värvännet sosiaalisen median suosikkeja talleihinsa myös Suomessa. Vedonlyöjiä ei ole närästänyt markkinointi, vaan siihen liittyvä pelivihjeiden jakaminen ja myyminen.

Miikka Kaihovaara, vedonlyönnin harrastaja:
”Mä oon kuullut, että jotkut affit saisivat tuloa näitten tuomiensa asiakkaiden häviöistä. Jos se yhdistyy pelivihjeiden antamiseen, niin mun mielestä se on aika häikäilemätöntä.”

Jorma Vuoksenmaa, vedonlyönnin ammattilainen:
”On ymmärrettävää, että mitä vakavammin lyöviä vedonlyöjiä on, niin sitä enemmän paheksutaan sitä, että sä neuvot jotakuta pelaamaan jotakin ja hyödyt siitä, jos se joku häviää sillä sun neuvolla.”

Vedonlyöntiyhtiöitä ovat markkinoineet tunnetuista vedonlyöjistä muun muassa monitoiminen urheilumies Aleksi Valavuori, radiojuontaja Jaajo Linnonmaa ja jääkiekkoekspertti Esko Seppänen. Heillä jokaisella on sosiaalisessa mediassa kymmeniätuhansia seuraajia. Heillä on myös sivupersoonia, kuten Valavuorella Godfather, Linnonmaalla Ultimaattinen Gämblääjä ja Seppäsellä Urheilujätkä.

Valavuori on kertonut tehneensä 15 vuotta tappiota vedonlyönnissä, mutta päässeensä viime vuosina voitolle. Linnonmaa on kertonut suurista vedonlyöntivoitoistaan. Valavuori on myös kertonut lyövänsä vetoa jopa miljoonalla eurolla vuodessa.

Miehet ovat pitäneet sosiaalisessa mediassa ja blogeissa linkkejä ja mainosbannereita, jotka vievät vedonlyöntiyhtiöiden sivuille. He ovat houkutelleet asiakkaita muun muuasa kilpailujen ja kampanjoiden avulla.

Kaikki ovat myös jakaneet jatkuvasti omia vetovihjeitään sosiaalisessa mediassa. Eräs vedonlyönnin ammattilainen teki MOT:n toimeksiannosta Valavuoren, Linnonmaan ja Seppäsen pelivihjeiden seurannan.
Siihen kertyi kultakin noin 200 pelivihjettä marras-helmikuun ajalta.

Seuranta antaa suuntaa-antavan arvion pelivihjeiden laadusta. Kaikkien pelivihjeet jäivät tappiolle. Seppäsen palautusprosentti oli noin 83 eli kun panosti sata euroa sai takaisin 83 euroa, Valavuoren palautusprosentti oli vajaat 93 ja Linnonmaan noin 94.

Kukaan kolmesta ei halunnut antaa haastattelua MOT:lle. Valavuori ja Seppänen kertoivat, etteivät anna pelivihjeitä vaan esittelevät vetovalintojaan.

Unibetin sivulla kerrotaan, että affiliaatti saa osan välittämisenä pelaajien vedonlyöntiyhtiölle tuottamasta tulosta. Unibetin johtaja kiistää, että affien palkitseminen perustuisi pelaajien tappioihin.

Peter Alling, yhteiskuntasuhdejohtaja, Unibet:
“No it's not based on what the players lose, it's paid on the deposit, we don't reward anyone on the basis of how much anyone win or lose. We see that as unethical, because taht would drive any communication the wrong way, to obtain customers and for the customers to lose.”
(Palkkiot eivät perustu pelaajien häviöihin, vaan heidän talletuksiinsa. Palkkioita ei makseta kenenkään voittojen tai tappioiden pohjalta. Se olisi epäeettistä. Se antaisi ihmisille väärän kuvan - niin kuin tarkoitus olisi, että asiakkaat häviävät.)

Betssonin sivuilla asia ilmaistiin suorasukaisesti. Affiliaatti palkitaan välittämiensä pelaajien tappioista.

MOT kysyi sähköpostilla Betssonin toimitusjohtaja Ulrik Bengtsonille, onko siinä ongelmaa, että affiliaatit antavat pelivihjeitä samalla, kun ansaitsevat heidän tappioistaan. Bengtsson vertasi tilannetta siihen, kun pankki antaa sijoitusneuvoja asiakkailleen.

Affisopimuksissaan vedonlyöntiyhtiöt pesevät kätensä markkinointivastuusta. Vastuu kunkin maan lainsäädännön noudattamisesta siirretään affille.

Jouni Laiho, arpajaishallintopäällikö, Poliisihallitus:
”Jos se toiminta tähtää ulkomaisen operaattorin, siis ei Suomessa laillisen operaattorin, toiminnan edistämiseen niin se on laitonta, tekee sitä sitten yksityishenkilö tai juridinen henkilö.”
”Osa heistä katsoo, että he eivät ole syyllistyneet mihinkään, mutta hyvin monet heistä toteaa, että "okei, en tiennyt, että tämä on kiellettyä" ja ilmoittavat heti välittömästi lopettavansa.”

MOT:
”Onko jo tämmöisen linkin asettaminen sosiaaliseen mediaan laitonta markkinointia?”

Jouni Laiho, arpajaishallintopäällikö, Poliisihallitus:
”Kyllä… niin kuin sanoin meillä ei ole tuomioistuimesta ennakkopäätöstä. Mutta jos ajatellaan sen klikkauspisteen ottamisen asiallista merkitystä, jos ja kun se johtaa siihen, että henkilö sitä klikkaamalla siirtyy operaattorin sivustolle pelaamaan, niin kyllä siinä silloin ilmeisesti tämmönen markkinoinnillinen efekti on ollut olemassa.”

Tutkintapyyntöjä affien toiminnasta ei ole tehty.

Jouni Laiho, arpajaishallintopäällikö, Poliisihallitus:
”Se on harkinnassa. Me mietimme tapoja, joilla se olisi tarkoituksen mukaista tehdä, ja tässä suhteessa mietimme myöskin nyt sitten yhteistyökumppaneita, lähinnä muita valvovia viranomaisia, ehkä verottajaa ensimmäisenä.”

Affituloista kuuluu maksaa veroa, toisin kuin vedonlyöntivoitoista. Affitulot voidaan ohjata kuitenkin johonkin toiseen maahan perustettuun yritykseen, kuten Veikkaussivujen tapauksessa Viroon, jolloin niitä ei tarvitse ilmoittaa Suomessa. Onko mahdollista saada affitulot pelivoittoina pelitililleen?

Peter Alling, yhteiskuntasuhdejohtaja, Unibet:
“No, you can't get paid that way, it's normal proper business agreement with affiliates. All partners we colalborate with, we require them to comply with not only gambling regulations etc, we expect them also to pay the tax pay they are liable to etc.”
(Emme maksa palkkioita sillä tavoin. Kumppaneiden kanssa on tehty ihan tavanmukaiset yhteistyösopimukset. Edellytämme kaikilta yhteistyökumppaneilta, että he noudattavat pelilainsäädäntöä ja sen lisäksi maksavat kaikki asiaankuuluvat verot.)

Ulrik Bengtsson, toimitusjohtaja, Betsson:
“I wouldn't be able to answer that, it's too detailed for me to have an understanding of it at this point.”
(En osaa vastata siihen. Maksujärjestelyt ovat monimutkaisia enkä tunne menettelyä tällä hetkellä.)

Ruotsalaisen pelialan pörssiyhtiön Unibetin johtaja ei ymmärrä, miksi Suomi pyrkii säilyttämään rahapelimonopolin.

Peter Alling, yhteiskuntasuhdejohtaja, Unibet:
“From my point of view I see a development in the market where operators no longer can pick their customers, but instead customers are in a position where they are empowered and it's now a time where customers pick their operators.”
(Meidän näkökulmastamme markkinat ovat muuttuneet siten, että operaattorit eivät enää valitse asiakkaitaan. Sen sijaan asiakkailla on enemmän valtaa ja he voivat nyt valita operaattorit.)

Pörssiyhtiö ei kerro lukuja Suomen asiakasmäärästään ja tuotostaan.

Peter Alling, yhteiskuntasuhdejohtaja, Unibet:
“We haven't really entered into Finland, we're just offering services on the internet based on our Maltese licence. We don't market it in the sense of the finnish gambling regulations.”
(Emme varsinaisesti toimi Suomessa, tarjoamme palveluja internetissä maltalaisen lisenssin pohjalta. Emme markkinoi pelejä Suomen pelilainsäädännön määritelmän tarkoittamalla tavalla.)

Pelien tarjoaminen suomenkielellä ei Unibetin mukaan riko Suomen lakia.

Peter Alling, yhteiskuntasuhdejohtaja, Unibet:
“There has to be something more, we don't agree on that position that just using the Finnish language is a breach of regulations.”
(Täytyy olla muutakin. Emme ole samaa mieltä siitä, että pelkästään suomen kielen käyttäminen rikkoo sääntöjä.)

MOT:
“But if there are some campaigns in finnish, is it marketing?”
(Ovatko suomenkieliset mainoskampanjat markkinointia?)

Peter Alling, yhteiskuntasuhdejohtaja, Unibet:
“Yes…if it's obviously a commercial campaigning in Finland it would be marketing, but we are very... to us it's very important to comply also with regulations in countries where we don't carry a licence, so the offer we make to finnish spekaing people, is in accordance with the European law, the Maltese law and licence and the requirements from the Maltese licencing body.”
(Kyllä, jos kyse on selkeästi mainostamisesta Suomessa, se on markkinointia. Mutta meille on tärkeää noudattaa lainsäädäntöä maissa, joissa meillä ei ole lisenssiä. Suomenkieliset tarjoukset noudattavat eurooppalaista lakia, maltalaista lakia ja lisenssiä ja maltalaisen lisenssin myöntäjän vaatimuksia.)

Rahapelialalla kaikki tiet vievät Maltalle.

Välimeren saarivaltio Malta on EU:n pienin valtio, mutta rahapelien jättiläinen. Saarella pitää majaansa lähes 300 kansainvälistä peliyhtiötä. Peliyritykset eivät ole tulleet Maltalle saaren 400 000 asukkaan vuoksi, vaan Maltan myöntämien pelilisenssien vuoksi. Niillä voi Maltan lain mukaan tarjota pelejä – vedonlyöntiä, pokeria, kasinopelejä - netissä muihin maihin.

Robert Reinikainen, kasinonjohtaja, Luckydino:
”Me toimitaan täällä Maltan lakien mukaisesti, oli se pelaaja vastapuolella missä tahansa. Totta kai rajoituksia on täälläkin. Kaikki lisenssimarkkinat on, jos ei ole kohdemaan lisenssiä ja kohdemaa lisenssioitu, niin silloin siellä ei saa toimia.”

”Me voidaan pitää pelit auki ja voidaan pitää suomen kielellä pelit auki ja suomenkielistä asiakaspalvelua, mutta me ei voida markkinoida suomalaisille pelaajille tätä palvelua.”

Reinikaisen mukaan suomenkielistä markkinoita voi olla kuitenkin com-päätteisellä nettisivulla.

”Mä voin laittaa esimerkiksi Maltan uutissivuille suomenkielisen mainoksen, jos mä oletan, että maltalaisella uutissivulla käy tarpeeksi paljon suomalaisia. Fi-päätteisiä domaineja ei saa käyttää.”

Robert Reinikainen on kasinonjohtaja perustamassaan yrityksessä. Maltan peliyrityksissä on satoja suomalaisia töissä. Harva suomalainen on kuitenkaan perustanut oman peliyrityksen. Maltan pelialaa hallitsevat ruotsalaiset.

"Sanoisin, että ehkä 90 prosenttia on ruotsalaisten omistuksessa ainakin osittain.”

Lähdemme tapaamaan ruotsalaisia. Pörssiyhtiö Betssonin uusi toimisto sijaitsee arvokkaan rantabulevardin varrella. Betssonin tuhannesta työntekijästä 700 työskentelee Maltalla.

Ulrik Bengtsson, toimitusjohtaja, Betsson:
“This is our biggest office, this is the headquarters, we have a majority of our people here.”
(Maltalla on suurin toimistomme. Tämä on päätoimipiste ja suurin osa työntekijöistä on täällä.)

“It continues to prosper and grow, it's actually, the share at the Stockholm stock exchange that has delivered the best return to shareholders overall in the last 15 years.”
(Liiketoimintamme menestyy ja kasvaa. Osakkeenomistajat ovat saaneet meidän osakkeistamme Tukholman pörssin parhaan tuoton viimeisten 15 vuoden aikana.)

Betssonin toimitusjohtaja ei usko Suomen monopolin kestävän.

“Over time the EU is supposed to be one market, and the Internet is by default international. To protect a state monopoly purely for financial reasons is highly doubtful.”
(Ajan myötä EU:sta on tarkoitus tulla yksi markkina-alue ja internet on lähtökohtaisesti kansainvälinen. Valtion monopolin suojeleminen vain rahallisista syistä on kyseenalaista.)

Mikä on Betssonin käsitys: Saako Maltan lisenssillä markkinoida pelejä Suomen kielellä?

Ulrik Bengtsson, toimitusjohtaja, Betsson:
“All I can say is we use international channels to market our products in the European Union, and whether that's in one language or another or whether it breaks the law, that's up with Finnish authorities to have their opinion on that, but we obviously think that if you find our services on the internet, and we're licenced in the territory of Malta which is in the EU, then that is completely okay.”
(Käytämme kansainvälisiä kanavia tuotteidemme markkinointiin EU:ssa. Tapahtuuko se yhdellä tai toisella kielellä tai rikkooko se lakia, Suomen viranomaisilla on siitä näkemyksensä. Jos asiakas löytää palvelumme internetistä ja meillä on lisenssi Maltalla, joka kuuluu EU:hun, se on täysin hyväksyttävää.)

“I'm not aware of any marketing in Finland. I know we market our products outside of Finland, and obviously then we don't break any laws.”
(En ole tietoinen markkinoinnista Suomessa. Tiedän, että markkinoimme tuotteitamme Suomen ulkopuolella ja se on laissa sallittua.)

Peliyhtiöillä on pelilisenssin lisäksi muitakin syitä pysyä Maltalla, kuten suopea verotus. Yhtiöt maksavat vedonlyöntituotoista puolen prosentin veroa. Yritysvero on Maltalla lähtöjään 35 prosenttia mutta palautusten jälkeen voi päästä 5 prosenttiin. Hyväpalkkaisia ulkomaisia ammattilaisia houkutellaan 15 prosentin tuloverolla. Onko Malta veroparatiisi?

Ulrik Bengtsson, toimitusjohtaja, Betsson:
“Depends on who you ask and what reference point you have. I think what you've got to remember is that Malta is a very, very small country, it's 400.000 people. There is not a lot of sources for big incomes and Malta has also a cost structure that is adapted to the size of this country, and for them to get the gaming industry here is a lot of money, we pay in absolute numbers a lot of taxes here in Malta and that's important for the country.”
(Riippuu siitä, keneltä kysyy ja mihin verrataan. Täytyy muistaa, että Malta on hyvin pieni, 400 000 asukkaan maa. Täällä ei ole paljon tulonlähteitä. Maltan kulurakenne on suhteutettu maan kokoon. Peliteollisuus tuottaa Maltalle paljon rahaa, maksamme paljon veroja ja se on maalle tärkeää.)

Jospeh Cuschieri, hallituksen puheenjohtaja, Malta Gaming Authority:
“I know that some countries picture Malta as a tax haven but Malta is not a tax haven. Our tax regime is very similar to other jurisdictions like Luxembourg and Ireland and other jurisdictions.”
(Tiedän, että jotkut maat näkevät Maltan veroparatiisina, mutta ei se ole. Verotusjärjestelmämme on samanlainen kuin muissa maissa, kuten Luxemburgissa, Irlannissa tai muualla.)

“But then there is fiscal mechanism whereby the shareholder can benefit from a lower tax rate. And that has been obviously one of the critical success factors. But not only, because I do not believe that companies come here just for taxes. They come here because it's a good place to do business.”
(Maltan verotuksessa osakkeenomistajilla on pienempi veroprosentti. Se on ollut yksi tärkeimmistä menestyksemme syistä. Mutta ei ainoa, koska en usko että yritykset tulevat tänne vain verotuksen takia. Ne tulevat, koska Malta on hyvä paikka yritystoiminnalle.)

Pelilisenssejä myöntävä Maltan peliviranomainen hallitsee maan toiseksi tärkeintä talouden alaa, turismin jälkeen. Peliala tuottaa jo yli 10 prosenttia Maltan kansantuotteesta. Malta on niitä harvoja EU-maita joiden talous on viime vuosina kasvanut vahvasti, viime vuonna yli 3 prosenttia. Uusien peliyritysten määrä kasvoi lähes 20 prosenttia eikä vauhti näytä hidastuvan.

Jospeh Cuschieri, hallituksen puheenjohtaja, Malta Gaming Authority:
“It's growing pretty well. Last year we had significant growth and this year we are experiencing a similar trajectory.”
(Pelisektori kasvaa aika hyvin. Viime vuonna oli merkittävää kasvua ja tälle vuodelle on samanlaiset odotukset.)

Alalla työskentelee noin 8000 henkeä, joista kaksi kolmannesta ulkomaalaisia. Malta keksi pelisamponsa noin 10 vuotta sitten.

Jospeh Cuschieri, hallituksen puheenjohtaja, Malta Gaming Authority:
“In fact Malta was the first country to actually start regulating online gaming. Because essentially we believe that government should not be involved in the economic sector, in terms of being an operator. So gaming in Malta is a fully liberalised sector. Both the land-based and those of the online.”
(Malta oli itse asiassa ensimmäinen maa, joka aloitti nettipelaamisen säätelyn. Meidän mielestämme valtion ei pitäisi toimia pelioperaattorina. Peliala on Maltalla täysin vapaa, sekä maissa että netissä tapahtuva pelaaminen.)

“In EU there are different ideas about gaming and most governments take a precautionary stance.
But we believe that there isn't evidence to suggest that if you liberalise markets the consumer is not protected. We believe that if you liberalise markets, you need to regulate well, you need regulate effectively and like that you can introduce consumer protection measures.”

(EU:ssa on erilaisia näkemyksiä pelaamisesta ja useimmat maat ovat omaksuneet varovaisen asenteen. Meidän mielestämme ei ole todisteita siitä, että jos markkinat vapautetaan, kuluttajalla ei ole suojaa. Vapaita markkinoita täytyy säädellä hyvin ja tehokkaasti ja sitä kautta voi luoda kuluttajansuojaa.)