Hyppää pääsisältöön

Raha vai peliongelmat?

Rahamonopoligrafiikan nostokuva
Rahamonopoligrafiikan nostokuva Kuva: Yle, MOT fintoto

Suomen ovet pysyivät kiinni kansainvälisiltä rahapeliyhtiöiltä, kun valtion pelimonopoli viimeksi läpäisi EU-komission syynin 2013. Suomi sai pitää monopolinsa pelihaittojen ja -rikollisuuden estämiseksi.

Valtiolle kerättävä raha ei EU-oikeuden mukaan oikeuta monopolia, se voi olla vain ”suotuisa sivuseuraus”. Monopolin vastustajat pitävät Suomen pelimonopolin todellisena syynä kuitenkin rahaa.

”Monopolin rahat ohjautuvat budjetin ulkopuolelle poliittisesti ohjattujen järjestöjen käyttöön”, tunnettu pokerinpelaaja Aki Pyysing sanoo MOT:lle.

Harvasta asiasta on eduskunnassa laidasta laitaan yhtä suurta yksimielisyyttä kuin rahapelimonopolista. Se tuottaa valtion laariin yli miljardin vuodessa yhteiseen hyvään jaettavaksi.

Pyysingin mielestä Suomen rahapelimonopoli on korruptoitunut järjestelmä, jossa poliitikot jakavat rahaa ristiin omille etupiireilleen.

”Tämä on tyypillistä suomalaista korruptiota eli kun sinä annat minulle rahaa, niin minä annan sitten sinulle rahaa. Sinä poistut huoneesta, niin minä päätän sinun asioistasi ja sitten päinvastoin”, hän kuvaa.

Hallitus on linjannut, että Suomen rahapelimonopolia vahvistetaan. Sisäministeriössä on selvitetty, miten se tehdään.

”Kyllä edelleenkin, kun ajatellaan tätä oikeutuksen perustaa, se on kuluttajan suojelu, ettei tehtäisi rahanpesua, rahapetoksia ja rahapelihaitat säilyisivät pienempänä”, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo.

Ehkäiseekö monopoli
peliongelmia?

Suomi on rahapelaamisen ja myös peliongelmien kärkimaita Euroopassa. Suomessa on arvioitu olevan peliongelmaisia yli 100 000. Paljon peliongelmia ovat aiheuttaneet muun muassa RAY:n kolikkopeliautomaatit.

”Suomi on todella maa, jossa jostain syystä tykätään pelata. Täällä on myöskin siitä johtuen ongelmapelaamista enemmän”, kansliapäällkkö Päivi Nerg sanoo.

Suomi onnistui vakuuttamaan EU-komission kaksi vuotta sitten siitä, että rahapelimonopolilla voidaan hillitä peliongelmia ja -rikollisuutta.

Suomi onnistui vakuuttamaan EU-komission kaksi vuotta sitten siitä, että rahapelimonopolilla voidaan hillitä peliongelmia ja -rikollisuutta.

”Siinä oli muutama merkittävä näyttö siitä, että toiminta on ollut pelihaittojen kannalta hyvää. Vuonna 2007 ongelmapelaajia oli Suomessa noin prosentin enemmän kuin 2011. Samoin ongelmapelaajien nettorahan käyttö oli pienentynyt huikeasti vuonna 2011 verrattuna vuoteen 2007”, Nerg kertoo.

”On tehty oikeansuuntaisia toimenpiteitä eli nostettu ikärajaa 18 vuoteen ja näin pois päin, mutta perusasetelma, että se ei pohjaudu peliongelman rajoittamiseen vaan rahan keräämiseen, ei ole muuttunut mihinkään”, Aki Pyysing sanoo.

Sisäministeriöllä ei ole esittää tutkimustietoa monopolin paremmuudesta peliongelmien hillitsijänä lisenssijärjestelmään verrattuna.

”Tiedämme, että monopolijärjestelmässä meillä on selvät ohjauskeinot, meillä on vaatimukset näihin suomalaisiin monopoliyhtiöihin ja me voimme ne asettaa. Niitä on toteutettu ja on selvää näyttöä, että tilanne on mennyt parempaan suuntaan”, kansliapäällikkö Nerg sanoo.

Rahapelaamisen ammattilaiset arvioivat, että monopolijärjestelmä ei ehkäise peliongelmia sen paremmin kuin avoimet pelimarkkinatkaan.

”Pelien haittoja pystytään hillitsemään ihan yhtä hyvin pelien monopolifirmassa kuin vapaassa toiminnassa”, Jorma Vuoksenmaa sanoo.

”Ehkä ulkomaiset peliyhtiöt eivät ehkäise peliongelmia sen enempää kun tämä kotimainenkaan rahamonopoli. Pelien tarjoajat eivät sinänsä ehkäise peliongelmia. Se on skitsofreeninen ajatuskin, että pelin tarjoajan pitäisi ehkäistä peliongelmia. Viranomaisten pitää ehkäistä peliongelmia ja valvoa pelin tarjoajia”, Aki Pyysing sanoo.

Lisää rahaa
urheilulle?

Monopolin vastustajat sanovat, että rahamonopolin purkaminen toisi lisää rahaa Suomen urheilulle peliyhtiöiden maksamina sponsorirahoina ja veroina.

Näin ei ole kuitenkaan käynyt Tanskassa, jossa siirryttiin pari vuotta sitten monopolista lisenssijärjestelmään, opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntaosaston johtaja Harri Syväsalmi arvioi.

”Se on lisännyt pelivolyymiä eli siis rahaa on jonnekin tullut enemmän, mutta urheilu ei ole saanut siitä enempää.”

Jääkiekon kaltaisten isojen lajien johtajat ovat suhtautuneet pelimonopoliin kriittisemmin kuin muut.

”Kyllä se vähän riippuu liitosta, minkälainen näkökulma tähän tulee. Useimmat kuitenkin ymmärtävät, että 150 miljoonan euron Veikkauksen kolehti urheilulle vuositasolla on arvo sinänsä, vaikka sitten tarjous olisi miljoona euroa yksittäiseltä pelifirmalta”, Syväsalmi sanoo.

Puhutaan muutamasta kymmenestä miljoonasta, joka on pois liikunnalta ja urheilulta.

”Käytäntö osoittaa myös sen, että sponsorointi kohdistuu vain muutamaan huippuseuraan tai huippuyksilöön. Se ei mene esimerkiksi ruohonjuuritasoon, vapaaehtoistoimintaan.”

Syväsalmi arvioi, että suomalainen urheilu menettää jo nyt ison rahatukon, kun ulkomaiset rahapeliyhtiöt vievät neljänneksen suomalaisten nettipelaamisen tuotoista.

”Puhutaan muutamasta kymmenestä miljoonasta, joka on pois liikunnalta ja urheilulta.”

Olisiko Veikkaus
vientituote?

Monopolin arvostelijat katsovat myös, että Suomi menettää monopolin vuoksi mahdollisuuden saada pelituloja ulkomailta.

”Uskon, että esimerkiksi Veikkauksella olisi tuotteita, jotka olisivat hyvinkin kilpailukykyisiä ulkomailla, mutta niitä ei voi tarjota lainsäädännön vuoksi. Monopoli estää rahapelitoimialan vientimahdollisuudet ulkomaille”, pokerinpelaaja Aki Pyysing sanoo.

Monopoli estää rahapelitoimialan vientimahdollisuudet ulkomaille.

Sisäministeriön tuore selvitys ehdottaa suomalaisten monopolitoimijoiden, Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton yhdistämistä.

Vedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa harkitsisi kotimaisen peliyhtiön osakkeiden myyntiä niin, että osake-enemmistö säilyisi kuitenkin valtiolla.

”Nyt kun korot ovat matalalla ja kaikkialla maailmassa iso raha etsii sijoituskohteita, niin tämän kaltaiset listaamattomat peliyhtiöt pystyttäisiin myymään hirvittävällä ylihinnalla. Suomi saisi välittömästi ison potin rahaa, mikä voitaisiin käyttää heti esimerkiksi terveydenhuoltoon tai eläkepommin tulevaan hoitoon.”

Rahapelimonopoligrafiikka
Rahapelimonopoligrafiikka Kuva: Yle, MOT/Anne Aukee toto

Pelimonopolin puolesta ja vastaan

Puolesta

+ ehkäisee peliongelmia- ja rikollisuutta
+ markkinoiden avaaminen lisäisi pelaamista ja peliongelmia
+ noin miljardi euroa yhteiseen hyvään
+ rahoittaa liikunnan ja urheilun
+ rahoittaa kansalaisjärjestöjen toimintaa

Vastaan

- rahapelimonopoli ei sovi nettimaailmaan
- luo peliongelmia
- pelirahojen jako korruptoi poliitikkoja
- urheilu menettää sponsorirahoja
- estää Suomen rahapelien viennin

MOT: Pelirahojen perässä Maltalle
Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

Lue myös:

Kommentit