Hyppää pääsisältöön

Suomalais-DJ Substanced: Suomalainen freeform-musiikki on iso juttu Briteissä

Freeform on äärimmäisen nopeatempoinen musiikkityyli, jota tehdään Substancedin mukaan pääasiassa kolmessa eri maassa. Yksi maista on Suomi.

Substanced on freeformin vahva suomalaislupaus. // Kuva: Olli Viljamaa

Freeform-musiikin tempo on jopa noin 200 lyöntiä minuutissa. Tyyli on huomattavasti nopeampi kuin suurelle yleisölle tuttu dubstep, jota rummutellaan noin 140 lyönnin edestä per minuutti.

Freeform on toistaiseksi marginaalinen musiikkityyli. Yksi suomalaisen freefrormin taitajista on Substanced, joka parhaillaan valmistelee uutta albumiaan. Substancedin mukaan freeformia tehdään maailmalla Suomen lisäksi lähinnä Englannissa ja Japanissa.

- Se ei ole maailmalla kovin iso juttu. Suomessa FINRG Recordings -levymerkki on pyörittänyt freeformia on jo kymmenen vuotta, eli Suomeen on tullut jo oma kuuntelijakunta, Substanced kertoo DJ Orionin ohjelmassa.

Vaikka musiikkityyli ei ole lyönyt itseään vielä läpi, suomalainen freeform on iso juttu Briteissä – etenkin free formin ja happy hardcoren kuuntelijoiden parissa. Tästä on Substancedin mukaan kiittäminen suomalaista DJ-legendaa.

- Proteukselle menee kiitokset siitä, että hän on aikoinaan laittanut tämän homman Briteissä liikkeelle ja nostanut Suomen kartalle.

Kuuntele DJ Orionin ohjelma alta. Substancedin haastattelu ja XmiX alkavat noin tunnin kohdalta.