Hyppää pääsisältöön

Voittaako rakkaus kuoleman?

Kohtaus Willibald Gluckin oopperasta Orfeus ja Eurydike. Lyonin ooppera 2015
Kohtaus Willibald Gluckin oopperasta Orfeus ja Eurydike. Lyonin ooppera 2015 Kuva: Lyonin ooppera lyonin ooppera

Onko Christoph Willibald Gluck onnistunut ratkaisemaan arvoituksen oopperassaan Orfeus ja Eurydike? Teos kuullaan lauantaina 21.3. Yle Radio 1:n oopperaillassa. Suora lähetys Lyonin oopperasta peuuntui Ranskan radion lakon vuoksi. Sen sijaan kuultiin levytys vuodelta 2001, missä kapellimestarina on René Jacobs.

Antiikin myyttinen tarina lyyraa soittavasta Orfeuksesta kuuluu yhteiseen eurooppalaiseen kulttuuriperintöömme. Orfeus on kreikkalaisessa mytologiassa eepillisen runouden muusan Kalliopen poika. Kalliope oli runottarista vanhin ja viisain. Orfeus sai puolestaan pääjumala Zeuksen pojalta, valon ja auringon jumalalta, Apollonilta lyyran.

Orfeuksen kerrotaan soittaneen lyyraansa niin lumoavasti, että joet lopettivat virtauksensa ja vuoret tulivat lähemmäksi kuullakseen paremmin ihmeellistä soittoa.

Nuorukaisena Orfeus rakastui palavasti Eurydikeen. Tämä oli dryadi, puun suojelemiseen erikoistunut nymfi, eli luonnonhengetär. Palattuaan argonauttien sankarijoukon retkeltä Orfeus ja Eurydike viettivät häitään. Pian niiden jälkeen Eurydike astui kedolla käärmeen päälle ja kuoli sen puremaan. Joidenkin tarinaversioiden mukaan Eurydike oli pakenemassa Aristaiosta, joka yritti maata hänet väkisin. Orfeus murtui surusta, mutta päätti noutaa puolisonsa takaisin haadeesta, kuoleman valtakunnasta. Soittonsa avulla hänen onnistui saada Kharonin, kuolemanvirran lautturin viemään hänen Styks-virran yli.

Hääjuhlakohtaus oopperasta Orfeus ja Eurydike. Lyonin ooppera 2015.
Hääkohtaus oopperasta Orfeus ja Eurydike. Hääjuhlakohtaus oopperasta Orfeus ja Eurydike. Lyonin ooppera 2015. Kuva: Lyonin ooppera lyonin ooppera

Matkalla Orfeus ohittaa Kerberoksen, kolmipäisen koiran, jonka tehtävä on vartioida Manalan porttia. Orfeus valloitti soitollaan Manalassa myös monia ikuisesti kirottuja sieluja. Myöskään Persefone, kuolleiden valtakunnan valtiatar, ei voinut vastustaa Orfeuksen pyyntöä. Eurydike tuodaan Orfeuksen luo. Haades asettti ehdoksi Eurydiken paluulle elävien maahan, että Orfeus ei saisi matkalla katsoa kertaakaan puolisoaan. Juuri ennen maan pinnalle tuloa Orfeus luo kuitenkin katseen puolisoonsa. Tämän seurauksena Eurydike liukuu takaista haadekseen ja onneton lyyran soittaja ja laulaja menettää puolisonsa jo toisen kerran – nyt lopullisesti.

Elena Galitskaja Eurydiken roolissa. Lyonin ooppera 2015.
Elena Galitskaja Eurydiken roolissa. Lyonin ooppera 2015. Elena Galitskaja Eurydiken roolissa. Lyonin ooppera 2015. Kuva: Lyonin ooppera elena galitskaja

Orfeus vetäytyi vuorille suremaan kohtaloaan. Siellä bakkantit käyvät hänen kimppuunsa. Orfeus revitään kappaleiksi ja hänen päänsä viskattiin jokeen, missä se edelleen huusi epätoivoissaan Eurydiken nimeä Gluckin oopperan loppu on kuitenkin onnellinen. Koska kyseessä oli Itävallan keisari Franz I. nimipäiväooppera, ei ollut soveliasta, että se päättyisi onnettomasti. Niinpä antiikin tarinasta poiketen Orfeus saa uskollisen rakkautensa takia Eurydiken takaisin.

Gluck uudisti oopperaa

Bööminsaksalainen Christoph Willibald Gluck (1714-1787) sävelsi Orfeuksen ja Eurydiken italialaisen Raniero da Calzabigin librettoon. Gluckin sävellystä pidetään ensimmäisenä hänen niin sanottuna reformi- eli uudistusoopperanaan, jolla Gluck muutti opera serian, vakavan oopperan muoto- ja sävelkieltä.
Gluck ja hänen libretistinsä halusivat luoda oopperasta yhä selkeämmän dramaattisesti jäntevämmän kokonaisuuden. Päämääränsä saavuttaakseen kaksikko luopui virtuoosisista ja pitkistä aarioista, jotka katkaisivat draaman jännitteen. Gluck karsi myös ankaralla kädessä italialaiseen oopperaperinteeseen kuuluvia pitkiä resitatiiveja.
Tämän takia oopperan musiikissa on pelkistettyä voimaa. Kaikki turha on karsittu pois, kuten vanhan perinteen aarioihin kuuluvat korukuviot ja toistot. Aariat ovat muodoltaan suppeita eikä laajoja ritornelloja löydy juuri laisinkaan. Orfeus ja Eurydike on seremoniallisesti korostunut teos ja se muistuttaa antiikin veistoksellisuudesta. Tätä vaikutelmaa tukevat myös baletin ja kuoron hillitty käyttö.
Oopperan kantaesitys oli Wienin Burgtheaterissa 5. lokakuuta vuonna 1762. Gluck sävelsi nimiroolin alun perin kastraatille. Kantaesityksessä lauloi virtuoosisena kastraattina ja erinomaisena näyttelijänä tunnettu italialainen Gaetano Guadagni ( 1729 – 1792)

Juhlapidot oopperasta Orfeus ja  Eurydike. Lyonin ooppera 2015
Juhlapidot Juhlapidot oopperasta Orfeus ja Eurydike. Lyonin ooppera 2015 Kuva: Lyonin ooppera lyonin ooppera

Oopperailta: Christoph Willibald Gluckin kolminäytöksinen ooppera Orfeus ja Eurydike.
Libretto: Raniero da Calzabigi
Musiikinjohto: René Jacobs
RIAS-kamarikuoro ja Freiburgin barokkiorkesteri

Rooleissa:
Orfeus - Bernarda Fink, mezzosopraano
Eurydike - Veronica Cangemi, sopraano
Amor - Maria Christina Kiehr, sopraano

Oopperan alussa ja lopussa oopperalaulaja Anssi Hirvonen, kapellimestari Markus Lehtinen ja toimittaja Risto Nordell keskustelevat illan teoksesta ja sen esityksestä.

I näytös
Sypressilehto Eurydiken haudalla. Orfeus suree kuollutta puolisoaan yhdessä paimenten ja nymfien kanssa. Hän pyytää, että jumalat antaisivat takaisin hänen rakastettunsa. Orfeuksen tuskasta liikuttunut Zeus antaa Amorin kertoa, että tämä saa hakea Eurydiken Manalasta, mutta vain yhdellä ehdolla: Orfeus ei saa matkalla katsoa puolisoaan. Muuten hän menettää tämän ikuisiksi ajoiksi.

II näytös
1.kohtaus: Koston jumalattaret estävät Orfeuksen pääsyn Manalaan. Hän lepyttää kuitenkin naiset laulullaan ja soitollaan ja pääsee tunkeutumaan kuolleiden valtakuntaan,
2. kohtaus: Orfeus vaeltaa autuaittein kentillä ja löytää Eurydiken. Yhdessä he lähtevät takaisin maan päälle.

III näytös
1.kohtaus: Manalan synkässä luolassa Eurydike ei ymmärrä miksi Orfeus ei katso häneen. Jos Orfeus ei enää rakasta häntä, hän haluaa jäädä kuolleiden luo. Epätoivoinen Orfeus rikkoo Zeuksen käskyä ja katsoo puolisoaan. Eurydike kuolee hänen käsivarsilleen.
2. kohtaus: Rakkauden jumalattaren temppelissä Amor estää Orfeuksen aikeet surmata itsensä. Kestävän rakkautensa takia Orfeus saa Eurydiken takaisin. Lemmenpari on taas yhdessä ja kaikki ylistävät rakkauden voimaa, joka voittaa kuolemankin.