Hyppää pääsisältöön

Bitcoin haastaa oikean rahan

Toimittaja Matti Toivonen lataa Breadwalletiaan Bittimaatilla Kampissa helmik.-15
Yli sata vuotta markkinataloutta vierekkäin. Bittimaatti imaisee eurot ja vaihtaa ne älypuhelimessa kulkeviksi bitcoineiksi. Mutta mitä virkaa bitcoineilla oikeastaan on? Toimittaja Matti Toivonen lataa Breadwalletiaan Bittimaatilla Kampissa helmik.-15 Kuva: YLE/Rami Moilanen bitcoin-automaatti

Yli satavuotias kapitalismin kulmakivi myy virvoitusjuomaansa tukevasti Helsingin Kampin kauppakeskuksen keskellä, mutta sen vieressä on uuden ajan automaatti. Siinä eurot vaihtuvat bitcoineiksi. Bitcoin on maailman ensimmäinen vertaisverkon synnyttämä vaihtoehto keskuspankkirahalle. Siis maksuväline, jota ei kukaan kontrolloi, mutta johon suuri joukko ihmisiä jo luottaa.

Miksi raha ilman viranomaisia innostaa? Mitä lieveilmiöitä menestyneen keksinnön ympärille on kertynyt? Jos näihin pulmiin aikoo vastata, on kaiketi syytä kokeilla, toimiiko bitcoin käytännössä.

Ihan kitkatonta kybervaluuttaan siirtyminen ei ole. Syötin automaattiin sisään 25 euroa, mutta Breadwallet-virtuaalilompakkooni ilmestyi vain 23,75:n euron edestä bitcoineja. Mutta otetaanhan tavanomaisestakin valuutanvaihdosta maksu osto- ja myyntikurssien erotuksena.

Toimii, mutta maksupisteet harvassa

Verkossa bitcoinilla voi maksaa vaikkapa avaruusmatkan, salattuja nettiyhteyksiä, sähkötupakkaa tai pelata uhkapelejä. Erityisesti internetin ns. pimeällä puolella sillä on ilmeisen paljon käyttäjiä, koska maksut kulkevat suoraan ostajalta myyjälle, ilman että niitä voisi kolmas osapuoli jäljittää.

Mutta sopii sillä maksaa ihan kivijalkakaupassakin. Tosin harvassa ovat silti ne kaupat, kahvilat tai palvelupisteet, joissa bitcoin kelpaa siinä kuin eurotkin.

Päädyin Asematunnelin levykauppaan (kuten monet journalistit ennen minua), jossa virtuaalilompakkoni ja kauppiaan ipadi haistelivat toisiaan hetken ja Melrosen Got It Made tarttui mukaan (Loistava levy, muuten!).

cd-levyn maksukoodi levykauppa Äxässä toimittajan Breadwalletissa
Vanhaa tekniikkaa uudella maksutavalla: Melrosen cd (19,90€) maksoi 95 513 b. cd-levyn maksukoodi levykauppa Äxässä toimittajan Breadwalletissa Kuva: YLE/Niina Mattus bitcoinmaksu
Lompakon saldo oheni 95 513:lla mikrobitillä eli Bitcoinin miljoonasosalla.

Kauppaa käydään yhden kolikon osilla, koska tietoverkossa ns. louhinnan kautta syntyvien bitcoinien määrä on ennakolta rajoitettu 21 miljoonaan.

Luova tuho ja äkkirikastumisen mahdollisuus

Monille maksuominaisuutta tärkeämpi onkin ollut kryptovaluutan arvonnousu. Valuuttaspekulaatio voi olla tuottoisaa ihan olemassa olevillakin rahoilla, tosin riskit ovat suuret. Erityisen houkuttelevaa keinottelu on ollut uusilla, tyhjästä luoduilla virtuaalirahoilla. Mutta mikä niistä jää henkiin?

- Nyt ollaan jonkinlaisen luovan tuhon vaiheessa. Jää nähtäväksi, mitä sieltä jää jäljelle. Vertaisverkkoon perustuva teknologia on jo lähtenyt itämään ja muodossa tai toisessa jää elämään, arvioi Suomen Pankin rahahuolto-osaston päällikkö Päivi Heikkinen.

Jo satojen sähkörahojen listan jatkoksi on ilmoittautunut bulgarialaisen liikenaisen perustama OneCoin. Sitä myydään suomalaisillekin täyttä häkää suurilla lupauksilla.

Tarina virtuaalirahan noususta jatkuu Puoli seiskassa. Näemme, kuinka suuret lupaukset helposta ja nopeasta rikastumisesta houkuttelevat yhä, vaikka järki sanoisi muuta.

Katso juttu bitcoinista maksuvälineenä TÄSTÄ:

Katso Kuningaskuluttajan sivulta tarkempi kuvaus siitä, kuinka Bitcoin toimii.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän