Hyppää pääsisältöön

Keittiömestarit Kolmonen ja Vanamo lastenkutsuilla

Yleisradio esitti Asia on pihvi -ohjelmaa 1970-luvulla. Ohjelman juontajat keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo valistivat suomalaisia terveellisestä ruokavaliosta taloudellisuutta ja suomalaisia perinteitä unohtamatta. Lastenkutsut-osassa keittiömestarit tekevät lasten syntymäpäiväjuhlaan varten ruokia, joissa ovat vitamiinit ja kalorimäärät kohdillaan.

Studioon on tuotu kaloritaulukko, josta voidaan osoittaa, kuinka paljon kaloreita pitäisi saada kulloisellakin aterialla. Vaikka kyseessä onkin syntymäpäiväjuhla, tarjoilut noudattavat yhtä lailla kaloritaulukkoa kuin terveellisiä ruokailutottumuksia – 1970-luvun tapaan. Vanamo ja Kolmonen antavat huutia "nykyajan" makeille syötäville eli limsoille ja makeisille ja heittävät ne kirjaimellisesti roskiin. Syykin on selvä: sokeri pilaa hampaat ja aiheuttaa mahakipuja. Ja koska syntymäpäiväjuhlatkin on yksi ateriahetki, huonovointisuutta aiheuttavaa ja turhia kaloreita sisältävää tarjoilua on syytä välttää.

Keittiömestarit järjestivät lastenjuhlan kello kuudentoista aikaan, jolloin kaloritaulukon mukaan kaloritarve on 25 prosenttia päivän kokonaistarpeesta eli alle 16-vuotiaalla pojalla tarve on noin 600 kilokaloria. Tuon kalorimäärän saavuttamiseksi syntymäpäivillä tarjotaan ruisleipää, jauhelihapihvejä ja marjatorttua. Vaikka pöydän antimien valmistaminen kuulostaa suuritöiseltä, Vanamon ja Kolmosen mielestä asia on juuri päinvastoin. 12-vuotiaat voisivat aivan itse tehdä tortut ja muut syömiset leikin lomassa.

Korppupohjaisia pitsoja
Pikkupitsoja: tomaattiviipaleita ja juustoa Korppupohjaisia pitsoja Kuva: Yle kuvanauha pieniä pitsoja

Syntymäpäivien alkupaloiksi tehdään kahdentyyppisiä pitsoja. Ruiskeksien päälle laitetaan kantoineen päivineen paksuja viipaleita tomaatteja ja päälle yhdet viipaleet juustoa. Toiset pitsat tehdään hapankorpuista, joiden päälle leikataan reiluja siivuja rasvaista palvikinkkua. Juustoraasteesta ja kananmunasta tehdään päällys.

Kaksi jauhelihapihviä
Vähärasvaiset ja nopeat jauhelihapihvit Kaksi jauhelihapihviä Kuva: Yle kuvanauha jauhelihapihvejä

Kasvuikäiset lapset tarvitsevat runsaasti valkuaista. Häränliha on hyvä valkuaisen lähde. Jauhetusta lihasta tehdään yksinkertaiset ja nopeat pihvit, jotka maustetaan maltillisesti pippurilla, mutta juhlan kunniaksi pihvitaikinaan jauhetaan kuivattua basilikaa.

Suolaakin laitetaan, mutta ennen paistamista ei kannata liikaa suolaa ripotella, sillä se saattaa työntää lihasnesteet paistinpannulle. Kypsän pihvin päälle voi sitten suolaa ripotella maun mukaan. Mitään "ylimääräisiä sörsseleitä" pihveihin ei laiteta.

Rasvaa pitäisi välttää. Liiallinen rasva on keittiömestareiden mielestä haitallista kaikenikäisille. Pihvien paistamiseen yritetään käyttää mahdollisimman vähän rasvaa. Raakojen pihvien pinnan sipaistaan vain kevyesti kasvisöljyllä ennan paistamista. Kuumalla valurautapannulla, lähes rasvattomina paistetut jauhelihapihvit saavat tosin ehkä turhankin tumman pinnan. Mutta sisältä liha on mehevää, kun vain paistaa pihvit nopeasti, väittää keittömestari Vanamo.

Kakkupohjalla tuoreita vadelmia ja kermavaahtoa
Kakkupohjalla vadelmia ja kermavaahtoa Kakkupohjalla tuoreita vadelmia ja kermavaahtoa Kuva: Yle kuvanauha marjatorttu

Ihan kokonaan sokeria ei vältetä, sillä onhan kyse syntymäpäiväjuhlasta. Kakkupohjataikinaan laitetaan vain hieman sokeria ja taikina paistetaan kuumassa uunissa nopeasti. Eikä sen niin väliä, vaikka torttupohjat hieman kärähtävät uunissa, hyvää siitä silti tulee. Torttupohjien päälle tilsitään hieman vadelmia ja vaahdotetaan kermaa.

Ruokailun päätteeksi tarjotaan juurescocktailit, jotka nautitaan appelsiinlohkojen kera. Muutoin juomana tarjoillaan käsinpuristettua appelsiinimehua.

Kahden tunnin mittaiseksi suunnittellut terveysvaikutteiset syntymäpäiväjuhlat saavat arvoisensa huipennuksen, kun vieraat kaivavat omat hammasharjansa esiin ja alkavat pestä hampaitaan ennen kotiin lähtöä.

  • Asia on pihvi: Dieetti
  • Asia on pihvi: Lasten dieetti
  • Asia on pihvi: Vatsahaavaisille sopivia ruokia
  • Kommentit

    Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto