Hyppää pääsisältöön

Mona löysi hyvinvoinnin eteerisistä öljyistä

Nainen haistaa sitruunaöljyä
Nainen haistaa sitruunaöljyä Kuva: Yle/ Niina Mattus eteeriset öljyt

Bulgariasta lomalta palannut Mona Rantanen tunsi olonsa huonoksi. Vatsa oli kipeä, ruoka ei maistunut. Paino putosi, hiuksia irtosi ja lopulta kunto romahti.

Lääkärissä ei löytynyt mitään vikaa ja ongelman epäiltiin olevan psyykkisen. Mona haki apua luontaishoidosta ja asyra-mittauksessa löytyi kymmeniä suolistoparasiitteja.

Asyra-mittaus
Asyra-mittaus Kuva: Yle/ Niina Mattus asyra-mittaus

Mona oli jo aiemmin syönyt eri vaivoihin vahvoja lääkkeitä ja halusi välttää antibioottien käyttöä. Hän päätti kokeilla eteeristen öljyjen käyttöä suoliloisten häätämiseksi.

Mitä eteeriset öljyt ovat?

Eteeriset öljyt ovat kasveista höyrytislaamalla saatua aromaattista vettä hylkivää nestettä. Öljyjä valmistetaan mm. kasvien kukista, lehdistä, juurista, hedelmistä ja pihkasta. Eteerisiä öljyjen alkuperäinen käyttötarkoitus on höyryhengitys ja ulkoisesti ihonhoitoon laimennettuna. Aromaterapiahoidoissa öljyjä käytetään hieronnan yhteydessä.

Mona sekoitti muutaman tipan sitruunaöljyä juomaveteensä ja joi sitä päivittäin. Viikon kuluttua Mona totesi kuolleiden parasiittien poistuneen ulosteen mukana ja olo koheni.

Lääkärikeskus Sofianovan johtava lääkäri Merja Riska kertoo, että usein suolistoloiset poistuvat kehosta itsestään. Jos potilaalla on vain lievästi suolisto-oireita, ei mitään tarvitse tehdä mutta jos esiintyy monenlaisia oireita ja yleiskunnon heikentymistä, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Ulostenäytteitä tarvitaan yleensä useampia ja löydösten perusteella loisia hoidetaan niihin purevilla antibiooteilla.

Hajusteita, kosmetiikkaa vai ravintolisiä?

EU-lainsäädäntö luokittelee eteeriset öljyt kosmetiikaksi, eivätkä viralliset tahot suosittele niiden sisäistä käyttöä. Yhdysvalloissa syötävien kasvien osista uutetuissa öljyissä on ravintoarvot ja annostelusuositukset pullon kyljessä.

Mona toteaa, että öljyjen käyttö sisäisesti on jokaisen omalla vastuulla. Öljyn sisällöstä ja vaikutuksesta on hankittava tietoa ennen käyttöä. Hän ei yllytä ketään kokeilemaan mutta tuntee itse saaneensa niistä apua omaan hyvinvointiinsa.

Merja Riska toteaa, että öljyt ovat hyvin vahvoja ja voivat ärsyttää vatsalaukun limakalvoja.

-Hyvin laimeina liuoksina, haudutetun teen tapaan ei käytöstä varmaan haittaakaan ole.

Nainen laittaa tipan eteeristä öljyä difuuseriin
Nainen laittaa tipan eteeristä öljyä difuuseriin Kuva: Yle/ Niina Mattus eteeriset öljyt

Pääasiassa Monakin käyttää öljyjä ulkoisesti. Voimakkailla tuoksuilla voi vaikuttaa esimerkiksi mielialaan. Tuoksuilla on vahva yhteys tunteisiin. Hajusignaalit kulkevat suoraan aivojen hajukeskukseen. Se on taas yhteydessä aivojen limbiseen järjestelmään, joka on tärkeä alue tunteiden ja muistojen syntymisen ja säätelyn kannalta.

- Jos olen väsynyt, haluan haistella piparmintun tuoksua, se tuo pirteyttä. Laventeli rauhoittaa ja sitruunan tuoksu virkistää muistia ja antaa energiaa.

Nainen haistaa sitruunaöljyä
Nainen haistaa sitruunaöljyä Kuva: Yle/ Niina Mattus eteeriset öljyt

Monan vinkit öljyjen käyttöön

Mona pudottaa muutaman tipan öljyä ilmankostuttajaan tuomaan huoneilmaan raikkautta. Hengitystä avaavaan höyryhengitykseen Mona suosittelee piparminttua, eukalyptusta tai basilikaa. Piparmintusta Mona saa apua myös lihassärkyihin ja migreeniin. Laventeliöljyä Mona käyttää mm. hiusten pesun jälkeen pyyhekuiviin hiuksiin, päänahan hoitoon ja kesällä hyttysenpuremiin ja palovammoihin.

Sitruuna tuo kasvoille heleyttä ja kirkkautta mutta sitruuna aiheuttaa myös valoherkkyyttä iholla ja sen käyttöä on vältettävä auringonvalossa.

- Helppo vartalonkuorinta-aine syntyy kun sekoittaa oliiviöljyä ja sokeria. Ja sekaan vielä tippa omaa mielituoksua, Mona vinkkaa.

Lääkäri Merja Riska muistuttaa, että herkkäihoisten tulee aina laimentaa öljyä neutraalin öljyn tai voiteen kanssa ennen ihokontaktia.

- Ihopotilaille en suosittele eteerisen öljyn käyttämistä. Voimakas öljy saattaa aiheuttaa ihon ärtymistä ja kutinaa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän