Hyppää pääsisältöön

Mysi Lahtisen lihasoppa

Puoli seitsemän, Ruokamuisto-otsikkokuva, Mysi Lahtinen
Puoli seitsemän, Ruokamuisto-otsikkokuva, Mysi Lahtinen mysi lahtinen

Mysi Lahtinen on vuosien ajan tarjonnut ruokaa rakastaville suomalaisille herkullisia reseptejä ja hauskoja pohdintoja jokapäiväisen leipämme olemuksesta. Seinäjoella vuonna 1938 syntynyt tietokirjailija nostaa lapsuutensa rakkaimmaksi ruokamuistoksi äitinsä ehdan ja konstailemattoman lihasopan. Soppa maistuu etenkin talvisen ulkoilun päälle

On selvä, että Mysi Lahtisen kaltaisella ruokaihmisellä on paljon rakkaita ruokamuistoja. Mitä lapsuuteen tulee, yhtä hyvin voisimme hehkuttaa kaalikääryleitä. Lämmittävä lihasoppa oli kuitenkin talviajan ehdoton suosikki.

-Äitini oli hyvä kokki, varsinainen keittiömestari. Hän teki ruuanlaitosta myös hauskaa. Äidin kielenkäyttö oli niin mainiota, että me tytöt aina odotimme, mitä hän nyt on keksinyt.

Yksi äidin keittiöstä Mysille jäänyt tapa on puolittaa sipuli ja työntää kumpaankin puolikkaaseen – sipulin poskiin, kuten äiti sanoi – neilikat ikään kuin silmiksi. Tietysti neilikat olisi voinut laittaa keittoon myös irtonaisina, mutta sipuliin työnnettyinä ne olivat paljon hauskemman näköisiä.
Mysin tunnelmallisessa keittiössä (hän asuu vanhassa talossa Suomenlinnassa) tulee hakematta mieleen muumitalo ja keittiössä hääräävä Muumimamma. Mammakin olisi hyvin saattanut hauskuuttaa itseään silmällisillä sipuliukkeleilla.

Mysin kotona lihakeitto tehtiin naudan rinnasta ja luisista lihoista.
-Enää ei saa luista keittolihaa,” Mysi motkottaa lempeästi. -Kaikki on perattu, kun pitää päästä niin helpolla.
Mysin keittiössä tehdään ruokaa pitkään ja hartaasti ja kun tilanne vaatii, vaivoja säästämättä.
-Äitikin sanoi aina, että hyvän keiton salaisuus on siinä, että kattilaan pannuille aineksille annetaan aikaa tutustua toisiinsa ja solmia keskenään kauniita ystävyysliittoja.
Hyvä lihakeitto ei siis pidä hoputtamisesta. Mysin muistojen lihakeittoon haudutetaan sipulit, keitetään liha isoina paloina - ja maltetaan odottaa kattilasta pihahtelevista herkullisista tuoksuista huolimatta.

Mysin lihasoppa

700 g naudanrintaa
400 g fileeselkää
2-3 ydinluun palasta
3 l vettä

kuorimaton sipuli
4 kokonaista mausteneilikkaa
n. 3 tl suolaa
10 maustepippurinmarjaa
1-2 laakerinlehteä
3 persiljanoksaa

3 sipulia
hieman voita
4 porkkanaa
pienen nyrkin kokoinen juurisellerinpala
samankokoinen pala lanttua
10 kiinteää perunaa
paljon tuoretta persiljasilppua

Puoli seitsemän, Ruokamuisto-kuvituskuva, Mysi Lahtinen
Puoli seitsemän, Ruokamuisto-kuvituskuva, Mysi Lahtinen lihakeitto

Huuhdo lihat ja ydinluupalat kylmän, juoksevan veden alla ja nosta kattilaan, jossa on jo valmiiksi kylmää vettä. Nosta kattila hellalle ja anna keitonalun kuumentua kiehuvaksi.
Kuori vaahto tarkkaan pois ja lisää sen jälkeen halkaistu kuorimaton sipuli, jonka poskiin pistelet mausteneilikat. Lisää myös suola, maustepippurit, laakerinlehti ja kahtia pätkityt persiljanoksat. Anna keiton nyt kiehua hissukseen miedolla lämmöllä kannen alla ainakin kaksi tuntia, mieluummin kuitenkin kolme tuntia.
Jos nyt maistat lientä, petyt pahemman kerran ja luulet epäonnistuneesi perusteellisesti. Keitto ei maistu ollenkaan niin hyvältä kuin odotit. (Ei se vielä voikaan maistua, koska se ei ole alkuunkaan valmista.)
Siivilöi liemi ja ota liha talteen. Pidän ne kuumina. Pese kattila. Sulata siinä hieman voita ja hauduta paloitellut sipulit raukeiksi.
Pese sillä aikaa porkkanat, mutta älä kuori, jos ei ole ihan pakko. Porkkanankuori antaa keitolle hyvän maun.
Kuori sen sijaan selleri, lanttu sekä perunat. Leikkaa ne ja luista irrotettu liha kauniiksi paloiksi.
Kaada kuuma liemi sipuleitten päälle kattilaan. Lisää juurekset, perunat ja lihapalat.
Anna sopan kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Ja nyt kun maistat, keitto alkaa olla sitä mitä pitääkin. Lisää tarvittaessa suolaa ja anna keiton kypsyä vielä noin 15 minuuttia. Silppua sillä aikaa tarjoilukulhon pohjalle paljon persiljaa ja kaada sitten herkullinen valmis soppa kulhoon.

Voilla voideltu tuore rukiinen leipä sopii syötäväksi suomalaisen mainion lihasopan kanssa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän