Hyppää pääsisältöön

Suomalaisjoukkue kilpailee Call of Dutyn MM-kisoissa miljoonan dollarin palkintopotista

Team FINLAND (Xbox 1 / COD) - Gefkid, Eyedi, Juunaz, beakd
Team Menace - Gefkid, Eyedi, Juunaz, beakd Team FINLAND (Xbox 1 / COD) - Gefkid, Eyedi, Juunaz, beakd Kuva: Activision kilpapelaaminen

Suositulle ensimmäisen persoonan ammuntapelisarjalle Call of Dutylle järjestetään MM-kisat 27.-29. maaliskuuta miljoonan dollarin palkintopotilla. Kisoissa kilpailee suomalainen Team Menace -joukkue, jonka kapteenia Joonas "Juunaz" Saloa Yle haastatteli tulevasta matkasta.

Advanced Warfare -pelillä pelattaviin MM-kisoihin osallistuu 32 joukkuetta, jotkat tulevat kuudelta eri mantereelta taistelemaan miljoonasta dollarista. Xbox One -konsolilla pelattavat kisat järjestetään järjestyksessään kolmatta kertaa, joista kaksi edellistä on päättynyt Pohjois-Amerikan juhlintaan.

- Ehdoton ennakkosuosikki tänä vuonna on OpTic Gaming, joka on ollut vakuuttava kaikissa tämän vuotisissa LAN-turnauksissa. Muutenkin jenkit ovat vahvoilla, kertoo Suomen joukkueen kapteeni Joonas "Juunaz" Salo.

Salon luotsaama joukkue on historian ensimmäinen suomalaisjoukkue MM-kisoissa. Joukkue lähtee kisoihin altavastaajana.

- Meidän ei odoteta pärjäävän ja altavastaajana onkin hyvä lähteä ottamaan päänahkoja yksi kerrallaan, EU-joukkueista parhaat mahdollisuudet ovat Epsilonilla, tuumii Salo.

Salon nykyinen joukkue, Team Menace.fi (aikaisemmin nimellä Team FINLAND), koostuu hänen lisäkseen kolmesta muusta pelaajasta. Aleksi "Gefkid" Viitala. 19, on joukkueen nuorin pelaaja. Mika "Eyedi" Auranen, 21, on toiseksi nuorin kaksi vuotta vanhempana. Salo ja Henrik "beakd" Vainio edustavat joukkueen kokeneempaa puolta 22-vuotiaina.

- Tällä kokoonpanolla aloitimme pelaamaan tammikuun alussa. Eyedin ja beakin kanssa olemme vanhoja tuttuja jo vuosien takaa, Gefkid on vähän uudempi tuttavuus. Aiemmin kanssamme pelannut pelaaja oli alaikäinen ja koska MM-kisat ovat K-18, oli muutos välttämätön.

Joukkue varmisti paikkansa MM-kisoihin sijoittumalla neljän parhaan joukkoon Euroopan karsinnoissa. Joukkue harjoitteli uransa tärkeimpään karsintaan odotettua heikommin.

- Pakko myöntää, että koimme erilaisia takaiskuja ja harjoittelu Euroopan karsintoihin ei sujunut niin hyvin kuin olisi voinut. Valmistautumiseen nähden 3-4. sija oli aivan maksimisuoritus, mutta myös samalla se, mitä lähdettiin hakemaan.

Saloon joukkueen ainut kokeneempi pelaaja: hän on ainoana kokoonpanosta pelannut aikaisemmin urallaan LAN-tapahtumassa. Tämä näkyi myös joukkueen suorituksessa, osittain.

- Ratkaiseva peli ruotsalaisia vastaan lähti vähän kangerrellen liikkeelle, mutta tehtiin ryhtiliike ja huikea comeback. Vietiin lopulta kartat lukemin 3 - 0, ja varmistettiin paikka MM-kisoihin, muistelee Salo karsintoja.

Joukkue sijoittui lopulta jaetulle 3-4. sijalle hävittyään Epsilon eSports -joukkueelle välierissä. Salo kertoo Epsilonin olleen paljon kokeneempi ja tasaisempi joukkue ottelussa.

Call of Duty on yksi maailman suosituimmista ja tunnetuimmista pelisarjoista. Pelisarja saa joka syksy uuden version, johon kilpapeliyhteisö siirtyy automaattisesti, sillä pelinkehittäjä tukee uusinta versiota rahallisesti MM-kisojen muodossa.

- Omasta mielestäni tämä ei joka vuosi olisi välttämätöntä. Esimerkiksi Call of Duty:Ghosts -peli ei laadullisesti vastannut kilpapelaajien tarpeisiin ja sitä ei jaksanut pelata kokonaista vuotta, kertoo Salo.

Uusimmasta versiostakin löytyy kymmeniä aseita ja kill streak -bonuksia, jotka vaikeuttavat pelin balansointia. Suurimmat turnausjärjestäjät ja pelinkehittäjä julkaisevat yhtenäiset säännöt muutama viikko julkaisun jälkeen.

- Osa pelissä olevista aseista ja streakeista ovat kiellettyjä niiden ollessa liian ylivoimaisia. Pelimuotoina toimivat yleisemmin Search & Destroyt, mutta lisäksi pelataan Hardpointia, Capture the Flagia ja Uplinkkiä. Kilpailulliset pelit pelataan aina joko BO3- tai BO5-formaatissa.

Pelisarja on yksi konsolien suosituimmista kilpapeleistä - ellei jopa se suurin nykyään. Pelin asema on vahvistunut vuosi vuodelta, joka näkyy myös katsojaluvuissa.

- Katsojaluvut ovat olleet viime vuosina tasaisessa kasvussa siitä lähtien kun saatiin pelintekijät mukaan tukemaan kilpapelaamista. Nykyisin suurimmat tapahtumat Gfinityn ja MLG:n toimesta keräävät päälle satatuhatta katsojaa, MM-kisoja katsoo vielä enemmän.

Suomen kisajoukkueen kokoonpano

Joonas ”Juunaz” Salo, 22v, Espoo.
Henrik ”beakd” Vainio, 22v, Tampere.
Aleksi ”Gefkid” Viitala, 19v, Turku.
Mika ”Eyedi” Auranen, 21v, Turku.

Salon ja joukkuetovereiden tuleva kisamatka kestää viikon, joista turnaus vie neljä päivää. Vapaapäivinä ehtii rentoutua, mutta fokus on turnauksessa.

- On hienoa päästä tapaamaan maailman parhaita CoD-pelaajia ja testaamaan omia kykyjä.

Lohkovaiheessa joukkueet jaetaan neljän joukkueen lohkoihin, josta kaksi parasta etenevät double-elimination-formaatilla pelattavin pudotuspeleihin. Salo pitää formaattina reiluna; sen voittaa varmasti lopussa paras joukkue.

- Näin pelaajana sitä haluaisi päästä pelaamaan mahdollisimman paljon matseja ja mieluusti saisi olla jopa kahdeksan joukkueen lohkot, mutta näinkin on hyvä.

Joukkueen ensimmäinen tavoite on selvitä alkulohkoista jatkoon, mutta tavoitteet ovat Salon mukaan paljon korkeammalla.

- Me tehdään kaikkemme, jotta saataisiin teille torijuhlat aikaiseksi.

Team FINLAND (Xbox 1 / COD) - Gefkid, Eyedi, Juunaz, beakd
Gefkid, Eyedi, Juunaz & beakd. Team FINLAND (Xbox 1 / COD) - Gefkid, Eyedi, Juunaz, beakd Kuva: Activision kilpapelaaminen

Suomen edustaminen MM-kisoissa merkitsee paljon Salolle henkilökohtaisesti.

- Onhan tämä aivan upea juttu. Itse olen joutunut seuraamaan liian monta kertaa sivusta niitä karkeloita. Oli suhde kilpapelaamiseen mikä tahansa, niin tukekaa suomalaista kilpapelaamista ja kannustakaa meitä matkalla kohti MM-kisoja. Iso kiitos myös Team Menacelle, jotka antoivat meille mahdollisuuden edustaa heitä. Meidät löytää twitteristä jos haluaa tulla juttelemaan.

Call of Dutyn vuosittaiset MM-kisat on konsoleilla pelattavista kilpapeliturnauksista suosituimmat. Niitä seuraa verkossa parhaimmillaan satoja tuhansia katsojia. Tulevissa kisoissa nähdään 32 joukkuetta eri puolilta maailmaa taistelemassa miljoonan dollarin palkintopotista.