Hyppää pääsisältöön

Sushit ja yakuzat – Teemalauantai 21.3.

Sushimestari Jiron unelma.
Sushimestari Jiro (keskellä) apulaisineen. Sushimestari Jiron unelma. Kuva: Yle Kuvapalvelu Teemalauantai,sushimestari jiron unelma

Teemalauantai matkaa Tokioon maailman parhaaksi nimettyyn pikkuruiseen sushibaariin ja alamaailman yakuzapiireihin.

Japanilaisen teemaillan avaa hurmaava elokuva ruuanlaittotaidosta, täydellisyyden tavoittelusta ja suuren isän varjossa elävistä pojista.

Sushimestari Jiron unelma (Jiro Dreams of Sushi) on dokumenttielokuva 85-vuotiaasta sushimestarista Jiro Onosta, tämän viisikymppisistä pojista ja maailman parhaaksi sushiravintolaksi kutsutusta Sukiyabashi Jirosta, jossa Jiro tavoittelee nigiriensä äärellä hetkellistä täydellisyyttä päivästä toiseen. Jiron sushibaarissa on kymmenen asiakaspaikkaa, kolme Michelin-tähteä ja kahdeksan kuukauden pituinen jonotuslista.

Sushielokuvan ohjasi ja kuvasi nuori amerikkalainen David Gelb esikoiselokuvanaan. Hän on sanonut oppineensa mestari Jirolta, miten työtä pitää tehdä ja arvostaa: aina tulee pyrkiä tekemään parhaansa, vaikka se tarkoittaisi askelta taaksepäin. Elokuvan musiikkina kuullaan muun muassa Philip Glassia, jonka toistoon ja miltei huomaamattomiin muutoksiin perustuvat minimalistiset sävellykset ovat oiva metafora Jiron työlle.

Tehtävänä murha, ohjaus Seijun Suzuki.
Tehtävänä murha. Tehtävänä murha, ohjaus Seijun Suzuki. koroshi no rakuin,Teemalauantai

Illan fiktioelokuva on Seijun Suzukin ohjaama yakuza-klassikko Tehtävänä murha (Koroshi no rakui). Japanilaisen ruuan teemailtaan tämä rikoselokuva pääsi, koska sen yhdessä keskeisessä osassa on riisi. Lienee kuitenkin syytä tunnustaa, että keitetyn riisin tuoksu oli oivallinen tekosyy esittää tämä hämmentävä kulttielokuva.

Omaperäinen, unenomaisella logiikalla etenevä trilleri kertoo palkkamurhaajasta, joka törmää kohtalokkaaseen naiseen, saa mahdottoman tehtävän ja joutuu pakenemaan gangstereita henkensä edestä. Tyylikkään mustavalkoisen laajakangaselokuvan pääosassa on Joe Shishido. Viileän jazzmusiikin sävelsi Naozumi Yamamoto.

Seijun Suzuki oli vuonna 1967 varsin kokenut elokuvantekijä: hän tehtaili Nikkatsu-studiolle pikkubudjetilla töitä kolmen neljän elokuvan vuositahdilla, ja Tehtävänä murha oli hänen 40. ohjauksensa. Liukuhihnatyön vastapainoksi hän toi elokuviinsa vahvaa tyylittelyä, parodisia aineksia ja absurdia huumoria, jopa siinä määrin että studio varoitti häntä moisesta leikittelystä. Tehtävänä murha olikin studiopomojen mielestä niin käsittämätön, että Suzuki sai potkut eikä sitä seuranneiden protestien ja oikeusjuttujen jäljiltä päässyt tekemään elokuvia moneen vuoteen.

Suzukin kulttimaine kuitenkin kasvoi. Tämän b-elokuvan kuuluisimpiin faneihin kuuluvat muun muassa ohjaajat Quentin Tarantino, Jim Jarmusch, Park Chan-wook ja John Woo sekä jazzmuusikko-säveltäjä John Zorn.

John Zorn on kirjoittanut ensikohtaamisestaan Suzukin elokuvan kanssa 1980-luvun Tokiossa: "En ollut lainkaan valmistautunut näkemääni, ja muistan viettäneeni seuraavan tunnin naulittuna tv-ruudun äärelle, suu auki. Se yö muutti elämäni ja lähetti minut tutkimusmatkalle perehtymään klassisesta kauneudesta tunnetun kulttuurin pimeämpään puoleen."

Teemalauantai on osa Teeman herkkujen kevättä.

Teemalauantai 21.3.

  • Klo 21.00 Sushimestari Jiron unelma (Jiro Dreams of Sushi), USA 2011. Dokumenttielokuva, ohjaus David Gelb.
  • Klo 22.20 Tehtävänä murha (16) (Koroshi no rakuin), Japani 1967. Ohjaus Seijun Suzuki. Pääosissa Joe Shishido, Koji Nanbara, Annu Mari, Mariko Ogawa.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa