Hyppää pääsisältöön

Armi Ratian hämmästyttävät juhlat

Minna Haapkylä Armi Ratiana
Minna Haapkylä Armi Ratiana elokuvassa Armi elää! Minna Haapkylä Armi Ratiana Kuva: Lasse Lecklin/Bufo Oy minna haapkylä

Jörn Donnerin ohjaama elokuva Armi elää! kertoo Marimekon perustajasta Armi Ratiasta. Filmiryhmä tapasi elokuvan pääosanäyttelijä Minna Haapkylän ja kirjailija-ohjaaja Jörn Donnerin.

Marimekon perustaja Armi Ratia oli tunnettu liiketoimintansa lisäksi myös hulppeista juhlistaan, eikä utelias toimittaja osannut olla utelematta niistä. - On mulla osittain nämä tallessa mutta ne saavat tulla johonkin toisen tarinaan. Ne ei kuulu tähän, niin niin… mitä ihmeellisimpiä juttuja!, vastaa kirjailija-ohjaaja Jörn Donner.

Millaisia ne Armi Ratian kuuluisat juhlat sitten oli?

Jörn Donner:
”Jos juodaan ja ryypätään, nehän on samanlaisia juhlia missä tahansa. Ei siinä ole mitään erikoista.”

Minna Haapkylä Armi Ratiana
Minna Haapkylä Armi Ratiana Kuva: Lasse Lecklin/Bufo Oy minna haapkylä

Minna Haapkylä:
”Mä kyllä haluaisin olla tuollaisissa juhlissa, jos joku järjestäisi - joissa tuntuu olevan sellainen karnevaalitunnelma. Kyllähän nykyäänkin juodaan – joo. Mut se tuntuu olevan, en sano sivistyneempää, koska kuulostaisi että silloin olisi ollut epäsivistynyttä, enkä mä tarkoita sitä, sillä siellähän on ollut erittäin sivistyneitä ja kulturelleja ihmisiä. Mut jollain tavoin se ilmaisu on ollut vapaampaa. Ihmiset ei pelkää sitä mitä puhutaan jälkeenpäin tai mitä tapahtui. Tavallaan sellainen kännissä sekoilu olis ollut silloin hyväksyttävämpää. Että saa olla hurja ja tehdä mitä vaan. Tanssia pöydällä ja tehdä Armi Ratian lailla Sademetsä-tansseja! Jos mä pitäisin juhlat ja järjestäisin tuollaiset Sademetsä-tanssit niin se olisi maailman vaivaannuttavinta kaikille. Mut jotenkin se Armin kohdalla ei ollut sitä. Armi pysty säilyttämään ihmisten kunnioituksen ja ihailun, vaikka se teki mitä tahansa, oli kenen kanssa tahansa, vietti öitään Kekkosen kanssa – ja kaikki tiesi sen. Silti se pystyi olemaan yritysjohtaja!”
Jörn Donner
Jörn Donner Kuva: Yle jörn donner

Jörn Donner:
”Tähän olisi varmaan syytä lisätä että minä kävin käsikirjoittaja Karoliina Lindgrenin kanssa siellä Bökarsissa katsomassa sitä Armin kesäpaikkaa saadaksemme inspiraatiota. No, sitä ei saatu koska paikka oli perin juurin muutettu. Mutta jos puhutaan Armi Ratian juhlista niin ne olivat nimenomaan nämä Bökarsin juhlat. Siellä oli tämä varsinainen päärakennus, sitten navetta jonne mahtui syömään ja juomaan, rantasauna ja karjalainen rakennus, joka oli tuotu jostain Karjalasta. Näissä juhlissa ihmiset hajaantuvat eri paikkoihin ja tapahtui kaikenlaista. Jos mä joskus alkaisin, herra paratkoon en sitä tee, kertomaan todellisia tarinoita juorulehdille tai vastaaville, niin siinä sitä olisi aika hämmästyttäviä juttuja. On mulla osittain nämä tallessa mutta ne saavat tulla johonkin toisen tarinaan. Ne ei kuulu tähän, niin niin… mitä ihmeellisimpiä juttuja! Esimerkkinä vaikkapa, että Armi palkkaa hovimestarin tarjoamaan alkoholia ja drinkkejä. Osoittautui jo ensimmäisenä iltana että tämä hovimestari – joka on hieno suomenruotsalainen hovimestari – tarjoaa kyllä drinkkejä, mutta sitten kun hän tarjoillut niitä, hän istuukin sohvaan, koska hän on itse umpikännissä - ja saa heti potkut!”
Armi elää! -elokuvan suunnittelijoita
Armi elää! -elokuvan suunnittelijoita Kuva: Lasse Lecklin/Bufo Oy armi elää! -elokuva

.
.

.
.

 • Testaa millainen matkakumppani sinulle sopisi!

  Testaa millainen matkakumppani sinulle sopisi!

  Etsitkö elämyksiä betoniviidakosta vai haluatko latautua auringossa lähellä puhdasta uima-allasta? Lähdetkö mieluummin eväsretkelle kaukaisimmalle rannalle vai haluatko syödä tuoretta lähiruokaa promenadin parhaassa ravintolassa?

 • Ottaisitko taksikuskin mukaasi ostoksille tai oopperaan?

  Tulevaisuuden taksi voisi tarjota seuraa yksinäiselle.

  Hämmästyin hieman, kun Posti kuljetti kotiin ja asensi paikalleen verkkokaupasta ostamani kodinkoneen ja vei vielä mennessään kierrätettäväksi vanhan laitteen. Kuinka kätevää! Tällaista palvelujen yhdistelyä tarvitaan lisää.

 • Avaruusromua: Kaikki maailman etätyölaiset, rentoutukaa!

  Etätyössäkin voi stressaantua, musiikki auttaa!

  Etätyö on työtä, jota ei tehdä työpaikalla, vaan jossakin muualla. Jotkut ovat sitä mieltä, että etätyö on vähemmän stressaavaa kuin niin kutsuttu toimistotyö, ehkä siksi, että etätyössä työntekijä kokee olevansa vapaampi. Amerikkalainen Ken Elkinson tekee musiikkia yhä kasvavalle etätyöntekijöiden joukolle. Hän on sitä mieltä, että etätyössäkin voi stressaantua ja siihen voi auttaa esimerkiksi musiikki. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri