Hyppää pääsisältöön

Armi Ratian hämmästyttävät juhlat

Minna Haapkylä Armi Ratiana
Minna Haapkylä Armi Ratiana elokuvassa Armi elää! Minna Haapkylä Armi Ratiana Kuva: Lasse Lecklin/Bufo Oy minna haapkylä

Jörn Donnerin ohjaama elokuva Armi elää! kertoo Marimekon perustajasta Armi Ratiasta. Filmiryhmä tapasi elokuvan pääosanäyttelijä Minna Haapkylän ja kirjailija-ohjaaja Jörn Donnerin.

Marimekon perustaja Armi Ratia oli tunnettu liiketoimintansa lisäksi myös hulppeista juhlistaan, eikä utelias toimittaja osannut olla utelematta niistä. - On mulla osittain nämä tallessa mutta ne saavat tulla johonkin toisen tarinaan. Ne ei kuulu tähän, niin niin… mitä ihmeellisimpiä juttuja!, vastaa kirjailija-ohjaaja Jörn Donner.

Millaisia ne Armi Ratian kuuluisat juhlat sitten oli?

Jörn Donner:
”Jos juodaan ja ryypätään, nehän on samanlaisia juhlia missä tahansa. Ei siinä ole mitään erikoista.”

Minna Haapkylä Armi Ratiana
Minna Haapkylä Armi Ratiana Kuva: Lasse Lecklin/Bufo Oy minna haapkylä

Minna Haapkylä:
”Mä kyllä haluaisin olla tuollaisissa juhlissa, jos joku järjestäisi - joissa tuntuu olevan sellainen karnevaalitunnelma. Kyllähän nykyäänkin juodaan – joo. Mut se tuntuu olevan, en sano sivistyneempää, koska kuulostaisi että silloin olisi ollut epäsivistynyttä, enkä mä tarkoita sitä, sillä siellähän on ollut erittäin sivistyneitä ja kulturelleja ihmisiä. Mut jollain tavoin se ilmaisu on ollut vapaampaa. Ihmiset ei pelkää sitä mitä puhutaan jälkeenpäin tai mitä tapahtui. Tavallaan sellainen kännissä sekoilu olis ollut silloin hyväksyttävämpää. Että saa olla hurja ja tehdä mitä vaan. Tanssia pöydällä ja tehdä Armi Ratian lailla Sademetsä-tansseja! Jos mä pitäisin juhlat ja järjestäisin tuollaiset Sademetsä-tanssit niin se olisi maailman vaivaannuttavinta kaikille. Mut jotenkin se Armin kohdalla ei ollut sitä. Armi pysty säilyttämään ihmisten kunnioituksen ja ihailun, vaikka se teki mitä tahansa, oli kenen kanssa tahansa, vietti öitään Kekkosen kanssa – ja kaikki tiesi sen. Silti se pystyi olemaan yritysjohtaja!”
Jörn Donner
Jörn Donner Kuva: Yle jörn donner

Jörn Donner:
”Tähän olisi varmaan syytä lisätä että minä kävin käsikirjoittaja Karoliina Lindgrenin kanssa siellä Bökarsissa katsomassa sitä Armin kesäpaikkaa saadaksemme inspiraatiota. No, sitä ei saatu koska paikka oli perin juurin muutettu. Mutta jos puhutaan Armi Ratian juhlista niin ne olivat nimenomaan nämä Bökarsin juhlat. Siellä oli tämä varsinainen päärakennus, sitten navetta jonne mahtui syömään ja juomaan, rantasauna ja karjalainen rakennus, joka oli tuotu jostain Karjalasta. Näissä juhlissa ihmiset hajaantuvat eri paikkoihin ja tapahtui kaikenlaista. Jos mä joskus alkaisin, herra paratkoon en sitä tee, kertomaan todellisia tarinoita juorulehdille tai vastaaville, niin siinä sitä olisi aika hämmästyttäviä juttuja. On mulla osittain nämä tallessa mutta ne saavat tulla johonkin toisen tarinaan. Ne ei kuulu tähän, niin niin… mitä ihmeellisimpiä juttuja! Esimerkkinä vaikkapa, että Armi palkkaa hovimestarin tarjoamaan alkoholia ja drinkkejä. Osoittautui jo ensimmäisenä iltana että tämä hovimestari – joka on hieno suomenruotsalainen hovimestari – tarjoaa kyllä drinkkejä, mutta sitten kun hän tarjoillut niitä, hän istuukin sohvaan, koska hän on itse umpikännissä - ja saa heti potkut!”
Armi elää! -elokuvan suunnittelijoita
Armi elää! -elokuvan suunnittelijoita Kuva: Lasse Lecklin/Bufo Oy armi elää! -elokuva

.
.

.
.

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Elokuvat

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Avaruusromua: Löylyn hengessä!

  Löylyssä on voimaa, henkeä ja sielua.

  Mikael Agricola käytti sanaa "löyly" jo 475 vuotta sitten. Löyly on sanana ja käsitteenä sitäkin vanhempi. Löyly-sana tulee kaukaa, ajalta jolloin saunatkaan eivät olleet sellaisia kuin nykyisin. Vanhimmat saunat olivat maakuoppia, joiden kattona oli eläimen nahka. Alun perin löyly ei tarkoittanut vain saunan kiukaan sihahtelua ja kuumaa vesihöyryä. Löyly tarkoitti henkeä, henkäystä tai sielua. Eikä se ollut sattumaa. Löylyssä on edelleen voimaa, henkeä ja sielua, kuten suomalaisessa musiikissakin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Suomi vs USA – Viisi havaintoa stand up -keikoilta koomikon näkökulmasta

  Millainen on stand up -scene Yhdysvalloissa?

  ”Stand up ei toimi Suomessa” on vuosikymmeniä toisteltu hokema, jota kuulee edelleen. Yleensä niiden suusta, jotka eivät käy katsomassa stand up -keikkoja. Mutta mikä on sitten paremmin lajin syntysijoilla Yhdysvalloissa? Stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen teki kiertueen USA:n länsirannikon komediaklubeilla ja yllättyi.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.