Hyppää pääsisältöön

Big Game: täydellistä viihdettä 13-vuotiaalle pojalle

Big Game pääosaesittäjät.
Big Game pääosaesittäjät. Kuva: Stephanie Kulbach big game

Historian siivet läpsyttelevät lupaavasti, kun Jalmari Helanderin ohjaama suomalainen toimintaelokuva Big Game tulee ensi-iltaan, pääosatähtenä Hollywoodin A-sarjalainen Samuel L. Jackson. Tähtien kannalta meno on siis isompaa kuin Iron Skyssa. Onko tässä uusi rennyharlin suuren läpimurron kynnyksellä?

Renny Harlinin ura on ajautunut sivuraiteelle Hollywoodin A-sarjasta, mutta suomalainen genre-elokuva on ollut jo pitkään nousussa, ja nyt kyntensä näyttäneitä uusia genre-ohjaajia on useita Vuorensolasta ja Annilasta Mäkilaaksoon.

Big Gamessa seikkaillaan Lapissa.
Big Gamessa seikkaillaan Lapissa. Kuva: STEPHANIE KULBACH big game juliste

Jalmari Helanderin kehitystä lyhytelokuvasta Ukkonen (2001) Rare Exportsin kahden version (lyhyt 2003, pitkä 2010) kautta Big Gameen seuranneet näkevät ohjaajan pysyneen genrelle, teemoilleen ja ideoilleen uskollisena. Lapin tunturimaisemat ovat tosin muuttuneet aina vaan jylhemmäksi. Olisivatko nämä maisemat enemmänkin Alppeja, Kalliovuoria vai Himalajaa?

Jos Big Gamen komeat vuoristomaisemat aiheuttavat turismin aallon Lappiin, siinä sitä on selittelemistä.

Elokuvassa Helsinkiin vierailulle tulevan USA:n presidentin (Samuel Jackson) kone ammutaan alas Suomen Lapissa. Turvakapselilla metsikköön haaksirikkoutunutta presidenttiä odottaa verenhimoinen jahtiporukka. Metsästäjän poika (Onni Tommila) suostuu ottamaan presidentin siipiensä suojiin.

Big Gamen sivuosanäyttelijöitä
Big Gamen sivuosanäyttelijöitä Kuva: BIG GAME 2013 casting

Jacksonin lisäksi isossa roolissa on Rooma-tv-sarjasta tuttu karskia soturi Pulloa esittänyt Ray Stevenson. Brittinäyttelijöiden kärkikaartiin lukeutuva Jim Broadbent nähdään eläköityneenä CIA-agenttina, joka kutsutaan hätiin johtamaan kadonneen presidentin etsintää. Ja vilahtaa siellä Felicity Huffmankin. Casting on siis nimekäs.

Big Game on paukkuva kliseepaketti, mikä ei sinänsä yllätä yhtään kun kyseessä on toimintaelokuva.

Big Game on paukkuva kliseepaketti, mikä ei sinänsä yllätä yhtään kun kyseessä on toimintaelokuva. Big Gamen genre-esi-isät löytyvät Renny Harlinin Cliffhangerista ja Die Hardista. Helanderin elokuva ei keksi mitään uutta 1980-90-luvun vaihteen mahtipontiseen ja one-linereita pudottelevaan kevytkomedialliseen toimintaelokuvaan - jos ei nyt oteta lukuun suomalaisviritystä.

Big Gamen Ray Stevenson ja pahikset.
Big Gamen Ray Stevenson ja pahikset. Kuva: BIG GAME 2013 big game

Juonellisesti Big Gamessa on myös paljon samaa kuin Wolfgang Petersenin ohjaamassa elokuvassa Air Force One. Tosin siinä Harrison Fordin esittämä presidentti oli toimintasankari, mutta tässä Samuel Jacksonin presidentti on nyrkkeilypussi, joka ilmoittaa parhaaksi vahvuudekseen itsevarman esittämisen. Samuel L. Jackson hoitaa hommansa kunnolla, mutta ei tämä kyllä mitenkään mieleenpainuva roolisuoritus ole esimerkiksi Pulp Fictionin rinnalla.

Big Gamen genre-esi-isät löytyvät Renny Harlinin Cliffhangerista ja Die Hardista.

Kun tarinan kokemuksellinen päähenkilö on metsästäjän initiaatioriittiä läpi käyvä 13-vuotias poika, henkinen maisema on myös 13-vuotiasta. Big Game onkin täydellinen toimintaelokuva 13-vuotiaalle pojalle. Tällainen rajaus ryhdistää elokuvan kerrontaa, mutta saattaa myös voimakkaasti rajoittaa potentiaalista katsojakuntaa.

Big gamen Ray Stevenson ilkeänä
Big gamen Ray Stevenson ilkeänä Kuva: BIG GAME 2013 big game

Näyttävä suomalais-saksalais-brittiläinen elokuva on saatu aikaan 8,5 miljoonan euron budjetilla. USA:ssa tällaiseen actioniin kuluisi kymmenkertainen summa. Ihailen Jalmari Helanderin ammattitaitoa ja ison elokuvakoneiston hallintaa.

Helander saa tästä vakuuttavan käyntikortin Hollywoodiin, jos sinne tahtoo mennä.

USA:n ensi-ilta on kesäkuussa toimintaelokuvasesongin aikana. Jännittävää nähdä miten käy. Big Gamella on enemmän menestymisen mahdollisuuksia kuin Iron Skylla oli. Helanderin uran ja suomalaisen elokuvan bisneksen takia pidetään peukkuja, että elokuva ei leviä piraattikopioina ennen sitä otollisimman yleisön keskuudessa. Mutta ainakin Helander saa tästä vakuuttavan käyntikortin Hollywoodiin, jos sinne tahtoo mennä. Hollywoodissa ei vaan välttämättä saa pitää omaa päätään ja joutuu tekemään karuja kompromisseja.

Katso Jalmari Helanderin suuri päivä tästä

[youtube-lHdFE10n9bc]

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri